Το τηλεφώνημα Μισέλ στον Τούρκο πρόεδρο και το σαφές μήνυμα από τηνΑυστρία

Εντείνει η Ελλάδα τις διπλωματικές κινήσεις της με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας απέναντι τον μαινόμενο Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ευθέως και να κάνει παράπονα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, με επίκεντρο όχι μόνο την Αθήνα αλλά και το Παρίσι, καθώς η γαλλο-ελληνική συναντίληψη «σφραγίζεται» με τη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη την Πέμπτη.

Παράλληλα, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας θα έχει σήμερα ο Νίκος Δένδιας, ενόψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

Με τον Τούρκο πρόεδρο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καλώντας για ακόμη μία φορά την Άγκυρα να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις και εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη της Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με διαρροή από την τουρκική προεδρία, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να απάντησε στον Σαρλ Μισέλ ότι «τα προκλητικά σχόλια και βήματα από Ευρωπαίους πολιτικούς σε περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να βρεθεί λύση» και πως η στάση που θα έχει κρατήσει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο «θα είναι ένα τεστ ειλικρίνειας από την οπτική του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν, προφανώς, στη Γαλλία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Άγκυρα για τις προκλήσεις της και έχει ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες μέλη να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να είναι δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί σε όλα τα ζητήματα της περιοχής και ειδικά της ανατολικής Μεσογείου» καταλήγει η τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να έκανε παράπονα και στην Άνγκελα Μέρκελ για τις κινήσεις της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΛεΝτριάν: Στο επίκεντρο των συζητήσεων το εύρος των μέτρων σε βάρος της Τουρκίας

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».

«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Η Ελληνογαλλική συμμαχία που ενοχλεί και η συνάντηση στην Κορσική

Νέο μήνυμα συσπείρωσης και αποφασιστικής αντιμετώπισης της Τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να στείλουν στη συνάντηση που φαίνεται πως θα έχουν την Πέμπτη στην Κορσική ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, όπου θα πραγματοποιηθεί η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις πληροφορίες ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών και της αμυντικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί και η οποία φέρεται ότι καταρχάς και κυρίως θα αφορά στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Το ενδεχόμενο η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας να αναφέρεται και σε γαλλική στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που η χώρα μας δεχθεί επίθεση, έχει θορυβήσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Και αυτό καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Μακρόν παρεμβαίνει όλο και πιο ενεργά στην ευρύτερη περιοχή και τη Μέση Ανατολή, βάζοντας εμπόδια στα σχέδια Ερντογάν να αναδειχθεί η Τουρκία σε νέα ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου.

Κουρτς για Ερντογάν: «Αν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με Ελλάδα, θα υπερβαίνει διαρκώς τα όρια»

Ανεπίτρεπτα χαρακτήρισε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τη χρήση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιεί ότι «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».

Σε σχέση με τα μελλοντικά προσφυγικά ρεύματα, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Έλληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας».

«Αλλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση», προσθέτει. Απαντώντας στην ερώτηση “τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την εκβιαστική πολιτική του Τούρκου Προέδρου”, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι η ΕΕ «πρέπει επιτέλους να εμφανιστεί ενωμένη και αποφασισμένη».

Ο ίδιος, όπως αναφέρει, θα ευχόταν «να αποκτήσουμε επιτέλους ως ΕΕ το θάρρος να αντισταθούμε στον Ερντογάν και να μην επιτρέψουμε στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο».

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος επισημαίνει ακόμη στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier ότι «η Τουρκία ζει από τον ευρωπαϊκό τουρισμό και από τις οικονομικές συναλλαγές με την ΕΕ» και ότι «η Τουρκία είναι απολύτως τρωτή. Όμως το θέμα δεν είναι να τραυματίσουμε κάποιον, αλλά το να δείξουμε τις κόκκινες γραμμές μας».

«Εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο», προειδοποιεί με κάθε σαφήνεια ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι απειλές Ερντογάν και η απάντηση Πέτσα

Νέες απειλές εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του κατά τα εγκαίνια του Νοσοκομείου του Γκιόζτεπε στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το sigmalive.

«Θα σκίσουμε και θα πετάξουμε τα σενάρια που κάνουν, όσοι ευθαρσώς βγάζουν τέτοια έχθρα απέναντι στη χώρα μας προς την κοινή τους γνώμη. Ως Τουρκία και ως τουρκικό έθνος είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο και αποτέλεσμα», είπε. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το πολιτικό και οικονομικό καθεστώς που κυριαρχούσε στον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα καταρρέει σε κάθε επίπεδο.

«Όσοι βρίσκονται πίσω από αδιανόητες συμμαχίες, που δημιουργούνται εναντίον της χώρας μας και πίσω από συμπεριφορές που δεν αναγνωρίζουν δικαιώματα και νόμους, τους έχει κυριεύσει η ανησυχία κι ο φόβος», ανέφερε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας συνεχώς αιχμές κατά της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, συνέχισε λέγοντας ότι «οι απέναντί μας δεν υπολογίζουν τα δικαιώματά μας και προσπαθούν να επιβληθούν. Αλλά θα καταλάβουν ότι δεν πάει έτσι, όταν θα δουν την Τουρκία να σκίζει και να πετάει τους ανήθικους χάρτες που της φέρνουν μπροστά της και ότι έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ. Ή θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της δημοκρατίας ή θα ζήσουν μεγάλες πίκρες στο πεδίο της μάχης».

«Ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει δύναμη ικανή να σταθεί ενάντια σε ένα έθνος που θεωρεί ως ύψιστη αξία του τον αγώνα και τον ηρωισμό. Όταν λέμε, “μακάρι ο Αλλάχ να μην μας κάνει να ξαναγράψουμε τον εθνικό ύμνο για αυτό το έθνος”, εννοούμε να μην κάνουμε πάλι θυσίες ούτε εμείς ούτε οι αντίπαλοί μας να καταστραφούν. Το τουρκικό έθνος είναι ένα έθνος που είναι ευλογημένο, έχοντας ζήσει κάθε είδους επιθέσεις κι έχοντας πληρώσει κάθε κόστος. Όσοι ζουν εδώ και καιρό μέσα σε μία ψεύτικη γυάλα ευημερίας και δημοκρατίας, καιρός να σκεφτούν τι θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας που βιώνουμε. Ως Τουρκία και ως τουρκικό έθνος, είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και αποτέλεσμα», δήλωσε εμφαντικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η ρητορεία και οι προκλητικές ενέργειες ξεφεύγουν από ό,τι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Γι αυτό το ζήτημα των τελευταίων δύο μηνών, χρειάζεται ψυχραιμία και ετοιμότητα. Έχουμε μόνο μία και μόνο διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με τις πολεμικές απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας είπε: «Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει ένα τρίπτυχο που θα αφορά και στην άμυνα της χώρας και θα έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά προγράμματα, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε και με άλλες χώρες πλην της Γαλλίας. Δεν είναι μόνο το θέμα των εξοπλιστικό».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις