Μαζεύτηκαν εχθές στον Υμηττό ο πρωθυπουργός,  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αρμόδιος  υφυπουργός για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και η ηγεσία της Πυροσβεστικής και ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και βγήκαν και οι σχετικές φωτογραφίες…

Σύσκεψη Μητσοτάκη στον Υμηττό με Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά - Δείτε ...
«Έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Στο μέτωπο των υποδομών, σημειώθηκε ότι το Σώμα ενισχύεται τόσο με εναέρια όσο και με επίγεια μέσα, ενώ εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που ενδέχεται να ανακύψει λόγω της παλαιότητας των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Όπως αναφέρθηκε ήδη έχει διασφαλιστεί η ενίσχυση της Πυροσβεστικής με 126 οχήματα -εκ των οποίων τα 83 έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα θα έχουν ενταχθεί στον στόλο της έως τον Ιούνιο– ενώ οι εναέριες δυνάμεις θα διαθέτουν τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του ΠΣ γίνεται ώστε να καταστεί εφικτή η ανταπόκριση των εναέριων μέσων σε κάθε σημείο συμβάντος σε 30 έως 40 λεπτά μετά την απογείωσή τους. Επίσης, όσον αφορά το προσωπικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Σώματος με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Τέλος, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, καθώς παρέχονται νέες στολές στο σύνολο του προσωπικού χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της υπηρεσίας και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης επισήμανε: «Υπουργέ, Υφυπουργέ, αγαπητά στελέχη της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, βλέπω έναν σημαντικό, έναν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Θέλω να θυμίσω ότι πέρυσι αριθμητικά είχαμε περισσότερες πυρκαγιές από ό,τι είχαμε το 2018, δεν θρηνήσαμε όμως ούτε ένα θύμα. Και αν εξαιρέσουμε τη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας -αν θυμάμαι καλά- δεν είχαμε άλλες μεγάλες φωτιές που να κατέστρεψαν σημαντικό κομμάτι του δασικού μας οικοσυστήματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ!

Το Σώμα ενισχύεται για να καλυφθεί κάθε κενό. Ενισχύεται…Δεν έχει ενισχυθεί!

83 Οχήματα αναμένονται! Δεν υπήρχαν εχθές που έγινε η παρουσίαση.

Ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών, παρασχέθηκε  με ΔΩΡΕΑ ιδιώτη!

Έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Σώματος με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες. Δεν είχαν προσληφθεί έως εχθές που έγινε η παρουσίαση.

Φυσικά δεν έγινε καμία συζήτηση για τη συντήρηση των υφισταμένων, παλαιών οχημάτων.

Και ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος με το θερμόμετρο σήμερα σε αρκετές περιοχές να άγγιξε τους  38ο.

Και η απορία μας βέβαια γεννήθηκε!

Που είδε ο πρωθυπουργός το «περισσότερο προσωπικό φέτος, και την καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας» όταν όλα ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη;

 

 

Ας δούμε όμως τι λέει το ΚΙΝΑΛ

Η πολιτική προστασία εντός της αντιπυρικής περιόδου, η οποία, σημειωτέον, ξεκίνησε πριν από 12 ημέρες κι όχι σήμερα, βρίσκεται σε σημείο μηδέν, αφού οι βασικές πρόνοιες του ν. 4622/2020, του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και που υποτίθεται ότι θα αναβάθμιζε την πολιτική προστασία, δεν έχουν εφαρμοστεί.

Μάλιστα, με την υπ’ αριθμ. 8778/14-03-2020 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποιήθηκε στους Δήμους και τις Περιφέρειες, μόλις μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ότι η εφαρμογή του νόμου αναστέλλεται, για φέτος, και στη θέση του θα λειτουργήσουν οι προηγούμενες διατάξεις.

Συγκεκριμένα:

  • Ο εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων που αποτελούσε την κεντρική επιλογή του νόμου δεν έχει συσταθεί ακόμη.
  • Ο εθνικός συντονιστής δεν υπάρχει, ούτε και οι περιφερειακοί συντονιστές.
  • Τα περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας (ΠΕ.ΚΕ.Π.Π.), όπως και τα περιφερειακά συντονιστικά όργανα (ΠΕΣΟΠΠ) και τα τοπικά συντονιστικά όργανα(ΤΕΣΟΠΠ) δεν έχουν συσταθεί.
  • Οι αυτοτελείς διευθύνσεις πολιτικής προστασίας στις περιφέρειες και τα αυτοτελή τμήματα στους Δήμους που προβλέπει ο νόμος. δεν λειτουργούν.
  • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχει κάνει την κατανομή πιστώσεων για έργα πρόληψης πυρκαγιών και δασοπροστασίας από τους ΟΤΑ  Α΄και Β΄ βαθμού, τις Διευθύνσεις  Δασών και τα Δασαρχεία της χώρας, με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει κανένα έργο .
  • Οι δαπάνες που αφορούν τη συντήρηση, τις επισκευές και τα καύσιμα του στόλου των 3.250 οχημάτων παντός τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι μειωμένες κατά 1.839.851 ευρώ. Περισσότερα, δε, τα μισά οχήματα  (55% του στόλου) είναι παλαιότερα της εικοσαετίας.
  • Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά με μόλις 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη διαθέσιμα, ενώ, πέρυσι, είχαμε διαθέσιμα 7 CL-215 και 5 CL-415.

 

 

Τελικά στην Ελλάδα του 2020,  πρέπει να παρακαλάμε το Θεό να μην έχουμε πολλές πυρκαγιές, και ειδικότερα σε κατοικημένες περιοχές, γιατί όπως προκύπτει με στοιχεία,  οι πολιτικοί μας κάνουν «συνέχεια συσκέψεις και βγάζουν φωτογραφίες» για να μας δείξουν ότι παράγουν έργο,  αλλά στην ουσία όλο αυτό είναι μια σκηνοθεσία για τα ΜΜΕ.

Στον Υμηττό με Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά ο Μητσοτάκης: Δεν έχουμε ...

 

Και ο Τόσκας τα ίδια έκανε,  με συνεντεύξεις τύπου…Και μας έλεγε  ότι είχε  δώσει 7 εκ ευρώ για βαριά συντήρηση 7 Canadair,  και την ημέρα της καταστροφής στο Μάτι, με τους 102 καμένους,  πετούσαν μόνο 3….

Τόσκας και Καπάκης διαβεβαίωναν στη Βουλή ότι η Αττική είναι ...

Αν συμβεί,  ω μη γένοιτο,  κάτι παρόμοιο με το Μάτι φέτος,  να δω τι θα φταίει μετά στον κ Χαρδαλιά και στον κ Μητσοτάκη…

κ Μητσοτάκη σταματήστε την αυτοπροβολή και προχωρήστε σε έργο ουσίας! Η πολιτική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται εργαλείο εξυπηρέτησης των επικοινωνιακών σας χειρισμών!

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις