Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες κινείται στα επίπεδα Απριλίου, όταν είχαμε lockdown

Φόβους ότι βρισκόμαστε ήδη στην δεύτερη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, εκφράζουν οι ειδικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες κινείται στα επίπεδα Απριλίου, όταν είχαμε lockdown, με σαφώς βέβαια λιγότερα τεστ τότε. Στις κυβερνητικές συσκέψεις έχει τεθεί επί τάπητος το μοντέλο «Πόρος» να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου παρατηρούνται ανοδικά επιδημιολογικά φορτία.

Ο κύριος Δρόσος Καραγεωργόπουλος, παθολόγος λοιμωξιολόγος εξέφρασε με τη σειρά του την ανησυχία του εν όψει Δεκαπενταύγουστου μιλώντας το OPEN TV. ««Επειδή υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα αλλά και επειδή οι χώροι λατρείας θα έχουν μεγάλο συνωστισμό, είμαστε ανήσυχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

Την κρισιμότητα των επόμενων ημερών τόνισε και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, για την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων στην πόλη. «Θα δούμε πώς θα πάμε και θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις». To Σάββατο είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν 43 κρούσματα και 4 στη Χαλκιδική. Δεν αποκλείεται μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ να οδηγηθούμε στην αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει ένας όγκος εκθετών και μεγάλη προετοιμασία, αλλά θα ξέρουμε έως τις 15 Αυγούστου τι θα κάνουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΘ.

Τέλος σε μεγάλο εργοστάσιο τροφίμων στη Χαλκιδική βρέθηκαν θετικοί στον ιό 50 από τους 300 εργαζομένους. Η επιχείρηση  δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς με κύκλο εξαγωγών. «Είναι όλοι σε καραντίνα, έχουν εξεταστεί και οι συγγενείς. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα» δήλωσε στο OPEN ΤV, η νομική σύμβουλος της εταιρείας, Κατερίνα Λιολιοπούλου.

Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ενδέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκαπενταύγουστο-οπότε και επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη- με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού. Αυτά, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενο στάδιο και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Αγωνία για τις διασωληνώσεις

Αυξημένος κατά τρία άτομα ήταν ο αριθμός των διασωληνωμένων στα στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο σε σχέση με της προηγούμενης ημέρας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1. Είναι στο 1 και πάει προς τα πάνω» τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, αναφερόμενη στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που κατέγραψε η χώρα μας για τέταρτη μέρα την Παρασκευή.

«Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» σημείωσε η κ. Παγώνη.

«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. «Χρειάζεται απόσταση πάνω από 2 μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών» σημείωσε.

152 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σε ένα 24ωρο

Σε κατάσταση συναγερμού συνεχίzει να βρίσκεται κυβέρνηση, επιστήμονες και Πολιτική Προστασία. Και αυτό διότι και σήμερα, Παρασκευή, * Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 152 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπ. Υγείας

«Σήμερα ανακοινώνουμε 152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1.405 (25.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.645 (48.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 211 θανάτους συνολικά στη χώρα. 68 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων

– είκοσι δύο κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– είκοσι έξι κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,

– σαραντατρία στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

– ένα στην Π.Ε. Βοιωτίας,

– ένα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– πέντε στην Π.Ε. Έβρου,

– τέσσερα στην Π.Ε. Ημαθίας,

– ένα στην Π.Ε. Ικαρίας,

– δύο στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

– έξι στην Π.Ε. Καβάλας,

– ένα στην Π.Ε. Καστοριάς,

– δύο στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– ένα στην Π.Ε. Κιλκίς,

– ένα στην Π.Ε. Κοζάνης,

– ένα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– δέκα στην Π.Ε. Λάρισας,

– δύο στην Π.Ε. Λέσβου,

– τρία στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– τρία στην Π.Ε. Πέλλας,

– δύο στην Π.Ε. Πιερίας,

– τρία στην Π.Ε. Πρεβέζης,

– ένα στην Π.Ε. Τρικάλων,

– δύο στην Π.Ε. Φλώρινας,

– τέσσερα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

– δύο στην Π.Ε. Χανίων.

πηγή:ethnos.gr

Pixabay, eurokiniss

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις