Ερωτήματα για την προμήθεια αλεξίσφαιρων γιλέκων από εταιρεία της οποίας εκπρόσωποι ενεπλάκησαν σε ύποπτες συναλλαγές στη Λιβύη και συνελήφθησαν για παράνομη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.

 

Κύριοι προμηθευτές εξοπλισμού ασφαλείας της ΕΛΑΣ ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έχουν ανακηρυχθεί προσφάτως οι ίδιοι άνθρωποι που συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο για λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Λιβύης. Αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα προκύπτει από έγγραφα που αποκαλύπτει. Το Βήμα της Κυριακής σχετικά με την εν εξελίξει διαδικασία αγοράς από την ΕΛ.ΑΣ, 3.500 αλεξίσφαιρων γιλέκων κόστους 885.000 ευρώ. Μία προμήθεια που οι αρχές ασφαλείας έχουν αναθέσει και με πρόσφατη συμπληρωματική ενέργειά τους σε εκπροσώπους εταιρείας που έχουν συλληφθεί προσφάτως για σοβαρά αδικήματα. Οι εν λόγω ιδιώτες λίγες ημέρες αφότου είχαν παραδώσει παρανόμως ταχύπλοα σκάφη σε Λίβυους ενόπλους, συνελήφθησαν από το Λιμενικό όταν σε ένα από τα σκάφη αυτά με το οποίο αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω, βρέθηκαν όπλα πυρομαχικά και λαθραία προϊόντα. Σε μια επιλογή που παραμένει άγνωστο αν υπήρξε λόγω αβλεψίας ή αν υπάρχουν κι άλλες άγνωστες παράμετροι.

Στις αρχές του Ιουλίου λοιπόν το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όπλα,  πυρομαχικά και λαθραία καπνικά προϊόντα εντοπίστηκαν έπειτα από ειδική επιχείρηση του λιμενικού στα Χανιά σε ταχύπλοο σκάφος,  ενώ συνελήφθησαν οι έξι επιβαίνοντες ημεδαποί σε αυτό ηλικίας,  61, 58, 45, 52, 45 και 57 καθώς και ένας 66χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενοι.

 

 

Άδεια απόπλου από το Λαύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν αργότερα, ορισμένοι από τους κατηγορουμένους είχαν ζητήσει το πρωί της 12ης Μαΐου 2020, δηλαδή λίγα 24ωρα μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας, από το κεντρικό λιμεναρχείο Λαυρίου άδεια απόπλου για τα εν λόγω φουσκωτά σκάφη. Υποστηρίζοντας όμως ότι είχαν αναλάβει να τα παραδώσουν σε αγοραστή στην Αίγυπτο και όχι ότι τελικά θα κατέληγαν στην εμπόλεμη ζώνη σε αντιμαχόμενους στη Λιβύη. Με τις ελληνικές αρχές να διαθέτουν πληροφορίες ότι κι άλλες φορές είχαν πραγματοποιηθεί παρόμοια ταξίδια για την πώληση ταχυπλόων σε ενόπλους στη συγκεκριμένη χώρα. Στις λέμβους αυτές θα τοποθετείτο οπλισμός για εχθροπραξίες στον εμφύλιο της χώρος αυτής. Ορισμένοι από τους επιβάτες του ταχυπλόου φέρεται να είχαν ισχυρισθεί στους λιμενικούς, αλλά και σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ότι έχουν σχέσεις με την ΕΥΠ κι ήταν σε μυστική αποστολή στη Λιβύη, προς υποστήριξη του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Στη Λιβύη φέρεται να πούλησαν τα φουσκωτά, που είχαν κατασκευαστεί σε ναυπηγείο στα Μεσόγεια και είχαν σημαία Παναμά, έναντι 300.000 400.000 ευρώ το καθένα.

 

Αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, έχοντας στο πλευρό τους Λίβυους αξιωματικούς στην Αθήνα, αλλά και στον τόπο παράδοσης των ταχυπλόων στην αφρικανική χώρα. Με παράλληλο σχολιασμό για την ανάγκη ενός διαρκούς πολέμου και ότι επιτελούν εθνικό έργο. Με τους ίδιους να συμπληρώνουν ότι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία απολύτως παράνομη ενέργεια και ότι τα όπλα που είχαν ήταν για την ασφάλειά τους. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και άλλοι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα ενδότερα της ΕΥΠ, να διαψεύδουν, ότι οι κατηγορούμενοι για λαθρεμπόριο στην Κρήτη, εκτελούσαν μυστικές κρατικές εντολές κι αποστολές. Συμπληρώνοντας ότι με τις κινήσεις τους μπορεί να εκτεθεί διεθνώς η χώρα. Κι αυτό γιατί υπάρχει εμπάργκο πώλησης οπλισμού στην εν λόγω χώρα. Όμως το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες κατηγορουμένους για το λαθρεμπόριο όπλων, ήταν και υπεύθυνοι ιδιωτικής εταιρείας που προμήθευε με εξοπλισμό την ΕΛ.ΑΣ.

 

Η υπογραφή της σύμβασης

Εκείνο που προκαλεί σειρά επιπρόσθετων ερωτημάτων είναι το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ υπέγραψε στις 17 Αυγούστου 2020, δηλαδή περίπου 45 ημέρες μετά τις συλλήψεις στην Κρήτη σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία για την προαναφερόμενη αγορά των 3.500 αλεξίσφαιρων γιλέκων για την προστασία των αστυνομικών με κόστος περίπου 236 ευρώ το τεμάχιο. Σαν δηλαδή οι υπεύθυνοι της ΕΛΑΣ να μη γνώριζαν ή να παρέβλεψαν την εμπλοκή των υπευθύνων της προμηθεύτριας εταιρείας σε αυτή τη σοβαρή ποινική υπόθεση της Κρήτης. Κι αυτό παρότι φέρεται ένας εκ των κατηγορουμένων να είπε ο ίδιος σε αστυνομικούς και λιμενικούς στην Κρήτη, ότι είναι και προμηθευτής των αρχών ασφαλείας. Στη συγκεκριμένη σύμβαση οριζόταν ότι τα υλικά αυτά θα έπρεπε να παραδοθούν στην ΕΛ.ΑΣ μετά από δύο μήνες. Όμως η εταιρεία επικαλέστηκε στις αρχές Νοεμβρίου δυσπραγία λόγω του κορωνοϊού και των σχετικών περιοριστικών μέτρων δύο εταιρειών στη Σερβία και την Ιταλία που συμμετείχαν σε κατασκευή τμημάτων των αλεξίσφαιρων γιλέκων, και ζήτησε καθυστέρηση της παράδοσης του εν λόγω εξοπλισμού. Με την ΕΛ.ΑΣ να συντάσσει στις 24 Νοεμβρίου 2020 νεότερο έγγραφο που να παραχωρεί χρονική προθεσμία δύο μηνών για την παράδοση του εξοπλισμού ασφαλείας των αστυνομικών, Χωρίς ίσως να συνεκτιμηθούν οι εκκρεμείς κατηγορίες για λαθρεμπόριο όπλων και οι συναλλαγές στη Λιβύη.

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος

TΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής

photo:patris.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις