Ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης πραγματοποίησε πτήση με το συγκεκριμένο Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος

Πτήση με μαχητικό αεροσκάφος Rafale, το οποίο, ως γνωστόν, πρόκειται να ενταχθεί στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, είναι πολύ πιθανόν να κάνει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Γεώργιος Μπλιούμης, που από χτες βρίσκεται στη Γαλλία.

Πρόκειται, βέβαια, για μια συμβολική κίνηση, με στόχο να προβληθεί επικοινωνιακά η εικόνα της ενίσχυσης της ελληνικής ΠΑ, καθώς και των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στο πλαίσιο των εξοπλισμών.

Αποτελούν, εξάλλου, “παράδοση” τέτοιου είδους χειρονομίες. Και στο παρελθόν, επανειλημμένως, ειδικά αρχηγοί ΓΕΑ είχαν “πετάξει” με μαχητικά αεροσκάφη χωρών οι οποίες είτε πρότειναν το “προϊόν” τους στην Ελλάδα, είτε το’ χαν κιόλας πουλήσει. Μέχρι και ρωσικό “Σουχόϊ” είχε “πετάξει” παλαιότερα αρχηγός ΓΕΑ.

Ο Γ.Μπλιούμης επισκέπτεται στην αεροπορική βάση, Mont-de-Marsan, της Γαλλίας, μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, Φιλίπ Λαβίν. Θα παραστεί, επίσης, στην άσκηση “VOLFA 2020”.

Η Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα αποκτήσει δώδεκα μεταχειρισμένα και έξι καινούργια Rafale. Βεβαίως, εκκρεμούν ακόμα οι τελεσίδικες αποφάσεις, καθώς και οι υπογραφές.

Και το σημαντικότερο: Που θα βρει η χώρα μας τα κονδύλια για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θα κάνει, και υπολογίζεται στα 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως και να’ χει, με την πώληση του Rafale στην Ελλάδα, η Γαλλία καταφέρνει να ξαναμπεί στην ελληνική “αγορά” μετά από πολλά χρόνια “μονοκρατορίας” των ΗΠΑ.

Κάτι, ωστόσο, που ουδόλως βλέπουν με καλό μάτι ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε και άλλες πρωτεύουσες μεγάλων χωρών που ενδιαφέρονται να πουλήσουν την “πραμάτεια” τους στη χώρα μας.

Πάντως, για να εκμεταλλευτεί απόλυτα, επιχειρησιακά το Rafale η ελληνική ΠΑ, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα – ενάμιση έτος προετοιμασιών.

Θανάσης Αργυράκης

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις