Σειρά γεγονότων καταδεικνύουν ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων ή έστω και ΥΠΕΘΑ, αλλά «έφτασε» από πολύ πιο πάνω

Είναι γνωστό ότι το Σάββατο που μας πέρασε, τελείως αιφνιδιαστικά το υπουργείο Εθνικής Αμύνης (για του ΓΕΕΘΑ) αποφάσισε την αναβολή για 15 ημέρες, για λόγους …προστασίας του προσωπικού του Στόλου από την πανδημία του κορονοϊού, τη μεγάλη άσκηση του Στόλου «Καταιγίδα 2020», η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 11 Μαΐου μέχρι και τις 20 του μηνός!

Το γεγονός αυτό είναι γνωστό, όπως επίσης και ο απίστευτος – από επικοινωνιακής τουλάχιστον πλευράς – τρόπος που ανακοινώθηκε η αναβολή που δείχνει, αν όχι «πανικό», τουλάχιστον «ερασιτεχνισμό» απαράδεκτο!

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε -για να μην παρεξηγηθούμε- ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης και κατ’επέκταση της (εκάστοτε) κυβερνήσεως να σχεδιάζουν, να υλοποιούν ή να ακυρώνουν οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων θέλουν, αναλόγως με τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα ή την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής ασφαλείας.

Επ’ αυτού δεν το συζητούμε. Με δύο βεβαίως προϋποθέσεις από πλευράς αρμοδίων: 1) Να εξηγείται επαρκώς. 2) Να επικοινωνείται αποτελεσματικώς. Αμφότερα, αν γίνονται σωστά, αποβαίνουν επωφελή για τον εθνικό λόγο που (υποτίθεται) ότι εξυπηρετούν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ασκήσεως «Καταιγίς 2020» έγινε έτσι;

Πολύ φοβούμεθα πως όχι.

Το συζητούμε και στεκόμαστε ιδιαιτέρως γιατί αντί για «καλό» καταλήγει να γυρνά σε «μπούμερανγκ» σε βάρος μας.

Ας δούμε το τι ακριβώς έγινε χρονολογικώς.

Στις αρχές του μηνός, σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ο Τούρκος ομόλογός του σε κατ’ιδίαν «συνομιλία» που είχαν, του αποκάλυψε ότι δεν θα πραγματοποιήσουν φέτος την μεγάλη τους άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» λόγω του κορονοϊού που έχει πλήξει τη χώρα τους και – προφανώς – και τις Ένοπλες Δυνάμεις αυτών.

Τότε είχε δοθεί «εντολή» όπως η αντίστοιχη σχεδόν ελληνική άσκηση «Καταιγίς» δεν θα γινόταν με αυτή τη μορφή που έχει ούτε και με αυτό το όνομα αλλά θα «έσπαγε» σε τρεις μικρότερες, σε μία ένδειξη «καλής θελήσεως» από ελληνικής πλευράς, μολονότι κάτι τέτοιο δεν λεγόταν επισήμως.

Την Κυριακή 3 Μαΐου σημειώθηκε η γνωστή πρωτοφανούς θρασύτητος παρενόχληση του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού, με το οποίο μετέβαιναν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς επιθεώρηση των εκεί μονάδων τους και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την Τρίτη, 5 Μαΐου, ο υπογράφων, αλλά και άλλοι συνάδελφοι στρατιωτικοί συντάκτες σε δικές τους ξεχωριστές επικοινωνίες, ο καθείς με τις δικές του «πηγές», συζητώντας με αρμόδια στρατιωτική πηγή περί του αν θα γίνει ή όχι η άσκηση έλαβε την ακόλουθη απάντηση: «Η άσκηση θα γίνει κανονικά και με το αρχικό της όνομα: «Καταιγίδα». Αυτό μπορείς να το γράψεις» προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί μία «αντίδραση» στην τουρκική προκλητικότητα των ημερών με κορύφωση την παρενόχληση του υπουργικού ελικοπτέρου.

Την Παρασκευή, 8 Μαΐου, ο υπογράφων μίλησε τηλεφωνικώς με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, από τα οποία και πληροφορήθηκε ότι τα σκάφη τους είτε απέπλεαν από το Ναύσταθμο είτε βρίσκονταν ήδη εκεί που θα έπρεπε να είναι για να συμμετάσχουν στην άσκηση που θα ξεκινούσε – ως προελέχθη – μετά από 48 ώρες!

Το Σάββατο, 9 Μαΐου, στις 21:39 το βράδυ(!), ανακοινώθηκε «ατύπως» από το ΓΕΕΘΑ η αναβολή της ασκήσεως κατά ένα 15νθήμερο για την προστασία του προσωπικού από τον κορονοϊό, αφού προηγουμένως στην ίδια «άτυπη ενημέρωση» πληροφορούμεθα ότι το ποσοστό των κορονοϊόπληκτων στις ΕΔ ανήλθε μόλις στο 0,05% του προσωπικού τους! Δηλαδή σχεδόν τίποτα.

Κατ’ εμάς, είναι απολύτως προφανές ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν απόφαση σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων ή έστω και ΥΠΕΘΑ, αλλά «έφτασε» από πολύ πιο πάνω. Και αυτό γιατί δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απόφαση ελήφθη σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ-ΓΕΕΘΑ την τελευταία κυριολεκτικώς στιγμή, και μετά από όλα όσα προηγήθηκαν και σας περιγράψαμε προηγουμένως, γιατί τότε θα ήταν το άκρον άωτον του ερασιτεχνισμού και – ευτυχώς – δεν λειτουργεί έτσι ούτε το ΥΠΕΘΑ ούτε κυρίως αυτό το ΓΕΕΘΑ και με τον συγκεκριμένο Αρχηγό θα προσθέταμε.

Πόσο πιο πάνω; Τυπικώς, πιο πάνω από το ΥΠΕΘΑ είναι το υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η «εντολή άνωθεν», από όπου και να προέρχεται είναι απόφαση ΚΑΘΑΡΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, την οποία το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ που ανέλαβε και την «καυτή πατάτα» της δημοσιοποιήσεώς της, αφού έτσι δεν έχει – τυπικώς – «πολιτικό κόστος», ανέλαβαν με βαριά καρδιά να εφαρμόσουν.

Απομένει να μάθουμε τους πολιτικούς – διπλωματικούς λόγους που μας οδήγησαν στη λήψη της, αν έγινε «κάτι» στο παρασκήνιο και «τι», αν υπήρξαν τηλέφωνα σε ακόμα «πιο πάνω» διεθνές επίπεδο, τι τέλος πάντων έγινε.

Γιατί αναγγελία αναβολής τέτοιας ασκήσεως Σαββατόβραδο, στις 10 παρά, «λόγω κορονοϊού» την ίδια ώρα που ομολογείτο στο ίδιο χαρτί ότι οι κορονοϊόπληκτοι είναι μόνο το 0,05%, και την ίδια ώρα που άνοιγαν τα σχολεία και τα πρώτα μαγαζιά, στο πλαίσιο της «επαναφοράς στην κανονικότητα» της κοινωνίας μας, δεν εξηγείται με την απλή λογική, ει μη μόνο με την…υπερφυσική!

Ούτε βεβαίως και ικανοποιείται κάποιος ακούγοντας χείλη αρμοδίων να επικαλούνται «εθνικούς λόγους», τους οποίους όμως δεν κατονομάζουν!

Ένα και ένα κάνουν δύο. Ποτέ τρία!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
πηγή:lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις