-“Ελπίζουμε η κυβέρνηση να προβληματιστεί επιτέλους σοβαρά από τη συμπεριφορά της Άγκυρας ώστε να εγκαταλείψει τις επιφανειακές ερμηνείες και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει”.

-“Η αντιμετώπιση της τουρκικής στρατηγικής δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακές κορώνες εσωτερικής καύσης και κατανάλωσης, αλλά με στοχευμένες – αποτελεσματικής ενέργειες και ουσιαστική διπλωματική δράση”.

-“Η Κυβέρνηση όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Την καλούμε, λοιπόν, να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα. Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται”.

Όχι, μην αυταπατάσθε. Οι δηλώσεις αυτές δεν ανήκουν στους Συριζαίους, οι οποίοι άλλωστε εξακολουθούν να “μένουν σπίτι”, αλλά στον λαλίστατο, όσο η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, αρμόδιο τότε του κόμματος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, και νυν αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Οι πρώτες δηλώσεις του ήταν, όταν στις 25 Μαρτίου 2019, τουρκικά F-16 επιχείρησαν να “παρενοχλήσουν” το ελικόπτερο του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και η άλλη, στις 18 Απριλίου του 2018, όταν η τουρκική πλευρά ήγειρε τις γνωστές φαντασιακές αμφισβητήσεις της για σειρά ελληνικών νησίδων, όπως τότε, μεταξύ άλλων, τους Φούρνους.

Που έχει χαθεί, άραγε, ο λαλίστατος κατά τα λοιπά Γ.Κουμουτσάκος, αλλά και όλα εκείνα τα στελέχη της ΝΔ, που με κάθε ευκαιρία και παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου φωνασκούσαν, και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσαν να καταρριφθούν πάραυτα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη;

Δεν τους είδαμε, με την παρενόχληση του ελικοπτέρου του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, να βγουν στα κανάλια και να αρχίσουν τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τους περί της τουρκικής προκλητικότητας και των ευθυνών της κυβέρνησης, ή, έστω, να κάνουν μια δήλωση συμπαράστασης στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, και συνάδελφό τους στην κυβέρνηση.

Άραγε, έχει αλλάξει κάτι από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην τουρκική τακτική και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Τουναντίον, οι ίδιοι οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι διοχετεύουν ότι οι Τούρκοι έχουν περάσει σε νέα επίπεδα προκλητικότητας με τις συνεχείς υπερπτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά. Κάτι που έπραξαν και χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Παναγιωτόπουλου σε φρουρές ελληνικών νησιών, και μετά την αναχώρησή του.

Ντεζά βου

Ήταν σε όλους γνωστό ότι η τουρκική προκλητικότητα, η οποία άρχισε να κάνει εντονότερη την εμφάνισή της ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, και αναβαθμίστηκε περαιτέρω στα επόμενα έτη, ποσοτικά (αριθμητικά σε παραβιάσεις), αλλά και ποιοτικά (σε στοχευμένες κινήσεις στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Α.Μεσόγειο και τη Λιβύη), δεν θα σταματούσε, ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επί ΝΔ.

Ήταν κάτι σαν “ντεζά βου” (déjà vu – ήδη ειδωμένο). Και, αν ο κάθε κ.Κουμουτσάκος δεν το είχε δει, το βλέπει τώρα, αλλά προσποιείται τον ανήξερο. Και αυτός, όπως και όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Άραγε, γιατί τώρα η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως “μωρά παρθένα” που δεν ξέρει τίποτα για τον… φόνο;

Μήπως τα πολλά λόγια περί Χάγης πλειάδος κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού, περί συνεκμετάλλευσης (καζάν – καζάν) του αναπληρωτή συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές της Αθήνας στο Λιβυκό, οι κατευναστικές πολιτικές έναντι της Τουρκίας, και η διπλωματική ακινησία της Αθήνας, αποθρασύνουν την Άγκυρα;

Η τελευταία, όπως όλα δείχνουν, φροντίζει να συντηρεί την ένταση. Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα δείχνει τα δόντια της, αν και γνωρίζει πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, που έχει προκαλέσει η επιδημία και οι δραματικές οικονομικές συνέπειές της.

Τώρα, όμως, η κυβέρνηση, έμεινε έκπληκτη δήθεν, και άφωνη, γι’ αυτή την πρωτοφανή προβοκάτσια σε βάρος του υπουργού Άμυνας. Λες και δεν το περίμενε. Λες και δεν το’ χει ξαναδεί το… έργο πολλάκις εδώ και αρκετά χρόνια.

Όταν το Μάρτιο του 2019 είχε παρενοχληθεί το ελικόπτερο του τότε πρωθυπουργού, ο κ.Κουμουτσάκος ζητούσε “αυστηρή απάντηση” και “αυστηρό διάβημα” της Αθήνας προς την Άγκυρα. Όταν έγινε κι’ αυτό, ο ίδιος, σε νέα ανακοίνωσή του, ανέφερε: “Δυστυχώς, η απάντηση της Άγκυρας στο διάβημα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού από τουρκικά μαχητικά ήρθε έμπρακτα και διεκδικητικά. Με μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι”.

Τώρα, δηλαδή, που αμέσως μετά την αναχώρηση Παναγιωτόπουλου από το Φαρμακονήσι, η Τουρκία προέβη σε καινούργιες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, τι έχει, άραγε, να πει το λαλίστατο κυβερνητικό στέλεχος;

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα! Καλά τα επικοινωνιακά τρικάκια προς διεκδίκηση οφιτσίων, αλλά ακόμα καλύτερη η στοιχειώδης σοβαρότητα και ύπαρξη διπλωματικών, πολιτικών και στρατιωτικών σχεδίων.

Είδε μόνο τα ελληνικά F-16

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε χθες, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ , Κώστα Φλώρο, στρατιωτικά φυλάκια στα νησιά Οινούσσες, Παναγιά, ΑγαθονήσικαιΦαρμακονήσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, στις 11.38 και στις 11.58 ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και το Αγαθονήσι, στα 3.500 και στα 1.700 πόδια αντίστοιχα. Δηλαδή, πολύ χαμηλά. Αντίστοιχες κινήσεις είχαν κάνει και στο παρελθόν, όταν ανώτατοι Έλληνες στρατιωτικοί ή και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Π.Καμμένος, είχαν επισκεφθεί τα ίδια ή άλλα φυλάκια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν επιχειρήσει να δημιουργήσουν “στρόβιλο”, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τα ελικόπτερα, με όποια σοβαρότατη συνέπεια μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο.

Στο Φαρμακονήσι, ο κ.Ν.Παναγιωτόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Το ελικόπτερο που μας μετέφερε, υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου”.

Τα ελληνικά μαχητικά, όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας, πράγματι βρέθηκαν επί τόπου. Λέγεται, μάλιστα, ότι είχαν “κλειδώσει” τα τουρκικά στα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων τους.

Δεν παύει, πάντως, να προβληματίζει σοβαρά το γεγονός ότι τα τουρκικά κατάφεραν να πετάξουν σε τόσο χαμηλό ύψος πάνω από τα ελληνικά νησιά, τη στιγμή μάλιστα που πραγματοποιούσε την επίσκεψή του στην περιοχή ο υπουργός Άμυνας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν και άλλες υπερπτήσεις. Από τις τέσσερις το απόγευμα έως τις πέντε, ζεύγος τουρκικών F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι (χαμηλά, από 2.700 έως 8.000 πόδια), στο Αγαθονήσι (11.000 πόδια), δεύτερο ζεύγος πάνω από Αρκιούς και Λειψούς (πάρα πολύ ψηλά, στα 23.000 πόδια), τρίτο ζεύγος πάνω από Φαρμακονήσι (17.500 πόδια), Λειψούς (10.000) και Αρκιούς (στα 11.000 και 14.000), Αγαθονήσι (12.000), και τέταρτο ζεύγος πάνω από Παναγιά (στο ύψος… διαστημόπλοιου ! – 32.000 πόδια).

Το υπουργείο Εξωτερικών

Αργότερα, περί τις 7 το απόγευμα, ακολούθησε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρονταν τα εξής: “Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη σημερινή προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν.Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ.Φλώρο.

Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα.

Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο”.

πηγή:antinews.gr  http://www.antinews.gr/action.read/politiki/parenoxlisi-upourgou-amunas-to-nteza-bou-ton-tourkikon-prokliseon-pou-tora-ginontai-gargara/2.144324

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις