Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον δήμαρχο Παύλου – Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου αλλά και την προϊσταμένη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου για την πορεία της δημιουργίας δύο μουσείων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δημιουργία του μουσείου αρχαιοτήτων του μετρό και του μουσείου Μικρασιατικού Προσφυγικού Ελληνισμού.

«Είμαστε εδώ για να δούμε πώς μπορεί να υλοποιηθεί πλέον, αφού υπάρχει ήδη το κονδύλιο το οποίο με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει διατεθεί στην εταιρεία, να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες, τουλάχιστον για τα δύο κτίρια, τα οποία πρόκειται να γίνουν μουσεία και στη συνέχεια θα δούμε το πλάνο υλοποίησης», ανέφερε σε δηλώσεις της από την Μονή Λαζαριστών, η κα Μενδώνη.

«Είμαστε συστρατευμένοι όλοι στην κοινή προσπάθεια να μετατρέψουμε το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο. Η πρώτη φάση του έργου είναι στη φάση της δημοπράτησης, να γίνει το πράσινο στα 340 στρέμματα. Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το κτίριο Α2 που θα φιλοξενήσει και το μουσείο εθνικής αντίστασης.

Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό και τον πρωθυπουργό που χρηματοδοτούν τις μελέτες για έξι κτίρια 8.700 τ.μ. μεταξύ των οποίων θα φιλοξενηθεί και το μουσείο του μετρό και το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού», τόνισε από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Για ένα εξαιρετικά εμβληματικό έργο έκανε λόγο η Μαρία Καραγιάννη, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης. «Είχαμε αναλάβει την πρώτη φάση του έργου Παύλου Μελά, το κτίριο Α2 και τον περιβάλλοντα χώρο. Οι δύο μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Ο περιβάλλων χώρος δημοπρατήθηκε. Είναι ένα εξαιρετικά εμβληματικό έργο, είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στην Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.

Στο κτίριο Α3 θα στεγαστεί το δημαρχείο. Έχουμε προχωρήσει ήδη στην προεργασία του έργου και είμαστε έτοιμοι δυναμικά να το ολοκληρώσουμε στους χρόνος που απαιτεί το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο δήμαρχος», υπογράμμισε η ίδια.

Η Μενδώνη για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου

«Ο σταθμός Βενιζέλου αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την επιστημονική δεοντολογία. Άλλο είναι το μουσείο αρχαιοτήτων που αφορά τα κινητά ευρήματα τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στις αρχαιολογικές ανασκαφές όλα αυτά τα χρόνια. Ο σταθμός Βενιζέλου είναι μια ειδική περίπτωση», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη αναφορικά με τις αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν τα αρχαία της Βενιζέλου θα μεταφερθούν στο Μουσείο Αρχαιοτήτων του μετρό στο Μητροπολιτικό Πάρκο η ίδια απάντησε πώς «αυτά θα τα δούμε μετά την εξέταση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Έχουμε δρόμο».

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο  για τις τρεις προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου. «Όταν τα θέματα είναι στην Δικαιοσύνη αποφαίνεται η Δικαιοσύνη», είπε μόνο.

Σημειώνεται ότι υπηρεσιακό κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποίησε σήμερα το πρωί αυτοψία στον σταθμό Βενιζέλου.

Πηγή:thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις