Προφανώς, στο κλίμα της «εθνο-πατριωτικής» έξαρσης που καλλιεργεί ο περίγυρος Ερντογάν, τη μια με αφορμή το Αζερμπαϊτζάν, την άλλη με τη Συρία, τη Λιβύη, κ.ο.κ., πρόσθεσε τώρα και την Ανατολική Μεσόγειο

Προφανώς, στο κλίμα της «εθνο-πατριωτικής» έξαρσης που καλλιεργεί ο περίγυρος Ερντογάν, τη μια με αφορμή το Αζερμπαϊτζάν, την άλλη με τη Συρία, τη Λιβύη, κ.ο.κ., πρόσθεσε τώρα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας του σε επικεφαλής τουρκικών στρατιωτικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων, στη Βοσνία, το Κόσσοβο, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, αναφερόμενος στα ελληνο-τουρκικά και για την Ανατολική Μεσόγειο, ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τους Τούρκους στρατιωτικούς να δώσουν τη ζωή τους γι’ αυτό.

«Αν πεθάνουμε, γινόμαστε μάρτυρες, αν μείνουμε ζωντανοί, γινόμαστε παλαίμαχαοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφέστατα, άφησε να εννοηθεί ότι οι παράνομες «έρευνες» που κάνει η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή, θα συνεχιστούν και πως γι’ αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα συνδράμουν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη.

«Στο πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνονται από το κράτος μας και τα αρμόδια υπουργεία μας, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε συνοδεία και ασφάλεια στις τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες», είπε. Και πρόσθεσε: «Θα παρέχουμε υποστήριξη των ερευνητικών σκαφών μας εκεί».

Κοντολογίς, προανήγγειλε επανάληψη του ιδίου, επικίνδυνου «σεναρίου» των προηγουμένων μηνών. Κάτι που άπαντες εκτιμούν ως λίαν πιθανόν, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες, κατευναστικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, επανέλαβε, όπως κουραστικά κάνουν άπαντες οι Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες, ότι την ευθύνη για άρνηση του ελληνο-τουρκικού διαλόγου την έχει η Ελλάδα, και είπε ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να συνδιαλλαγεί με την Αθήνα σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών στο ΝΑΤΟ. Κάτι, άλλωστε, που προωθεί και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Ο ίδιος, κατά την προσφιλή πρακτική της Τουρκίας να δείχνει φιλειρηνική και ότι είναι υποστηρικτής του διεθνούς Δικαίου, ετάχθη και πάλι υπέρ των «διερευνητικών επαφών, των μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας, (σ.σ. Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης – ΜΟΕ) και των συζητήσεων του γ.γ. του ΝΑΤΟ».

Ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, η έμμεση πλην σαφής αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Αντί να βγάλουν τα συμπέρασμά τους, μιλώντας με τον συνομιλητή τους, την Τουρκία, ελπίζουν στη βοήθεια της ΕΕ, μέσω άλλων οδών», είπε. Και συμπλήρωσε: «Θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει ότι αυτό είναι αδιέξοδο. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες».

Ωστόσο, όπως είπε, η επιθυμία της Τουρκίας για διάλογο «δεν σημαίνει με κανένα τρόπο συμβιβασμό. Δεν πρέπει να ερμηνεύεται με αυτόν τον τρόπο, δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι και ικανοί για αυτό. Αν πεθάνουμε, γινόμαστε μάρτυρες, αν μείνουμε ζωντανοί, γινόμαστε βετεράνοι. Γι’ αυτό κάναμε ό,τι πρέπει να γίνει στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Παρ’ ότι επίσης η Τουρκία εκδίδει Navtex, και μάλιστα παράνομες, με ρυθμούς … «πολυβόλου», ο Χ.Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αυτή που εκδίδει ναυτικές οδηγίες, των οποίων μάλιστα δεν κάνει χρήση.

«Δεκάδες Navtex έχουν εκδοθεί μέσα σε τρεις μήνες, μόνο δύο εκ των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί. Πρόκειται για παρενόχληση», είπε. Βέβαια, ούτε λόγος ότι πολλές από τις ελληνικές Navtex εκδίδονται ως αντι-navtex στις παράνομες τουρκικές.

Τέλος, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση Ερντογάν για σύγκληση Διάσκεψης των χωρών της Μεσόγειο. Κάτι που σιγοντάρουν και ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι. Εκτός των άλλων στόχων της, η Άγκυρα, μέσω αυτής της Διάσκεψης, θέλει να βάλει από την πίσω πόρτα στο «παιχνίδι» τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις