Να «μαρκάρει» τις θαλάσσιες περιοχές που άφησε εκτός ρύθμισης η συμφωνία για τη -μερική- οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, και να αναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό συνθήκες πίεσης και με τους τουρκικούς όρους, επιδιώκει η Άγκυρα.

 

Εστιάζοντας στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, η Τουρκία δεν αποσκοπεί μόνον να προωθήσει το γνωστό αφήγημά της ότι τα μικρά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, παρά μόνον χωρικά ύδατα. Κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, τα κατοικημένα, με οικονομική δραστηριότητα νησιά έχουν δικαιώματα σε όλα αυτά.

 

Ακόμα, όμως, κι αν ελάμβανε κανείς σοβαρά υπόψιν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, με την τελευταία Navtex που εξέδωσε η Αγκυρα, αλλάζει άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού. Πόσο μάλλον, αφού οι ανακοινωθείσες, νέες “έρευνες” του Oruc Reis “αγγίζουν” τα έξι ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων.

 

Ως γνωστόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, “η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”, είναι “σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές”.

 

Ουσιαστικά, δηλαδή, με την τελευταία Navtex, η Τουρκία προβοκάρει την Ελλάδα και στο θέμα των χωρικών υδάτων. Ως γνωστόν, βάσει το διεθνούς Δικαίου, η χώρα μας έχει το μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, από 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα, στα 12. Κι’ αυτό, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

 

Από τη μεριά της, η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θεωρεί casus belli (αιτία πολέμου) την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

 

 

 

Οι στόχοι

 

Η Άγκυρα, επίσης, με τις επιθετικές ενέργειές της στην περιοχή, στοχεύει να καταδείξει ότι έχει δικαίωμα στην έξοδό της στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά μέχρι την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

 

Ταυτόχρονα, στην επιδίωξή της να κερδίζει ολοένα περισσότερο “ζωτικό χώρο”, αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των μεγάλων ελληνικών νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το -κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου, αλλά και γεωγραφικής αντίληψης- τουρκολιβυκό μνημόνιο, διέγραψε ουσιαστικά τις θαλάσσιες ζώνες που δικαιούται ακόμα και η Κρήτη, καθώς και σειρά άλλων μεγάλων ελληνικών νησιών.

 

Επιπλέον, έχει εγείρει βλέψεις στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ, αφού κάθε τόσο στέλνει σε “οικόπεδά” της ερευνητικά και πολεμικά πλοία της, καθώς και το πλωτό γεωτρύπανό της. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται και ο ρόλος της να παρουσιάζεται ως ο “πατερούλης” των Τουρκοκυπρίων.

 

Κοντολογίς, η Άγκυρα διεκδικεί -και δεν το κρύβει- ολόκληρη τη θαλάσσια ζώνη, από τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο, μέχρι τον 32ο που φτάνει στην Κύπρο.

 

 

 

Τουρκικοί ισχυρισμοί

 

Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ, GLOBSEC2020, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, στη θεματική ενότητα, “Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια”, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις, αυτή τη φορά προπαγανδίζοντάς τες σε διεθνές ακροατήριο.

 

Να σημειωθεί ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα, κινητοποιώντας το δυναμικό της, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διαδώσει διεθνώς τις θέσεις της, και να δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει δίκιο.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, προσεγγίζει διπλωματικούς, πολιτικούς κύκλους, καθώς και επιστήμονες ειδικούς στο διεθνές Δίκαιο και με επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Σε αυτό το φόρουμ, ο Μ.Τσαβούσογλου κινήθηκε σε δύο άξονες:

 

1.Να δείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει να μετατρέψει το Αιγαίο σε “κλειστή λίμνη”, κατά τον προσφιλή όρο που χρησιμοποιεί η Τουρκία, καθώς και άλλες δυνάμεις (!).

 

Κάτι που έχει αποκρούσει με σοβαρά επιχειρήματα η ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι υπολογισμοί για διεθνείς θαλάσσιους διαδρόμους και διεθνή ύδατα στο Αιγαίο.

 

2.Να καταδείξει ότι το Καστελλόριζο, ουσιαστικά, δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ.

 

Γι’ αυτό, παρουσίασε χάρτες, ενώ ειδικά για το Καστελόριζο είπε ότι πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησί. Ανέφερε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

Ολα αυτά τα έλεγε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τη στιγμή που λίγο αργότερα υποσχόταν στον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές και τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και, μάλιστα, να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την έναρξή τους.

 

 

 

Πως οικοδομούν διεκδικήσεις

 

Ο Μ.Τσαβούσογλου, επίσης, είπε στο φόρουμ ότι οι σεισμικές έρευνες που έγιναν από το Oruc Reis, από τις 10 Αυγούστου μέχρι το μέσον Σεπτεμβρίου, ήταν σε περιοχές που η Αγκυρα έχει δηλώσει στον OHE ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα (!).

 

Παρέλειψε, βέβαια, να πει ότι η Ελλάδα, ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου του 2013, είχε καταθέσει στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε τον Οργανισμό για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, και κυρίως για -εκεί- τις επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας.

 

Να σημειωθεί πως η Τουρκία, με ιδιαίτερη ένταση, άρχισε να εστιάζει στην περιοχή του Καστελόριζου από το 2008.

 

Στην προσπάθειά της να οικοδομήσει και εκεί ένα πλέγμα διεκδικήσεων, να γκριζάρει την περιοχή, και στη συνέχεια να ισχυρίζεται ότι είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, από το 2008 μέχρι σήμερα, συστηματικά και με κάθε διπλωματικό και στρατιωτικό τρόπο εκδηλώνει στην πράξη τις διεκδικήσεις της επί της υφαλοκρηπίδας.

 

Στις 17-7-2009 και στις 27-4-2012, μάλιστα, δημοσίευσε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αποφάσεις για παραχώρηση στην τουρκική, κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, ΤΡΑΟ, “άδειες” για “έρευνες” υδρογονανθράκων σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Περιοχές, οι οποίες επικάλυπταν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.Προηγουμένως, το Νοέμβριο του 2008, είχε προβεί σε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας το νορβηγικό (!) πλοίο “Malene Ostervold”.

To 2011 και το 2014 τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρεμποδίσει έρευνες στην περιοχή που έκανε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος, “Explora”.Τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εκδοθεί τουρκική Navtex, προκειμένου να γίνουν εργασίες πόντισης καλωδίου.

Τον Νοέμβριο του 2011 ακολούθησε και άλλη Navtex για τουρκικές έρευνες από το νορβηγικό (!) πλοίο “Bergen Surveyor”.

Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις, στην περιοχή, και πάλι, βρέθηκαν σε αντιπαράθεση ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία.

 

Έκτοτε, οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα την έξοδο του Oruc Reis, τον περασμένο μήνα, και την πρόκληση νέας -ποιοτικά σοβαρότερης σε σχέση με το παρελθόν- ελληνοτουρκικής έντασης

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις