Μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού και αντί να προχωρήσει σε επέκταση του στόλου και σε προσλήψεις, έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να «γεννήσει λεωφορεία». 

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε με λανθασμένο(;) τρόπο τα στοιχεία της γαλλικής μελέτης κατά την ομιλία του στη Βουλή στην προσπάθειά του να παρουσιάσει ως απειροελάχιστο το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη γαλλική μελέτη υποστηρίζοντας ότι σε έρευνα για τα clusters (θύλακες) μετάδοσης, το ποσοστό της διασποράς του κορωνοϊού στα ΜΜΜ είναι, μόλις, 1,2%. Ανέφερε χαρακτηριστικά: 

Σχετική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία λέει ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής διάδοσης μόλις το 1,2% των Covid clusters συνδέονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά είναι στοιχεία. 

Μόνο που αυτό δεν είναι αλήθεια. Γιατί στη μελέτη του γαλλικού ΕΟΔΥ που επικαλείται ο πρωθυπουργός το ποσοστό του 1,2% αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τρένα.

Η μελέτη, δηλαδή, δεν αφορά τις αστικές μεταφορές όπως είναι το μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αλλά τις μεταφορές με αεροπλάνο, τρένο και πλοίο. Να σημειωθεί ότι η  έρευνα των Γάλλων έγινε κατά την περίοδο από τις 9 Μαΐου του 2020 έως τις 28 Σεπτεμβρίου του 2020.

Σημειώνεται ότι η επιδημιολογική έκθεση που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου. Η νεότερη του Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε χτες και δεν περιλαμβάνει έρευνα για τις εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Υπερμετάδοση στους εργασιακούς χώρους, μικρό ποσοστό στις συναθροίσεις

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της γαλλικής επιδημιολογικής μελέτης για τους θύλακες μετάδοσης, αφού καταρρίπτουν διάφορους μύθους που έχουν χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρώτο και βασικότερο ότι ευθύνονται οι νέοι για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα οι περισσότεροι θύλακες εντοπίζονται:

  • Στους χώρους εργασίας
  • Ακολουθούν από πολύ κοντά σχολεία και πανεπιστήμια
  • Πολύ πιο χαμηλά βρίσκονται οι συναθροίσεις. Παρότι η έρευνα αθροίζει στην ίδια κατηγορία συμβάντα που περιλαμβάνουν από συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι τους νέους στις πλατείες, οι θύλακες της περίπτωσης αυτής δεν ξεπερνούν το 11% του συνόλου

Ακολουθεί ο πίνακας

 

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις