In this photo provided by the Turkish Defense Ministry, Turkey's research vessel, Oruc Reis, in red and white, is surrounded by Turkish navy vessels as it was heading in the west of Antalya on the Mediterranean, Turkey, Monday, Aug 10, 2020. Tension remains high between Greece and Turkey, whose warships are in the eastern Mediterranean where Turkey has sent a research vessel to carry out seismic research for energy resources in an area Greece says is on its continental shelf.(Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Νέα πρόκληση : Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για δέσμευση 15 περιοχών στο Αιγαίο

65

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Ελλάδα να «ενεργήσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή»

Μια προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για διάλογο και διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα  με Notam κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης κι έκλεισε στο Αιγαίο και την Αντολική Μεσόγειο με μια μεγάλη περιοχή από τις από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει καλώντας την Ελλάδα να «ενεργήσει υπεύθυνα» συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Τουρκίας «να ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». 

Η διπλή στρατηγική της Άγκυρας

Η νέα πρόκληση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ξαναβγάλει το Oruc Reis για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για 6 μήνες, εντός όμως τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως φαίνεται από την σχετική Navtex, που έχει εκδώσει, για θαλάσσιες έρευνες ανοικτά της Αττάλειας και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι τελευταίες αυτές κινήσεις εντάσσονται στο στρατηγικό σχέδιο της Άγκυρας προκειμένου να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη στο πεδίο των ανεδαφικών της διεκδικήσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η διπλή στρατηγική της, αφενός με την επιμονή να καλεί την Ελλάδα σε ανοικτό διάλογο με όλα τα θέματα στο τραπέζι, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Αθήνα ότι είναι αυτή που τορπιλίζει την όποια προσέγγιση εξεύρεσης λύσης και αφετέρου με επιχειρησιακές αποστολές, όπως οι νυχτερινές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, καταδεικνύουν ότι τη χρονιά που έρχεται η Τουρκία θα κάνει το αποφασιστικό βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». 

Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι πιέσεις από τη γειτονική χώρα για διάλογο εφ’ όλης της ύλης των παράνομων διεκδικήσεών της και ενώ φουντώνουν οι συζητήσεις για πολυμερή διάσκεψη  για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχουν εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική ή τις «απαιτήσεις» για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών, πάνω από τα οποία πραγματοποιεί μάλιστα, νυχτερινές πτήσεις, δοκιμάζοντας επιχειρησιακές δυνατότητες και σταθμίζοντας τις ελληνικές αντιδράσεις.

Η στρατηγική επιλογή της Τουρκίας, είναι να επιβάλει την λύση την οποία θέλει στα ανοικτά ζητήματα που αυτή πιστεύει πως έχει με την Ελλάδα, όχι με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά με βάση την δικές της μαξιμαλιστικές αξιώσεις και την ισχύ την οποία θεωρεί ότι έχει.

Εντείνει τις εκκλήσεις για διάλογο εφ’ όλης της ύλης και τις πιέσεις για την πολυμερή διάσκεψη,  επιδιώκοντας όπως εκτιμάται την επίσημη καταγραφή και ενδεχομένως ένα είδος νομιμοποίησης των απαιτήσεων που προβάλλει έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like