Μια υπόθεση «χαμηλού» ενδιαφέροντος τέθηκε προ μηνών στο μικροσκόπιο των ελληνικών υπηρεσιών που ερευνούν τις επαφές Μαυροβούνιων ποινικών στην Ελλάδα και πιο ειδικά τις δύο διπλές μαφιόζικες εκτελέσεις με θύματα Βαλκάνιους καταζητούμενους, σε Βάρη και Κέρκυρα. Το βασικό σενάριο είναι ότι πίσω από τις επιθέσεις -σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, αντίστοιχα – βρίσκεται η αιματηρή βεντέτα μεταξύ συμμοριών του Μαυροβουνίου που ελέγχουν σημαντικό μέρος της διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη. Το αναπάντητο ερώτημα είναι γιατί οι επιθέσεις εκτελέστηκαν σε ελληνικό έδαφος.

 

Έτσι, όταν στις αρχές του χρόνου, πριν από τη διπλή δολοφονία στη Βάρη, συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ένας 55χρονος Μαυροβούνιος, η υπόθεση ρουτίνας εξετάστηκε περισσότερο προσεκτικά. Ο τελευταίος ήταν καταζητούμενος στην Αγγλία και φέρεται να εμπλέκεται σε δύο παλιότερες υποθέσεις εισαγωγής κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η ιστορία ξεκινά τον Αύγουστο του 2015, όταν Βρετανοί αστυνομικοί εντόπισαν στο λιμάνι του Τίλμπουρι στο Έσεξ ένα ύποπτο κοντέινερ, το οποίο είχε φθάσει λίγες μέρες νωρίτερα από τη Βραζιλία. Μετέφερε παπούτσια, όμως ανάμεσα στο νόμιμο φορτίο υπήρχαν δύο σάκοι με 50 κιλά καθαρής κόκας. «Αποτρέψαμε τη διάθεση σε αγγλικό έδαφος ναρκωτικών συνολικής αξίας 6 εκατ. λιρών (6,6 εκατ. ευρώ)», δήλωσε ο βοηθός διευθυντή της Αστυνομίας του Τίλμπουρι, Μαρκ Κένεντι. Οι αγγλικές Αρχές, ωστόσο, βρίσκονταν στο σκοτάδι, καθώς είχαν μεν συλληφθεί δύο άτομα ως παραλήπτες των ναρκωτικών, όμως παρέμενε άγνωστος ο χρηματοδότης του φορτίου. Στην ίδια ανακοίνωση η Αστυνομία ζητούσε πληροφορίες από όποιον γνώριζε κάτι περισσότερο. Από τον φάκελο του εντάλματος σύλληψης του 55χρονου στο «Ελ. Βενιζέλος» προκύπτει ότι άνθρωπος του δικτύου πράγματι συνεργάστηκε τότε με τις Αρχές.

Ο 55χρονος Μαυροβούνιος, με γαλλικό διαβατήριο, συνελήφθη την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου του 2019 στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα των Αγγλικών Αρχών, το οποίο είχε εκδοθεί το προηγούμενο καλοκαίρι. Το κατηγορητήριο είχε στηριχτεί στη μαρτυρία πρώην μέλους του ναρκω-δικτύου. Το μετανοημένο μέλος κατέθεσε ότι ο 55χρονος είχε εμφανιστεί στην υπόθεση του Έσεξ ως ιδιοκτήτης εργαστηρίου κόκας στη Βραζιλία που επιθυμούσε να μεταφέρει τη δουλειά στην Ευρώπη και ότι ήρθε σε επαφή με άλλα δύο πρόσωπα για τη μεταφορά ποσότητας στο Τίλμπουρι.

 

Ο Μαυροβούνιος φέρεται να πέταξε από την Ισπανία στο Λονδίνο κι έπειτα να συναντήθηκε με τους δύο άνδρες σε ξενοδοχείο, περίπου δύο ώρες μακριά. Η περιγραφή που έδωσε ο πληροφοριοδότης έλεγε ότι η κόκα θα ήταν μέσα «σε δύο μαύρους-γκρι σάκους με άσπρο λουκέτο και κωδικό». Η περιγραφή ταίριαζε. Οι δύο άντρες που πήγαν στο λιμάνι του Τίλμπουρι αναζητώντς το κοντέινερ, συνελήφθησαν πριν βρεθεί η κοκαΐνη. Το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο 55χρονος καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας, ωστόσο ο ίδιος δεν εντοπίστηκε.

Οι αγγλικές Αρχές, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο ένταλμα, υποστηρίζουν ότι ο 55χρονος εμπλέκεται σε μία ακόμη περίπτωση εισαγωγής ναρκωτικών. Του χρεώνεται ότι συντόνισε την παραλαβή 14 κιλών κοκαΐνης, τα οποία είχαν κρυφτεί στο ταμπλό αυτοκινήτου και είχαν παραδοθεί σε έναν χώρο πάρκινγκ κοντά στο Χίθροου, πριν μεταφερθούν κρυμμένα σε βαλίτσα στο Σάντερλαντ.

 

Μετά τη σύλληψή του στο «Ελ. Βενιζέλος», ο 55χρονος Μαυροβούνιος παρέμεινε κρατούμενος στον Κορυδαλλό για περίπου τρεις μήνες, έως ότου εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα. Παρά την κινητοποίηση, η επίσημη εκδοχή είναι ότι δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία για τις δύο μαφιόζικες δολοφονίες με θύματα τρεις Μαυροβούνιους και έναν Σέρβο, σε Βάρη και Κέρκυρα αντίστοιχα, που παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Στην πρώτη περίπτωση, τον περασμένο Ιανουάριο, δύο άνδρες εκτελέστηκαν ενώ έτρωγαν με τις οικογένειές τους σε ταβέρνα στα Βλάχικα. Θεωρούνται θύματα της συμμορίας «Σκάλιαρι», τα μέλη της οποίας βρίσκονται εδώ και χρόνια σε άγρια βεντέτα με την αντίπαλη συμμορία «Καβάτσκι». Οι δύο ομάδες έχουν κοινή καταγωγή τη μικρή πόλη Κοτόρ στην Αδριατική, η οποία συγκατελέγεται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Ο πόλεμος των δύο φατριών -πήραν τα ονόματά τους από τις συνοικίες της πόλης- λέγεται ότι ξεκίνησε μετά το 2013, όταν κατασχέθηκε στην Ισπανία ένα φορτίο 200 κιλών κοκαΐνης. Η μαφία του Κοτόρ διασπάστηκε κι έκτοτε καταγράφονται δεκάδες δολοφονίες, επιθέσεις, ακόμη και βόμβες σε νεκροταφεία σε τάφους θυμάτων της «άλλης» πλευράς.

Τον περασμένο Ιούλιο, δύο άνδρες βρέθηκαν δολοφονημένοι μέσα σε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ βίλας στην Κέρκυρα. Τα θύματα ήταν ένας Μαυροβούνιος κι ένας Σέρβος, καταζητούμενοι για σειρά εγκληματικών ενεργειών. Ο πρώτος εμφανίζεται ως αρχηγός της «ομάδας του Μπαρ», λιμανιού στο Μαυροβούνιο που θεωρείται σημαντικός κόμβος για τη διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων. Η «ομάδα του Μπαρ» φέρεται να διατηρεί σχέσεις με τη συμμορία «Σκάλιαρι».

Κώστας Κουκουμάκας

πηγή:vice.com

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις