Το ενωτικό μήνυμα Μητσοτάκη και η απαγόρευση συναθροίσεων – Κλειστοί σταθμοί του Μετρό από τις 12:00

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων, με αφορμή τη σημερινή 47η επέτειο από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

της Γεωργίας Σκιτζή

Ενωτικό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός καλώντας όλα τα κόμματα να τιμήσουν από κοινού το Πολυτεχνείο. «Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών. Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απηύθυνε πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο κατηγορώ, χαρακτηρίζοντας «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη» την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων. «Το εκ των υστέρων «κάλεσμα» του κ. Μητσοτάκη είναι προσχηματικό» αναφέρει μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση «να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης. Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από λαό και νεολαία». Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο κοινό μέτωπο κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων, το οποίο ξεκίνησε από ένα γαϊτανάκι τηλεφωνικών επικοινωνιών και κατέληξε στην υπογραφή κοινού κειμένου καταδίκης της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων.

Κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να καταθέσει στεφάνι στις 09:00 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στεφάνι θα καταθέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κ.Σακελλαροπούλου χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και του ΣΦΕΑ,  υπογραμμίζοντας πως στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Κάλεσε επίσης  τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης,  επισημαίνοντας πως είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Στις 10:30 αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ενώ ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μετά την κατάθεση στεφάνου αναμένεται να συμμετάσχει, παρά την απαγόρευση,  στην πορεία  προς την Αμερικανική Πρεσβεία που αποφάσισαν να διοργανώσουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις. Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25.

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Στους δρόμους βρίσκονται σήμερα χιλιάδες αστυνομικοί προκειμένου να εκπονήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ που βασικό στόχο έχει την αποτροπή των πορειών και συγκεντρώσεων. Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο και την Αμερικανική Πρεσβεία δεν θα κλείσουν, ενώ η κυκλοφορία θα διακοπεί μόνο στις 9.00, όταν θα φτάσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί για να καταθέσουν στεφάνι. Στα σημεία όπου πρόεδροι και αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα βρίσκεται ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αν οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 4, θα υπάρξει διαμεσολαβητής αστυνομικός που θα ενημερώνει με ηχητικά μηνύματα ότι απαγορεύεται για λόγους δημόσιας υγείας η συνάθροιση. Εάν δεν υπακούσουν, τότε θα τους επιβάλλονται πρόστιμα και θα γίνονται προσαγωγές.

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί “Αίαντες”, ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ. Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Το ΣτΕ απέρριψε τα αιτήματα για ανάκληση της απαγόρευσης συγκεντρώσεων

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ απέρριψε το αίτημα του «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα. Η κυρία Σαρπ απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. κλειστοί σταθμοί του Μετρό από τις 12:00

Κλειστοί θα είναι σήμερα πέντε σταθμοί του μετρό με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, από τις 12:00 θα κλείσουν οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Mέγαρο Mουσικής».  Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.   Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των τρόλεϊ για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη.   Ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις