Διίστανται οι απόψεις για τα κυβερνητικά μέτρα ανάταξης της οικονομίας. Άλλοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων δηλώνουν ότι είναι προς θετική κατεύθυνση, άλλοι ότι ωφελούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΒ θεωρεί ότι διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης έκρινε πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Εμείς πιστεύουμε πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι οριζόντια, προς όλες τις επιχειρήσεις, γιατί έχουν πληγεί από την κρίση και όσες επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές. Αίτημα για μας, πάγιο, είναι ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται να μειωθεί στο 6%», δήλωσε. Οι εξαγγελίες αφορούσαν καθαρά την ενίσχυση των μεγάλων και δυνατών επιχειρήσεων και αφήνουν στο έλεος του θεού τη μικρομεσαία επιχείρηση, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρ. Πλαστάρας. «Εστίαση δεν είναι μόνο ο καφές και τα αναψυκτικά, αλλά ένας ολόκληρος κλάδος. Ο μειωμένος ΦΠΑ έπρεπε να επεκταθεί σε όλο τον κλάδο της εστίασης, ενώ περιμέναμε μια μείωση του ΦΠΑ, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Περιμέναμε να πέσει στο 20%, αλλά παραμένει από τους πιο υψηλούς σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπήρξε επίσης καμία μέριμνα για τις ατομικές επιχειρήσεις, που αγνοήθηκαν επιδεικτικά σε όλο αυτό το διάστημα και δεν έγινε καμία αναφορά στην ενίσχυση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και εκατοντάδες εταιρείες δεν γνωρίζουν, εάν θα πληρωθούν ή όχι. Ο «γόρδιος δεσμός» με τις επιταγές θα πνίξει πολλές επιχειρήσεις το φθινόπωρο, ενώ τα πρώτα μηνύματα που έχουμε από τη διανομή του ταμείου επιχειρηματικότητας, είναι ότι τα χρήματα λαμβάνουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Τα 24 δισ. που δηλώθηκε, ότι δόθηκαν, είναι σαν να κάνει κανείς πρόσθεση μήλων και πορτοκαλιών. Δεν έχουν πέσει χρήματα στην αγορά και δεν είναι δυνατόν να αθροίζονται με τις αναστολές των εργαζομένων. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για επιδοτήσεις σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ο Γολγοθάς είναι μπροστά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Η εστίαση
Προς όφελος του καταναλωτή θα αποβεί η μείωση του ΦΠΑ, σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου, Στέφανος Στεφάνου, ωστόσο επισημαίνει η κίνηση αυτή έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογία, παρά με την ουσία. Θεωρεί πως ένα 40% των καταστημάτων δεν πρόκειται να ανοίξουν από την προσεχή Δευτέρα, καθώς δεν διαθέτουν υποδομές για να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, αφού πρόκειται καθαρά για χειμερινά μαγαζιά. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τραπέζια στα πεζοδρόμια και να μαλώνουμε με τους πεζούς. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα μέτρα για τη στήριξή μας, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι ήμασταν σχεδόν τρεις μήνες κλειστοί, με τα έξοδα να τρέχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει κάθε μήνα 20 διαφορετικές οικονομικές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία…

Το ΕΚΒ
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος, δήλωσε πως με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ήρθε η απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. «Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από τη μεριά μας, καθώς στην πράξη, καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις μας. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις με μισά ωράρια, μισές μέρες τον μήνα, καμία ουσιαστική προστασία αυτών που θα μείνουν φέτος εκτός εργασίας, καμιά επέκταση στο επίδομα ανεργίας. Αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων για άλλη μια φορά από τις ρυθμίσεις. Καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση, να ακούσει τους εργαζόμενους και να τους στηρίξει πραγματικά», τόνισε.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις