“Τα έδωσε όλα”  ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για να «πιάσει» τον ψυχισμό των Ανωγειανών, να κεντρίσει το φιλότιμο τους, να τους «σκλαβώσει», να τους πάρει με το καλό, χωρίς όμως να τους χαριστεί στην ουσία.

Μέχρι και μαντινάδα επιστράτευσε, δείχνοντας ότι πήγε στ’ Ανώγεια απόλυτα διαβασμένος και προετοιμασμένος, ώστε να συντονιστεί με τον παλμό τους. Αυτό για το προφίλ του αυστηρού Μ. Χρυσοχοϊδη είναι υπέρβαση, είναι ελιγμός, είναι όμως και πολιτική.

Τους είπε αυτά που ήθελε, με τον τρόπο που ήθελαν. Τους ανέβασε στα ύψη, εξυμνώντας πολλάκις την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λεβεντιά τους και φρόντισε να καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν πήγε στον τόπο τους ως Μωάμεθ ο Πορθητής αλλά ως «προσκυνητής», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σκοπίμως υπογράμμισε κατ’ επανάληψη ότι απέχει από λογικές και πρακτικές καταστολής και επιβολής και επέμεινε με έμφαση στη «συμπόρευση» αστυνομίας-κοινωνίας. Επιχείρησε με κάθε τρόπο να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν συμφέρει κανέναν να βρίσκονται απέναντι, όμως δε δίστασε και να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι για την «εδώ και τώρα» αντιμετώπιση ορισμένων συμπεριφορών.

Χτύπησε το χέρι- όχι από τσαμπουκά αλλά ως ένδειξη αποφασιστικότητας- λέγοντας στο ακροατήριο της σύσκεψης στο Δημαρχείο Ανωγείων ότι δεν θα επιτρέψουν κάποιες συμπεριφορές, τις οποίες χαρακτήρισε μάλιστα δολοφονικές. «Ορισμένα πράγματα θέλω να αντιμετωπιστούν τώρα. Τελεία και παύλα. Τώρα» τους είπε.

Κάποιοι θεώρησαν ότι είναι υπερβολή η Αστυνομία να «γράφει» και να επιβάλλει πρόστιμα σε πιτσιρικάδες που κάνουν την τρέλα τους με ελιγμούς και σπινταρίσματα με τα 4χ4.

«Ποια λογική το λέει αυτό; Πού εδράζεται αυτό; Γιατί πρέπει να το ανεχτούμε; Πού το γράφει αυτό; Δεν μπορεί να είμαστε επιεικείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Αυτή η συμπεριφορά γεννάει άλλες συμπεριφορές πιο επικίνδυνες, δολοφονικές».

Οι λέβεντες δεν είναι να χαλαλίζονται σε βεντέτες

Ο Μ. Χρυσοχόιδης τους κάλεσε να μείνουν ανυπόταχτοι στην αδικία, στην απανθρωπιά, στην εκμετάλλευση και στους σκοτωμούς. Και αν η βεντέτα είναι στις παραδόσεις σας, είσαστε παλικάρια και μπορείτε να την αλλάξετε, διότι όλες πάλιωσαν και χάλασαν.

Όχι μόνο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά διότι οι λεβέντες δεν είναι για να τους χαλάμε σε βεντέτες». Μάλιστα λίγο πριν αποχωρήσει, τους αφιέρωσε και μία μαντινάδα. «Αυτή σας τη χρωστάω» είπε. “Bεντέτες και παλιανθρωπιές τη φήμη μας μαυρίζουν, χαλούν ανθρώπινες ζωές κι όλους μας ταλανίζουν”.

 

«Με το άγριο επαναστατούμε…»

Ανωγειανοί που νωρίτερα είχαν πάρει τον λόγο, είχαν σπεύσει να στείλουν το δικό τους μήνυμα στον υπουργό υπό τον φόβο επιβολής μέτρων καταστολής. Κάποιοι το ξεκαθάρισαν ορθά-κοφτά, άλλοι φρόντισαν να το περάσουν ποιο ήπια και κομψά. Το νόημα όμως ήταν το ίδιο: όχι τσαμπουκάδες και ζοριλίκια.

«Δεν θέλουμε μέτρα καταστολής. Με την ανθρωπιά και το φιλότιμο μας κάνετε ό,τι θέλετε, μας πάτε στη θάλασσα. Με το άγριο όμως επαναστατούμε και χάνουμε λίγο τον έλεγχο» ήταν τα λόγια τοπικού παράγοντα προς τον υπουργό.

Άλλος ανέφερε ότι όσο οι αστυνομικοί που επιχειρούν στα τρία κεφαλοχώρια του Μυλοποτάμου διαθέτουν «κοινωνική νοημοσύνη», όλα είναι καλά. «Η καταστολή δεν συνάδει με τον πολιτισμό της Κρήτης».

Στον «ψυχισμό των κατοίκων της περιοχής» αναφέρθηκαν όλοι σχεδόν οι ομιλητές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κάποιοι  διερωτήθηκαν για τις προοπτικές που έχουν οι άνθρωποι των ορεινών περιοχών.

Σε αρκετές  τοποθετήσεις υπογραμμίστηκε ότι παρά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, η τοπική κοινωνία δεν έχει χάσει το δρόμο και τον προσανατολισμό της, ενώ τονίστηκε ότι η εικόνα αυτή αδικεί συνολικά τους Ανωγειανούς.

Το είπε με το δικό του στυλ και ο δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης: μπορεί η κοινωνία των Ανωγείων ακόμα να θρηνεί, να προβλήθηκε μία εικόνα που δεν είναι όλος ο καμβάς, όμως ατενίζουμε το μέλλον, σχεδιάζουμε και είμαστε σε θέση να πάμε μπροστά».

 

Απουσίες…

Πάντως, το ακροατήριο ήταν περιορισμένο καθώς δεν είδαμε να παραβρίσκονται τοπικοί παράγοντες από τα Ζωνιανά και τα Λιβάδια.

Ναι μεν ήταν παρόντες ο δήμαρχος και εκπρόσωποι του δήμου Μυλοποτάμου, όμως απουσίαζαν βασικά «κύτταρα» από τα άλλα δύο κεφαλοχώρια,  η συμμετοχή των οποίων θα είχε μεγαλύτερο νόημα και αξία σε ένα τετ-α-τετ με τον υπουργό και τον Αρχηγό δεδομένου ότι σε αυτές τις κοινωνίες τα περάσματα της Αστυνομίας είναι έως ανύπαρκτα και η πρόκληση είναι μεγαλύτερη.

Θα ήταν και μία υπέρβαση στην «πεπατημένη» που θέλει την Ανωγειανή κοινωνία διαχρονικά και παραδοσιακά να κυριαρχεί μονοπωλιακά  στις όποιες συνομιλίες και επαφές με την πολιτεία.

Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό ύφος ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα εξελιχθεί απόλυτα, επανέλαβε ότι ήδη το ΤΑΕ Μυλοποτάμου όπως και το ΤΑΕ Μεσσαράς έχουν διπλασιάσει τις δυνάμεις τους με την ενίσχυση των 50 νέων αστυνομικών, τους οποίους χαρακτήρισε μάχιμους.

Ακόμα ανέφερε ότι και οι δυο υπηρεσίες θα ενισχυθούν με ολοκαίνουργια υπηρεσιακά οχήματα (από τέσσερα λένε οι πληροφορίες) και επιμέρους εξοπλισμό, αναγκαίο για τις επιχειρησιακές δράσεις. Στη σύσκεψη στο Ηράκλειο είχε γίνει αναφορά ακόμα και για drones.

Υπουργός και Αρχηγός πέρασαν από το Γαράζο όπου στεγάζεται το ΤΑΕ Μυλοποτάμου (σε ένα κτήριο που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές) και μίλησαν για λίγο στο προσωπικό και φυσικά στους νέους αστυνομικούς που έφθασαν αυτές τις ημέρες.

Τους ζητήθηκε να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο, να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το νόμο, χωρίς όμως νοοτροπία «κατοχικών δυνάμεων». Αστυνομικά επιχειρησιακά παραμένει ζητούμενο ποιος είναι ο σχεδιασμός που θα αναπτυχθεί σταδιακά σε βάθος χρόνου και ποιος θα είναι ο αξιωματικός που θα  τον «τρέξει».

Ευαγγελία Καρεκλάκη

πηγή:patris.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις