Μήνυση με καταγγελίες για ακραία αστυνομική βία κατέθεσαν κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες με την υπόθεση των VIP κελιών. Έπειτα από αστυνομική έφοδο, βρέθηκαν σε συγκεκριμένα κελιά, μεταξύ άλλων, τηλεοράσεις πλάσμα, ψυγειοκαταψύκτες, μπάνιο με ψηφιδωτή διακόσμηση, μπάρμπεκιου με κάρβουνα, αλκοόλ και κινητά τηλέφωνα.
Σε πολυσέλιδη μήνυση που κατέθεσαν τη Δευτέρα 20 κρατούμενοι προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέσω του διευθυντή της φυλακής, περιγράφουν ότι κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου δέχτηκαν αδικαιολόγητη βία, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρά τραύματα από χτυπήματα και εγκαύματα από χημικά που ρίχτηκαν σε κλειστό χώρο. Οι ίδιοι επικαλούνται αποφάσεις του Συμβουλίου της φυλακής, με τις οποίες είχε εγκριθεί η μεταφορά των παραπάνω αντικειμένων στα κελιά. «Μια τηλεόραση πλάσμα δεν μπαίνει κρυφά στη φυλακή», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το VICE ένας από τους κρατούμενος που συνυπογράφουν τη μήνυση.
Η έφοδος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαΐου, από τις 11.30 έως τις 12 τη νύχτα, στην πτέρυγα Γ1 των φυλακών Νιγρίτας. «Η πόρτα στο κελί ήταν ελαττωματική και είχαν ειδοποιηθεί πολλές φορές οι αρμόδιες Αρχές των φυλακών, παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι δήθεν οι κρατούμενοι κλείστηκαν μέσα μόνοι τους και προέβησαν σε αδικαιολόγητη χρήση χημικών, επικίνδυνων για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή των κρατουμένων», αναφέρεται στη μήνυση.
«Στον Γ.Χ. πέταξαν ακριβώς πάνω στο πρόσωπό του χημικά αέρια από απόσταση 20 πόντων […] Από τις ιατρικές βεβαιώσεις του γιατρού των φυλακών, προκύπτει ότι πάσχει από βαρύτατα εγκαύματα δεύτερου βαθμού στη δεξιά μασχάλη και στον αριστερό βραχίονα». Κρατούμενος στο ίδιο κελί είπε στο VICE ότι η ατμόσφαιρα στον κλειστό χώρο ήταν τόσο βαριά, ώστε οι ίδιοι οι αστυνομικοί, που φορούσαν πλήρη εξάρτηση και αντιασφυξιογόνες μάσκες, δυσκολεύτηκαν να μείνουν για πολύ.
Η ιατρική γνωμάτευση για κρατούμενο σε άλλο κελί αναφέρει ότι χτυπήθηκε σε όλο του το σώμα, με αποτέλεσμα να προκληθούν τραύματα στα πλευρά του. Για άλλους δύο σημειώνεται: «Τον Γ.Γ. χτύπησαν οι αστυνομικοί στο κεφάλι όταν βρισκόταν εντός του κελιού, χωρίς να καταλαβαίνει τι γίνεται γιατί δεν μιλά ελληνικά. Τον Α.Δ. τον χτύπησαν στο χέρι, όταν τον ξάπλωσαν έξω από το κελί. […] Έσπασαν το γραφείο, το τζάμι του ψυγείου και κατέστρεψαν τρόφιμα και άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν νομίμως στο κελί».
Σε γειτονικό κελί αρχικά μπήκαν δύο αστυνομικοί με ασπίδες και ένας εξ αυτών χτύπησε τον Σ.Α. χωρίς να αντισταθεί. Αστυνομικός «πατούσε με το πόδι του τον Τ.Ν. στον σβέρκο, ενώ οι υπόλοιποι, ενώ ήταν χτυπημένοι, κυριολεκτικά παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να μην τον χτυπούν, γιατί είναι μόλις 23 ετών […] Σημειωτέον ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού ο ένας εκ των αστυνομικών τούς σημάδευε όλους διαρκώς με το όπλο του», καταγγέλλουν οι κρατούμενοι. «Όταν τους έβγαλαν στον διάδρομο των φυλακών έξω από το κελί, ήταν περίπου 40 με 50 άτομα, οπότε και οι αστυνομικοί τους ξάπλωσαν κάτω με τη χρήση αδικαιολόγητης βίας, ενώ τους χτυπούσαν όλους στα πόδια, στα πλευρά και το κεφάλι».
Στη μήνυση επισυνάπτονται ιατρικές γνωματεύσεις για άλλους κρατούμενους, που αναφέρουν κατά περίπτωση: «Κάταγμα βάσης εγγύς φάλαγγας πρώτου δακτύλου αριστερού ποδός», «αιμάτωμα σε έξω επιφάνεια αριστερής γάμπας, έγκαυμα τριβής δεξιού αγκώνα και αιμάτωμα αριστερού αγκώνα», «κάκωση κεφαλής, αστάθεια βάδισης, ελάττωση αναπνευστικού φθυρίσματος, αιμάτωμα μετωποβραγματικά δεξιά» κ.ά. Για κρατούμενο με ψυχολογικά προβλήματα, καταγγέλλεται: «Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ άρχισαν να τον χτυπούν, οπότε αυτός έπεσε κάτω μπροστά στην πόρτα του κελιού. Στη συνέχεια, τον έπλητταν με το κλομπ στην πλάτη και τον πάτησαν στο κεφάλι με τα πόδια τους. Δύο άτομα χωρίς στολή, που προφανώς προέρχονταν από τις αρμόδιες Αρχές, είπαν, “μην τον βαράτε αυτόν, αφού δεν φέρνει αντίσταση, έβαλε τα χέρια πίσω”».
Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στις κάμερες των φυλακών και οι κρατούμενοι ζητούν να προσκομιστούν τα βίντεο, ώστε να αποδείξουν όσα καταγγέλλουν ότι συνέβησαν, παρουσία μάλιστα εισαγγελέα. Υπάρχει ένα ακόμη σημείο στη μήνυση, που περιγράφει την ώρα που οι κρατούμενοι είχαν συρθεί στον διάδρομο. «Ένας αστυνομικός ρώτησε τον άλλον: “Ποια μπουκάλα; Με ποια ετικέτα;”. Και ο άλλος απάντησε, “Με την κίτρινη, αυτή είναι επικίνδυνη”».
Για τα αντικείμενα πολυτελούς διαβίωσης, οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι διογκώθηκαν τα ευρήματα στα κελιά, ώστε να παρουσιαστούν ως VIP κακοποιοί που λυμαίνονται τις φυλακές. «Τα αντικείμενα εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τις ανάγκες των κρατούμενων και είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φυλακών, τις εισαγγελικές Αρχές, τα αρμόδια υπουργεία και εν γένει τις αρμόδιες κρατικές Αρχές», σημειώνουν. Ειδικά για την ατομική τουαλέτα με τη ψηφιδωτή διακόσμηση, υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε κελί που φιλοξενεί κρατούμενο με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα, βεβαιωμένα από ιατροδικαστή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ο οποίος δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί από συμβατική («τουρκική») τουαλέτα. Για τον ίδιο κρατούμενο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έκρινε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει προσφυγή για τις συνθήκες κράτησης.
Πληρεξούσιοι δικηγόροι των κρατούμενων είναι οι Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου, Εμμανουήλ Παπαδάκης και Βασιλική Καμηλάρη. «Υπό το πρισμα των Άρθρων 2 και 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωματων του Ανθρώπου και του οικείου εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς νοθετικού πλαισίου, οι καταγγελιες των κρατούμενων πρέπει να εξεταστούν σε βάθος, να υποβληθούν οι ίδιοι στις απαιτητές ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες, να εξεταστεί το βιντεοληπτικό υλικό του συστήματος παρακολούθησης των φυλακών και να επιληφούν του θέματος άμεσα οι αρμόδιες εθνικές και διεθνείς αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατούμενων», δήλωσε στο VICE o κ. Χατζηιωάννου.
«Στην υπόθεση αυτή παραβιάστηκε βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας τους, παρουσιάστηκαν ως εγκληματικά στοιχεία, τη στιγμή που εκκρεμεί η υποθεσή τους, ενώ υπάρχει πλήθος αποδεικτικού υλικού, όπως αποφάσεις του Συμβουλίου των Φυλακών και των λοιπών αρμόδιων αρχών, που φαίνεται ότι κατείχαν νόμιμα τα συγκριμένα αντικείμενα που δημοσιεύθηκαν σε διάφορα ΜΜΕ. Προσκομίζουν δε ιατρικές γνωματεύσεις που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους για παράνομη χρήση αστυνομικής βίας σε βάρος ανάπηρων κρατούμενων και εκτεταμένη χρήση χημικών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο διευθυντής και ο αρχιφύλακας της Νιγρίτας έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, αν και ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης φέρεται να έπαιξε η μεταξύ τους κόντρα. Επίσης, ορισμένοι κρατούμενοι μετήχθησαν τα τελευταία 24ωρα σε άλλες φυλακές. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στη Νιγρίτα βρέθηκαν ψυγεία και καταψύκτες, επιδαπέδιο κλιματιστικό, τηλεοράσεις, μπάρμπεκιου με κάρβουνα, οικιακός εξοπλισμός και είδη κουζίνας, γυάλινη πρόσοψη τζακιού, μπουκάλια με οινοπνευματώδη, δοχεία με συμπληρώματα εκγύμνασης κ.ά. Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 30 κρατούμενων.
Κώστας Κουκουμάκας
πηγή:vice.com-bloko.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις