Κατηγορείται για διαφθορά
Καταθέτει σήμερα ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κατηγορούμενος για υπόθεση διαφθοράς.
Είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους κάθεται στο εδώλιο για μία τόσο σοβαρή κατηγορία, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος.
Το αδίκημα επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις και θα δώσει την δική του εκδοχή σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά στη δίκη που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου.
Για τους δικαστές, αυτή είναι μία ιστορική στιγμή: ποτέ άλλοτε δεν είχαν απέναντί τους πρώην πρόεδρο της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Μόνο ο Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί το 2011 για την υπόθεση πλασματικών θέσεων εργασίας στο Δήμο των Παρισίων αλλά δεν είχε καταθέσει για λόγους υγείας.
Ο 65χρονος Σαρκοζί είναι παρών από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ προηγουμένου δίκης, αλλά δεν έχει μιλήσει ακόμη. Μάλλον ανυπομονεί. Σήμερα το απόγευμα, υποσχέθηκε να «εξηγήσει» και «να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις», στο όνομα της «αλήθειας».
Προσπάθησε απεγνωσμένα τα τελευταία έξι χρόνια να βάλει στο αρχείο την υπόθεση καταγγέλλοντας ένα «σκάνδαλο που θα περάσει στην ιστορία».
Η Εισαγγελία, ωστόσο, κατηγορεί τον Σαρκοζί ότι έταξε μια ευμενή μετάθεση στο Μονακό στον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες για την έρευνα εις βάρος του για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας του 2007 από την κληρονόμο της εταιρείας «L’ Oreal» Λιλιάν Μπετανκούρ.
Η Εισαγγελία παρουσιάζει ως αποδείξεις τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του Τιερί Χερτσόγκ, την ηχογράφηση των οποίων είχαν εγκρίνει δικαστές καθώς ερευνάτο παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί και από τη Λιβύη.
Ο Σαρκοζί, που είχε αγοράσει κινητό τηλέφωνο με το ψευδώνυμο «Πολ Μπισμούθ» για τις απόρρητες συνομιλίες του με τον δικηγόρο του, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, και ο Χερτσόγκ κατήγγειλαν ότι η ηχογράφηση των τηλεφωνημάτων τους παραβιάζει το δικαίωμα ιδιωτικότητας πελάτη-δικηγόρου, αλλά με απόφασή του το 2016 δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις