Ήταν Σεπτέμβρης του 2007 με κυβέρνηση Καραμανλή,  και ο πρώην διοικητής της Ε.Υ.Π επί κυβερνήσεως Σημίτη (1999-2004),  κ. Π. Αποστολίδης, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ και στο δημοσιογράφο Στάθη Ευσταθιάδη,  αποκάλυπτε το λόγο που η Ε.Υ.Π αποδυναμώνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ο έμπειρος διπλωμάτης στην ομολογουμένως επιτυχή πορεία του ως διοικητής της Ε.Υ.Π, είχε καταφέρει να διαγνώσει τις παθογένειες που καθηλώνουν αυτή τη νευραλγική υπηρεσία, και την καθιστούν ανενεργή.

Ο εναγκαλισμός της εκάστοτε κυβέρνησης, καθιστά την Ε.Υ.Π από θεματοφύλακα των εθνικών μας θεμάτων,  σε μια υπηρεσία επιλεκτικής ασφάλειας, της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τα όσα γλαφυρά αναφέρει πιο κάτω,  δυστυχώς ισχύουν και σήμερα και μάλιστα με ισχυρότερους δεσμούς της Ε.Υ.Π με την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  αφού η εποπτεία της, με νόμο, αφορά πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

 

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Αποστολίδης…

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Ε.Υ.Π, δεν μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικά επειδή είναι έρμαιο πολιτικών παρεμβάσεων.

Η απόσπαση αξιωματικών του Στρατού ή της Αστυνομίας σε αυτήν αποτελεί γερό πολιτικό ρουσφέτι.

Η Ε.Υ.Π «σπανίως επιλέγει και αποκτά αξιωματικούς με τα απαιτούμενα προσόντα»

Η μεγάλη πλειονότητα του προσωπικού της είναι άτομα φιλικά προς την εκάστοτε κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

Η συχνή αλλαγή προσώπων, διαπιστώνει ο πρώην διοικητής της Ε.Υ.Π, έχει συνέπεια να εξουδετερώνονται όποιες φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλονται

Υπάρχει «μια φθίνουσα σημασία της Ε.Υ.Π στα μάτια των ελληνικών κυβερνήσεων. (…) Η τάση κάθε κυβέρνησης είναι να θεωρεί την Ε.Υ.Π υπηρεσία ασφαλείας, αγνοώντας την εξωτερική της πτυχή.

Δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα πολιτική συζήτηση, για το είδος της Υπηρεσίας που χρειάζεται η χώρα.

Είναι σχεδόν αδύνατη η ικανοποιητική ανταπόκριση της Ε.Υ.Π στις ανάγκες της χώρας.

Η Υπηρεσία διαθέτει λίγους ικανούς υπαλλήλους.

 

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του

Ρουσφέτι η απόσπαση αξιωματικών στην ΕΥΠ | tovima.gr

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Ε.Υ.Π, δεν μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικά επειδή είναι έρμαιο πολιτικών παρεμβάσεων. Η απόσπαση αξιωματικών του Στρατού ή της Αστυνομίας σε αυτήν «αποτελεί γερό πολιτικό ρουσφέτι», δηλώνει ο πρώην διοικητής της Ε.Υ.Π (1999-2004) πρέσβης ε.τ. κ. Παύλος Αποστολίδης . Σε μελέτη- ανάλυση που εξέδωσε πρόσφατα το ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών στο Εθνικό Σύστημα Ασφαλείας- Η περίπτωση της Ε.Υ.Π», ο κ. Αποστολίδης αποκαλύπτει ότι η Ε.Υ.Π «σπανίως επιλέγει και αποκτά αξιωματικούς με τα απαιτούμενα προσόντα» ενώ η μεγάλη πλειονότητα του προσωπικού της είναι άτομα φιλικά προς την εκάστοτε κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

 

Σε μελέτη- ανάλυση που εξέδωσε πρόσφατα το ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών στο Εθνικό Σύστημα Ασφαλείας- Η περίπτωση της Ε.Υ.Π», ο κ. Αποστολίδης αποκαλύπτει ότι η Ε.Υ.Π «σπανίως επιλέγει και αποκτά αξιωματικούς με τα απαιτούμενα προσόντα» ενώ η μεγάλη πλειονότητα του προσωπικού της είναι άτομα φιλικά προς την εκάστοτε κυβέρνηση και τους υπουργούς της. Μάλιστα «η θητεία τους στην Ε.Υ.Π είναι χρονικά περιορισμένη», γεγονός που δημιουργεί ανωμαλίες και μια κατάσταση προσωρινότητας στην Υπηρεσία. Εξάλλου «οι αξιωματικοί που μετατίθενται στην Ε.Υ.Π παραμένουν αφοσιωμένοι στον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων από τον οποίο προήλθαν ή στην Αστυνομία, καθώς από εκεί εξαρτώνται οι προαγωγές τους και οι μεταθέσεις τους». Ο κ. Αποστολίδης είναι κατηγορηματικός: «Ο,τι μέτρα και αν ληφθούν, η Ε.Υ.Π δεν θα αποδίδει αν δεν προστατεύεται από πολιτικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς, πέσαμε από την στρατικοποίηση της ΚΥΠ προ του 1974 στην πολιτικοποίησή της (…) μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Αυτή η συχνή αλλαγή προσώπων, διαπιστώνει ο πρώην διοικητής της Ε.Υ.Π, έχει συνέπεια «να εξουδετερώνονται όποιες φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλονται».

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη χειρότερο από την πολιτικοποίηση. Ως τελευταία ακόμη, οι αλλαγές προσωπικού που γίνονταν με την αλλαγή του κυβερνητικού κόμματος στις εκλογές «συνεπάγονταν και την καταστροφή ή χειρότερα την υπεξαίρεση ευαίσθητων αρχείων.Και τούτο είτε επειδή οι αξιωματικοί που εμπλέκονται σε ενέργειες με πολιτικά κίνητρα απεμάκρυναν τους σχετικούς φακέλους είτε επειδή οι εκάστοτε νέες καταστάσεις ερευνούν τους φακέλους από διάθεση αντιπαράθεσης,προσπαθώντας να αποδείξουν με την παραμικρή δικαιολογία τις λανθασμένες ενέργειες των προκατόχων τους». Αλλά, τονίζει ο πρώην διοικητής της Ε.Υ.Π, ο οποίος έχει τη σχετική τραγική εμπειρία, «μια Υπηρεσία Πληροφοριών χωρίς Αρχείο χάνει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να αξιολογεί τις πληροφορίες που συλλέγει». Πολλοί, γράφει, «θεωρούσαν τα Αρχεία τσιφλίκια τους και τα έπαιρναν μαζί τους ή τα κατέστρεφαν».

Στη νέα Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου για την Ε.Υ.Π, ωστόσο ο κ. Αποστολίδης δεν αισιοδοξεί για ριζικές μεταβολές. Κατά τη γνώμη του η συνεχής αλλαγή της προϊσταμένης αρχής της Υπηρεσίας- μεταξύ 1986 και 2004 υπήχθη διαδοχικά στον Πρωθυπουργό, κατόπιν στον υπουργό Προεδρίας, στον υπουργό Δημόσιας Αποκέντρωσης και τέλος στον υπουργό Δημόσιας Τάξης- αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει «μια φθίνουσα σημασία της Ε.Υ.Π στα μάτια των ελληνικών κυβερνήσεων. (…) Η τάση κάθε κυβέρνησης είναι να θεωρεί την Ε.Υ.Π υπηρεσία ασφαλείας αγνοώντας την εξωτερική της πτυχή και υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας για μια θεσμική σύνδεση με την Ε.Υ.Π». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι «δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα πολιτική συζήτηση για το είδος της Υπηρεσίας που χρειάζεται η χώρα, ούτε κατά την κατάρτιση του (αρχικού νόμου) Ν.1645». Δεν είναι καν καθορισμένο ποιος έχει την ευθύνη «για συλλογή πληροφοριών εξωτερικού (πολιτικών και στρατιωτικών) και εσωτερικού (αντιτρομοκρατίας και αντικατασκοπίας),για την ασφάλεια επικοινωνιών και την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών εξωτερικού». [Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής σε προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε ότι ακόμη περιμένει το πόρισμα για τις υποκλοπές που έγιναν στο γραφείο του…]

Ο κ. Αποστολίδης σημειώνει ότι είναι τόσο ευρύς και τόσο γενικός ο χώρος της ευθύνης «ώστε είναι σχεδόν αδύνατη η ικανοποιητική ανταπόκριση της Ε.Υ.Π» στις ανάγκες της χώρας. Οπως είναι επόμενο, αυτή η πολυπραγμοσύνη «δημιουργεί σύγχυση ως προς τις προτεραιότητες της Υπηρεσίας, το είδος του προσωπικού και τα μέσα που χρειάζεται». Η Ε.Υ.Π στερείται προγραμματισμού, στερείται επαρκών οικονομικών μέσων- το 90% του προϋπολογισμού της αφορά πάγιες δαπάνες και κατάλληλων τεχνικών μέσων «επειδή τόσο οι προσλήψεις όσο και οι τοποθετήσεις στο εξωτερικό από την Ε.Υ.Π δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τα σωστά κριτήρια επιλογής». Γι΄ αυτό «η Υπηρεσία διαθέτει λίγους ικανούς υπαλλήλους» διαπιστώνει ο κ. Αποστολίδης. Και, το χειρότερο ίσως, «δεν υπάρχει τακτικός θεσμοθετημένος συντονισμός σε πληροφορίες εθνικής ασφάλειας, είτε σε πολιτικό είτε σε υπηρεσιακό επίπεδο». Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για την Ε.Υ.Π, ο πρώην διοικητής της σημειώνει ότι «το ελάχιστο ζητούμενο» είναι να γνωρίζουν «η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος την κρατούσα κατάσταση και τις υφιστάμενες επιλογές ώστε να αποφασίσουν αν επιθυμούν να διατηρούν μια ενιαία Υπηρεσία Πληροφοριών», η οποία όμως «θα παρουσιάζει πρόβλημα υπαγωγής,εφ΄ όσον δεν υπάγεται στον Πρωθυπουργό».

Γενικότερα εκτιμώντας την κατάσταση ο κ. Αποστολίδης σημειώνει ότι «η Ε.Υ.Π κλονίζεται από τη συμμετοχή της στην υπόθεση Οτσαλάν του οποίου την είσοδο στην Ελλάδα αποτυγχάνει να αποτρέψει ενώ δεν τα καταφέρνει καλά ούτε στην ασφαλή φυγάδευσή του στο εξωτερικό». Και με βάση συγκεκριμένες διαπιστώσεις σημειώνει ότι με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στη Βαλκανική χερσόνησο «το τέλος της αντιπαράθεσης των δύο συνασπισμών σήμανε την κατακόρυφη πτώση του ενδιαφέροντος της (αμερικανικής) Υπηρεσίας για συλλογή πληροφοριών βαλκανικού χώρου από το ελληνικό έδαφος». Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι, όπως εκτιμά, «η μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας στην Ε.Υ.Π στο μέλλον θα ατονήσει, διότι δεν θα υπάρχει αντάλλαγμα εκ μέρους μας».

 

Σήμερα λοιπόν,  13 χρόνια μετά από αυτή την προφητική αλλά επίκαιρη συνέντευξη, τα πράγματα στην Ε.Υ.Π και στις επιλογές προσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς σκοπό και τρόπο. Και το χειρότερο; Με χτεσινό σχέδιο νόμου,  της ανατέθηκε και η έρευνα για το παρεμπόριο….

 

Ακόμη και ο επιλεγείς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό,  ως διοικητής της κ Παναγιώτης Κοντολέων,  δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και ειδικότερα τον τομέα των πληροφοριών,  αφού ήταν διευθύνων σύμβουλος επί σειρά ετών σε εταιρείες της πολυεθνικής G4S,  που λειτουργούν στην Ελλάδα!  και οι γνώσεις του περιοριζόταν αυστηρά στον  εμπορικό & λογιστικό τομέα. Το δε φτωχό βιογραφικό του σε θέματα ασφαλείας υπολείπεται κατά πολύ του Τούρκου ομολόγου του. Hakan Fidan. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η Ε.Υ.Π δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα, ούτε από τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπέρμαχο της αξιότητας.

 

Και μετά αναρωτιούνται οι αστυνομικοί, γιατί δεν τους ενημέρωσε κανένας ότι έρχονται ορδές μεταναστών στον Έβρο, για να εισβάλουν στην χώρα μας,  και τους αντελήφθησαν όταν τους είδαν στα σύρματα,  και τους «κράτησαν» μόλις 20 άτομα για 3 ώρες,  μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

κ Μητσοτάκη δείτε με τη δέουσα σοβαρότητα την Ε.Υ.Π όπως κάνει ο ομόλογός σας Recep Tayyip Erdoğan, και μεριμνήστε να λυθούν τα όποια προβλήματα διοίκησης .

Μόνο έτσι θα διασφαλίσετε την Ελλάδα μας και τα σύνορά της από κάθε εξωτερική επιβουλή!

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις