Και νέο πρόβλημα κατάρρευσης του νέου ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας της ΕΛΑΣ, που προς το παρόν έχει αναπτυχθεί στην Γενική Διεύθυνση Αττικής, προέκυψε πριν δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr, το …blackout σημειώθηκε ενώ οι τεχνικοί της αντιπροσωπίας του συστήματος Sepura, που ήλθε να αντικαταστήσει το TETRA των Ολυμπιακών Αγώνων, επιχειρούσαν μια ακόμη αναβάθμιση των δύο «σέρβερ» που ελέγχουν την επικοινωνία του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ με του τερματικούς ασυρμάτους που έχουν μαζί τους οι αστυνομικοί στον δρόμο.

Ξαφνικά το σύστημα «σώπασε» και δεν υπήρχε καμιά επικοινωνία. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα αγοράστηκαν 4.000 ασύρματοι, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση των αναμεταδοτών σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Αυτή την στιγμή οι επικοινωνίες της ΓΑΔΑ γίνονται με αναλογικούς ασυρμάτους, που τους “ακούει” οποιοσδήποτε, και υπάρχει ως βοηθητικό σύστημα το παλιό TETRA.

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του astinomiko.gr, σχετικά με τα προβλήματα του νέου αυτού συστήματος που παραχωρήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία ως δωρεά, αναφέραμε:

Η συμφωνία έγινε επί Υπουργίας Βασίλη Κικίλια και υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014.

Τι ήταν όμως αυτό που παρέλαβαν στα χέρια τους οι αρμόδιοι των τεχνικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας; Ουσιαστικά παρέλαβαν το λογισμικό λειτουργίας του συστήματος αυτού, το οποίο ήταν εξελιγμένη εκδοχή του ψηφιακού συστήματος «Tetra».Από εκεί και πέρα η ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να στήσει το δίκτυο των κεραιών που χρειαζόταν και να προμηθευτεί τις συσκευές επικοινωνίας που θα έφεραν μαζί τους οι αστυνομικοί, ή θα ήταν τοποθετημένες στα οχήματα.

Και από αυτό το σημείο αρχίζει μια απίστευτη περιπέτεια που δεν έχει προσφέρει ούτε ένα βήμα από τον Δεκέμβριο του ’14.

Η Αστυνομία συνεργάστηκε για την ανάπτυξη του συστήματος με συγκεκριμένη εταιρία, η οποία είναι αντιπρόσωπος της «Sepura» στην Ελλάδα. Η συμφωνία προέβλεπε ετήσια αμοιβή 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για συντήρηση, μετά την εγκατάσταση του δικτύου, που θα έπρεπε να καλύπτει τουλάχιστον το 95 τοις εκατό του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Εγκαταστάθηκαν κεραίες σε διάφορα σημεία, έγιναν δοκιμές και πειράματα, όμως σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, μας λένε αξιωματικοί του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Που έχουν γνώση όλης της διαδικασίας μέχρι σήμερα.

Παράλληλα υπήρχε και θέμα υψηλού κόστους συντήρησης, κάτι που το διαπραγματεύτηκε ο Νίκος Τόσκας, κατέβασε το ετήσιο τίμημα στο 1,6 ευρώ συν την δωρεάν προμήθεια από την εταιρία 1.000 φορητών ασυρμάτων, με τους οποίους θα δοκιμαζόταν και το σύστημα.

Οι ασύρματοι δόθηκαν αρχικά στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στα ΜΑΤ δηλαδή, όμως και από εκεί προέκυψαν προβλήματα.

Όπως αναφέρουν αστυνομικοί που χρησιμοποίησαν αυτές τις συσκευές, οι μπαταρίες τους «άδειαζαν» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τα δεδομένα των αναγκών χρήσης της, ενώ παράλληλα οι ασύρματοι αυτοί δεν μπορούσαν να συγχρονιστούν απόλυτα με το λογισμικό της «Sepura», με αποτέλεσμα οι διμοιρίες να έχουν πολλά προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ τους.

Ανάλογα προβλήματα προέκυψαν και σε άλλες υπηρεσίες, την Άμεση Δράση, τις ΟΠΚΕ αλλά και την Ασφάλεια, που σε πολλές περιπτώσεις άκουγαν το Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν μπορούσαν όμως να απαντήσουν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Του Θάνου Σωτήρη

πηγή:astinomiko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις