Στις πρώτες θέσεις των Δήμων της Μαγνησίας με τα λιγότερα κρούσματα κορονοϊού, φιγουράρουν οι Δήμοι Ζαγοράς – Μουρεσίου και Αλοννήσου, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συντονιστικού Κέντρου COVID-19 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μόλις ένα κρούσμα σε καθέναν από τους δύο Δήμους της Μαγνησίας από την αρχή της πανδημίας μέχρι 7 Νοεμβρίου 2020, κατέγραψε η έκθεση  κατατάσσοντας τις δύο περιοχές στις πρώτες θέσεις. Κι αν η Αλόνησσος είναι ο τελευταίος Ανατολικά νησιωτικός Δήμος της Μαγνησίας με περιορισμένη προσβασιμότητα και τον μικρότερο πληθυσμό ΟΤΑ του νομού, δεν ισχύει το ίδιο για τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου με μεγαλύτερο πληθυσμό, πολλούς τουρίστες τη θερινή περίοδο και σε οδική σύνδεση με Βόλο και την υπόλοιπη χερσαία Μαγνησία.

Στην Θεσσαλία από την έναρξη της πανδημίας στις 14 Μαρτίου μέχρι 21 Νοεμβρίου 2020 έχουν καταγραφεί σύμφωνα με την έκθεση 114 θάνατοι από κορονοϊό και έχουν διαπιστωθεί 7. 184 κρούσματα.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα τα 3499 κρούσματα αντιστοιχούν σε άντρες και αποτελούν το 52.4% του συνόλου των κρουσμάτων της Θεσσαλίας. Όσον αφορά την ηλικία υπολογίστηκε ότι η μέση τιμή είναι τα 39.6 έτη, η διάμεσος τα 37 έτη, το νεότερο κρούσμα είναι μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 94 ετών. Αντίστοιχα, τα κρούσματα που αντιστοιχούν σε γυναίκες είναι 1664 και αποτελούν το 47.6% του συνόλου των κρουσμάτων. Αναφορικά με την ηλικία, η μέση τιμή είναι τα 40.8 έτη και η διάμεσος τα 40 έτη, το νεότερο κρούσμα είναι μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 98 ετών.

Το πλήθος των κρουσμάτων από 8 έως τις 21 Νοεμβρίου (week 46, 47) ανέρχεται στα 3685 και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα το 49.5% αυτών ήταν άντρες και το 50.5% γυναίκες. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 48.1 έτη και η διάμεσος του συνόλου των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ήταν τα 48 έτη, το νεότερο κρούσμα ήταν μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 100 ετών. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην ηλικιακή ομάδα “30-49”.

Την υπό μελέτη περίοδο, από 8 έως τις 21 Νοεμβρίου, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκριτικά με την προηγούμενη υπό μελέτη περίοδο (14 Μαρτίου – 7 Νοεμβρίου 2020). Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες το σύνολο των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλία ήταν περισσότερα από το σύνολο των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν από τις 14 Μαρτίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας. Ο αριθμός αναπαραγωγής (R=reproductive number) του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την 9η Νοεμβρίου εκτιμήθηκε γύρω από τη μονάδα και μη στατιστικά σημαντικός (0.99).

Κατανομή κρουσμάτων ανά Δήμο

myvolos.net

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις