Προχωρεί με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκχώρησης συχνοτήτων για την ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών 5G, αλλά και την κατανομή του φάσματος που θα απαιτήσουν οι σχετικές άδειες.
Στη διαβούλευση της ΕΕΤΤ προσήλθαν πάνω από 12 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας (Cosmote, Forthnet, Vodafone, Wind κ.ά.), κατασκευαστές εξοπλισμού (Ericsson, Huawei, Intracom, Qualcom, Motorola), πάροχοι από το εξωτερικό (Inmarsat) αλλά και ενώσεις και οργανώσεις (ΕCTA, ESOA, ΚΕΔΕ κ.ά.). Δυστυχώς δεν υπήρξε εμφανές άμεσο ενδιαφέρον από κάποιον παίκτη με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία που βρίσκεται εκτός Ελλάδος.
Υπάρχουν κάποιες συμβουλευτικές εταιρείες που συμμετείχαν στη διαβούλευση της ΕΕΤΤ και οι οποίες μπορεί να κρύβουν κάποιον ενδιαφερόμενο παίκτη εκτός Ελλάδος, αλλά κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πολύ πιθανό, με δεδομένες και τις επαφές που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ρυθμιστικής αρχής και αγοράς τηλεπικοινωνιών. Ως συνέπεια, και η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού για τρεις παίκτες, όπως συνέβη την τελευταία δεκαετία για όλες τις νέες άδειες που δημοπράτησε το ελληνικό Δημόσιο μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Αυτό που διαφαίνεται ωστόσο είναι ότι η δημοπρασία θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις. Αυτό σημείωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επαναβεβαιώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εκχώρησης των αδειών 5G στο τέλος του 2020. «Η δημιουργία των δικτύων 5G προχωρεί με έναν προγραμματισμό που δεν έχει ανατραπεί λόγω (της πανδημίας) του κορωνοϊού», είπε ο κ. Πιερρακάκης. «Είχαμε εξαρχής πει ότι η δημοπρασία φάσματος 5G θα γίνει στα τέλη του 2020».
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι η δημοπρασία των αδειών θα συμπεριλάβει το ψηφιακό μέρισμα ΙΙ, δηλαδή τη ζώνη των συχνοτήτων στα 700 MHz που σήμερα καταλαμβάνουν οι πάροχοι ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικών καναλιών, όπως είναι η Digea και η EΡΤ. Οι τελευταίοι, με βάση και την ΚΥΑ που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας, θα μετακινηθούν σε άλλες συχνότητες προκειμένου να γίνει διαθέσιμη η ζώνη των 700 MHz στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς θα αναπτυχθεί σε τουλάχιστον τρεις ζώνες συχνοτήτων, τα 700 ΜΗz, τα 3.400 MHz και πιθανώς τα 26 MHz. Η δημοπρασία του ερχόμενου Δεκέμβρη αναμένεται να περιλάβει και τη ζώνη συχνοτήτων των 2.100 MHz που ήδη κατέχουν σήμερα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά η παραχώρησή τους λήγει το 2021.
πηγή:kathimerini.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις