Μία ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική συνέντευξη παρέσχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» (Γ. Αυτιά) με την οποία διευκρίνισε ότι η Ελλάδα επέδωσε δύο διακοινώσεις προς την Άγκυρα, αλλά όχι γιατί η τελευταία «κατέλαβε» ελληνικό έδαφος, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, αλλά γιατί η Άγκυρα με προηγηθείσα δική της διακοίνωση ζητούσε από την Ελλάδα να τις γνωρίσει τις συντεταγμένες που θα κάνει τα έργα αποτροπής στον Έβρο και την Αθήνα να της απαντά ότι δεν υποχρεούται σε κάτι τέτοιο, καθώς τα σύνορα ορίζονται ρητώς από τις υπάρχουσες συνθήκη και πρωτόκολλα.

Επειδή πλέον ένα τυπικό μεθοριακό συμβάν, από αυτά που συμβαίνουν κατά δεκάδες στην περιοχή, εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό και διπλωματικό θέμα, που εκμεταλλεύεται άριστα η Άγκυρα, όπως ήταν επόμενο, αναδημοσιεύουμε την πλήρη συνέντευξη του Έλληνος ΥΠΕΞ στον Γιώργο Αυτιά, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε πριν λίγη ώρα από το ΥΠΕΞ.
Και ο καθείς μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.

«Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλημέρα και σας ευχαριστώ. Υπουργέ, τι συνέβη στον Έβρο; Προσέξτε, εσείς και ο Υπουργός Άμυνας, είστε εσείς τώρα σήμερα και βγήκε ανακοίνωση χτες από το Υπουργείο Άμυνας, τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο. Ισχύει ότι υπάρχει κατάληψη ελληνικού εδάφους;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, θα σας εξηγήσω με δυο κουβέντες τι έχει γίνει. Τα πράγματα έχουν ως εξής: η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες -μετρήσεις στην πραγματικότητα- για την κατασκευή, επέκταση, προέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Τουρκία μας επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράχτη, αυτού του έργου. Επ’ αυτού η Ελλάδα, ως όφειλε, απάντησε αρνητικά. Είπαμε στους Τούρκους ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε κανένα λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράχτη. Κατόπιν αυτού, του Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας, απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά το έδαφος.
Ερχόμαστε όμως σε μια άλλη δυσάρεστη πραγματικότητα που δεν έχει να κάνει…

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μισό. Όταν λέτε «κινητικότητα» αυτό που έγραψαν οι βρετανικές εφημερίδες…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς, εκεί θα ερχόμουν τώρα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είχαμε Τούρκους -όπως λένε οι βρετανικές εφημερίδες- 15 της Αστυνομίας και 10 του Στρατού της Τουρκίας, που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος; Ισχύει αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ θα ερχόμουν τώρα κ. Αυτιά. Η αγγλική εφημερίδα «SUN» υιοθέτησε ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό τον υιοθέτησε κατ’ αρχήν ελληνικό ακροδεξιό κόμμα, τον οποίο τον επανέλαβε και μετετράπη σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική δημόσια ζωή μέσω διαφόρων προσώπων στα διάφορα τηλεοπτικά Μέσα.
Υπερακόντισε δε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπό μορφή δήθεν ερωτήσεως σε εμένα, με ερώτησε εάν ο Ελληνικός Στρατός υπεχώρησε από ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Κύριε Αυτιά, σε αυτά δεν παίζει κανείς. Ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων.
Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού Κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οφείλουμε να είμαστε μετρημένοι και να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ ερώτημα: ποιος ηγείται της διπλωματίας στο ΣΥΡΙΖΑ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό. Εμείς ρωτήσαμε συγκεκριμένα, επειδή μου το λέτε, ποιος υπογράφει αυτό το απαράδεκτο ερώτημα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ποιος το υπογράφει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επ’ αυτού απάντηση δεν πήραμε. Γιατί όταν υποβάλλεται, η απάντηση είναι του Γραφείου Τύπου. Το Γραφείου Τύπου δεν έχει ταυτότητα. Ρωτήσαμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ «την απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, το απαράδεκτο αυτό ερώτημα ποιος το υπογράφει; Ποιος έχει την πολιτική ευθύνη να ρωτάει στη χώρα μας αν υποχώρησε ο Ελληνικός Στρατός ενόψει της τουρκικής –προσέξτε- στρατοχωροφυλακής;». Η ανοησία πια, υπερβαίνει κάθε όριο.
Ξαναλέω: έχουμε καταφέρει τον τελευταίο χρόνο σαν πολιτικό σύστημα να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια. Δεν είναι δυνατό να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για να σκοράρουμε κάποιους ελάχιστους μικροκομματικούς πόντους εσωτερικά.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες, είναι φανερό αυτό. Επανειλημμένως το έχω εξηγήσει κατ’ ιδίαν και στα αρμόδια πρόσωπα των Κομμάτων και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με την οποία θα ξανασυναντηθούμε την Τρίτη μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνουν παιχνίδι των μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Τα έχουμε πληρώσει στην ιστορία μας επανειλημμένα.  Από το ’97 και μετά πληρώνουμε φόρο στην μικροκομματική ανοησία. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η Ελλάδα, αν θέλετε όλος ο Ελληνισμός, έδωσε κ. Υπουργέ ένα στίγμα αυτοπεποίθησης. Κυριάρχησε στον Έλληνα ότι η Ελλάδα στον Έβρο έχει μια ισχυρή γραμμή. Ρωτάω τον Υπουργό Εξωτερικών της πατρίδας μου: η αποφασιστικότητα που δείξαμε την Καθαρή Δευτέρα που δεν επιτρέψαμε να περάσει κουνούπι, είναι η ίδια κ. Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, ουδείς διαχρονικά, ουδεμία Ελληνική Κυβέρνηση και σε αυτό θέλω να είμαι σαφής, επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους. Ούτως ή άλλως ουδείς δύναται. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους. Υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο στο Σύνταγμα, το άρθρο 27 που δίνει συγκεκριμένες δυνατότητες σε κάθε Κυβέρνηση. Καμία Κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό. Είναι εντυπωσιακό όμως, πως ως Κυβερνήσεις εκτελούν το εθνικό καθήκον, ως αντιπολιτεύσεις όμως ρέπουν προς ανοησίες του τύπου που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες περί κατάληψης εθνικού εδάφους από ξένη δύναμη.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τούρκος πάτησε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος, είτε στρατιώτης είτε …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας χτες, κ. Αυτιά. Συγκεκριμένη, είναι το πολύ 15 λέξεις για να τελειώνουμε με τις δημόσιες ανοησίες. Ξαναλέω: τα εθνικά συμφέροντα δεν μπορούν να γίνουν το αντικείμενο του μικροκομματικού διαλόγου.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και βέβαια η δική μας θέση είναι: προχωράμε τον φράχτη κανονικά όπως είχαμε προγραμματίσει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς. Δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδας επί του εθνικού της εδάφους. Γι’ αυτό και επιδώσαμε την πρώτη διακοίνωση στην Άγκυρα, ακριβώς για να τους πούμε ότι δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφός μας».

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
πηγή:Lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις