Δείτε την απόφαση

Στην απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη τη χώρα προχώρησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ορίζοντας κυρώσεις για τους παραβάτες.

Πρόκειται για συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι υπαίθριες συναθροίσεις απαγορεύονται από τις 6 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

 

Κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει καθολική απαγόρευση, και ήδη έχουν εξαγγελθεί πορείες σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Δεν είναι λίγες οι φωνές που αναφέρονται σε συνταγματική εκτροπή, αφού  στο Σύνταγμα (άρθρο 11) κατοχυρώνεται η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Προβλέπονται μόνο δύο περιορισμοί (κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής). Γι’ αυτό, στο κατωτέρω απόσπασμα της ΚΥΑ που ισχύει, ρητά εξαιρείται από τους περιορισμούς η δημόσια συνάθροιση, ώστε να μη βγει αντισυνταγματική η ΚΥΑ. Φυσικά, δεν μπορεί να απαγορευτεί συνάθροιση για λόγους δημόσιας υγείας, όχι μόνο με ανακοίνωση του Χρυσοχοΐδη αλλά ούτε καν με νόμο.

Οι ίδιες φωνές αναφέρουν πως : το θέμα «Πορεία Πολυτεχνείου» το δημιούργησε η κυβέρνηση, αφού πριν καν δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε κάλεσμα σε συγκέντρωση, βγήκε ο Χρυσοχοΐδης και είπε: «Όπως δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, έτσι δεν θα γιορτάσουμε και το Πολυτεχνείο».
Γιατί θέλει κάπου να δείξει πυγμή, αφού δεν έκανε τίποτα για να ετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις