Τι απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών στην ερώτηση του Lawandorder.gr

Νέους ελέγχους θέλει να κάνει η UNESCO στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγιά Σοφιά, μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, σύμφωνα με πληροφορίες που είδας το φώς της δημοσιότητας.

Παρά ταύτα, εκκρεμεί ακόμα η έκθεση από τους πρώτους ελέγχους που φέρεται να έκανε ο Οργανισμός. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η UNESCO δείχνει διατεθειμένη να κάνει και δεύτερο γύρο ελέγχων τόσο στην Αγιά Σοφιά, όσο και στη «Μονή της Χώρας», δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου, αλλά και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα δύο κτίσματα.

Σήμερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ερωτηθείς από το lawandorder.gr, εάν η ελληνική πλευρά έχει γνώση γύρω από τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου και εάν έχει ξαναθέσει το ζήτημα στην UNESCO, περιορίστηκε να πει ότι η Αθήνα το έχει θέσει ήδη εδώ και μήνες και ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία μας συνεχίζει τις παραστάσεις της στον Οργανισμό.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού παραρτήματος της Deutsche Welle (Turkce), το οποίο αναπαράγει η τουρκική εφημερίδα, BirGun, «η UNESCO θέλει να πραγματοποιήσει ελέγχους για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Αγία Σοφία και στο Kariye τζαμί (σ.σ. Μονή της Χώρας)».

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Ερνέστο Οττόνε (Ernesto Ottone), φέρεται να ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επιτραπεί στον ειδικό σύμβουλο του Οργανισμού, Μουνίρ Μπουτσενάκι (Mounir Bouchenaki), να πραγματοποιήσει ελέγχους, δεδομένου ότι τόσο η Αγιά Σοφιά, όσο και η Μονή της Χώρας περιλαμβάνονται στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με την DW Turkce, στόχος είναι καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι αλλαγές στις δύο εκκλησίες της βυζαντινής περιόδου.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα «ο Ερνέστο Οττόνε δήλωσε πως έχει ενοχληθεί από τις φήμες(!) για παρεμβάσεις σε στοιχεία που είναι σημαντικά για την χριστιανοσύνη και στα δύο κτίσματα, και υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητικές οι λανθασμένες ειδήσεις ότι η UNESCO θα εγκρίνει την μετατροπή αυτών των δύο μουσείων σε τζαμί».

Ως γνωστόν, έχει προκληθεί ιδιαίτερος θόρυβος εντός και εκτός της Τουρκίας για παρεμβάσεις που λέγεται ότι έχουν γίνει και στα δύο κτίσματα, σε αγιογραφίες, βυζαντινά μωσαϊκά κοκ.

Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν πει ότι έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα από κουρτίνες και ειδικός φωτισμός για να καλύπτονται οι εικόνες των Αγίων.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις