Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στις 30 Ιουνίου, αν και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί ώς το τέλος Οκτωβρίου ή ώς το τέλος του έτους. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ήδη δηλώσει τα επιπλέον τετραγωνικά, κυρίως λόγω αυθαίρετων χώρων, οι οποίοι νομιμοποιήθηκαν, αλλά προβλήματα αντιμετωπίζουν διώροφα και τριώροφα που αρχικά ήταν μονοκατοικίες και στη συνέχεια κτίστηκαν οι υπόλοιποι όροφοι και δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

«Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων, για τα οποία δηλώθηκαν περισσότερα τετραγωνικά, έχει να κάνει με κάποιους αυθαίρετους χώρους που νομιμοποιήθηκαν, οι οποίοι δεν είχαν «περαστεί» στα τετραγωνικά των σπιτιών, διότι δεν ήταν υποχρεωτικό» τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλλος Παπαγεωργίου, αρχιτέκτων μηχανικός, πρόεδρος Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Νομού Μαγνησίας.
Όπως εξηγεί, με τη δυνατότητα υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, πολλοί είναι αυτοί που ήδη έχουν προχωρήσει σε διορθώσεις, αλλά πρέπει να δοθεί μία παράταση, διότι, λόγω του κορωνοϊού, όλα έχουν πάει παραπίσω.

Να σημειωθεί πως η προθεσμία για αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στις 30 Ιουνίου, αν και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί έως το τέλος Οκτωβρίου ή έως το τέλος του έτους.
«Αρκετοί ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει στη ΔΕΗ και στα δημοτικά τέλη μόνο τον φωτιζόμενο χώρο. Δηλαδή το σπίτι ήταν 80 τ.μ., «έβγαζαν» από τη μέτρηση τους τοίχους και έμενε «καθαρό» εμβαδό 60 τ.μ. και αυτό δήλωναν. Τώρα αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να επικαιροποιηθούν και να δηλωθούν ό,τι γράφει ο τίτλος ιδιοκτησίας, εφόσον δεν υπάρχουν αυθαίρετα» ανέφερε.
Επίσης σε πολυκατοικίες κάποιες αποθήκες, σε παλιά ακίνητα κυρίως, ή θέσεις στάθμευσης ακαλύπτου ή υπογείου, δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη ούτε και σαν βοηθητικοί χώροι και ας είχαν συμμετοχή στις κοινόχρηστες δαπάνες. Και αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να δηλωθούν σαν βοηθητικοί χώροι.
«Αποθήκες και κλειστά πάρκιν, αυτοτελή, με δική τους γκαραζόπορτα, σε υπόγεια και πιλοτές με ρευματοδότηση από κοινόχρηστο ρολόι, πρέπει να δηλωθούν τα αντίστοιχα τετραγωνικά μέτρα και με διακλάδωση να πάρουν ρεύμα από το ρολόι του διαμερίσματος» σημείωσε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου.
Όπως ο ίδιος επισήμανε, «στον Βόλο δεν έχουμε περιπτώσεις σε πολυκατοικίες που κλείστηκαν κοινόχρηστοι χώροι. Αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζονται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το κόστος για έναν διαχειριστή και κατ’ επέκταση για την πολυκατοικία σε περίπτωση που πρέπει να γίνει σωστή μέτρηση των κοινόχρηστων χώρων και ειδικών χώρων από μηχανικούς, ανέρχεται περίπου στα 250-300 ευρώ, ανάλογα βέβαια το μέγεθος. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει μία αποτύπωση των κοινόχρηστων χώρων με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια και τι υπάρχει στην πραγματικότητα».

Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν διώροφα και τριώροφα, τα οποία η αρχική άδεια ήταν για μονοκατοικία, «έπεσαν» όροφοι στη συνέχεια και έγιναν διαμερίσματα. Δηλαδή σε ιδιοκτησίες που εξαρχής δεν υπήρχε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.
«Σε ακίνητα, τα οποία δεν είχαν συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας και έγιναν μετά, πρέπει να αφαιρεθούν τετραγωνικά από τα διαμερίσματα. Για παράδειγμα ο τίτλος ιδιοκτησίας έγραφε για ακίνητο 100 τ.μ., που συμπεριλάμβανε και το κλιμακοστάσιο. Βγάζοντας το κλιμακοστάσιο, του οποίου τα τετραγωνικά πρέπει να δηλωθούν σε κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, μένει ακίνητο 90 τ.μ. Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει και να μετρηθεί από μηχανικό, με το κόστος να κυμαίνεται περίπου στα 250-300 ευρώ, αναλόγως το μέγεθος βέβαια» ανέφερε για να προσθέσει: «Για παράδειγμα μία μονοκατοικία είχε δηλωθεί 100 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και το κλιμακοστάσιο. Μετά «έπεσε» ο α’ όροφος και το διαμέρισμα που βγήκε δηλώθηκε 100 τ.μ., ομοίως και ο β’ όροφος, με το διαμέρισμα να δηλώνεται 100 τ.μ., χωρίς όμως να υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας. Όταν χτίστηκαν όμως, το διαμέρισμα του α’ ορόφου και του β’ ορόφου «βγήκαν» 90 τ.μ. και τα υπόλοιπα 10 τ.μ. ήταν οι κοινόχρηστοι χώροι. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων πλήρωναν για 200 τ.μ., ενώ θα έπρεπε να είναι 180 τ.μ. (90 τ.μ. για κάθε διαμέρισμα) και τα 20 τ.μ. να «εξυπηρετούνται» από κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δημοτικό φόρο κ.λπ.».
Σε αυτές τις περιπτώσεις που θα γίνει μείωση ουσιαστικά του εμβαδού, θα περιοριστούν και οι επιβαρύνσεις σε ΤΑΠ, δημοτικό φόρο, τέλος φωτισμού κ.λπ. Οι σχετικές διορθώσεις μπορούν να γίνουν μόνο με επίσκεψη στον Δήμο, διότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.

Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση, με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9, όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού, προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη.
Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω των site του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.

Λοϊζος Ασβεστας

Έντυπη Έκδοση

πηγή:e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις