Την «ημέρα της τουρκικής γλώσσας» επέλεξε ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σέντοπ, να ξεκινήσει τη διήμερη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2020.
Παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι επισκέψεις Τούρκων παραγόντων δεν ήταν τόσο συχνές στο βόρεια γείτονα όσο στο παρελθόν, τώρα, εν μέσω του βουλγαρικού βέτο για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, και με την Αθήνα να επιδεικνύει όχι ιδιαίτερη προθυμία να εμπλακεί ενεργά στις βαλκανικές υποθέσεις, η Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις ιδιαίτερου συμβολισμού.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η ημέρα που επέλεξε ο Μ. Σέντοπ να επισκεφθεί την βόρειο γείτονα, εν μέσω μάλιστα της δύσκολης περιόδου του κορονοϊού, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία.
Με «όχημα» την γλώσσα
Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα συστηματικά εδώ και χρόνια εξαπλώνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, μέσω των μουσουλμανικών πληθυσμών. Στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της τουρκικής μειονότητας, αλλά και μερίδας του αλβανικού πληθυσμού.
Σημαντικό όχημα για την τουρκική «διείσδυση» θεωρείται η αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία.
Κατά τα Σκόπια, αριθμεί 80.000 (4% του συνολικού πληθυσμού – απογραφή 2001), και είναι η τρίτη εθνοτική ομάδα στη χώρα. Η τουρκική πλευρά, βέβαια, αυθαίρετα προσθέτει στη μειονότητα και 100.000 Τορμπέσηδες (εξισλαμισμένοι Σλάβοι).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα παρέχει αφειδώς χρηματοδοτήσεις στη μειονότητα, μέσω της Υπηρεσίας της Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) και του πολιτιστικού οργανισμού, Yunus Emre.
Η ΤΙΚΑ έχει αναπτύξει εντυπωσιακή δραστηριότητα στη Βόρεια Μακεδονία, με κατασκευές σχολείων εκμάθησης τουρκικής γλώσσας, συντήρηση οθωμανικών μνημείων και τεμένων, ανακαίνιση πτέρυγας Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, χορήγηση κρατικών υποτροφιών σε άπορους μαθητές τουρκικής, αλβανικής καταγωγής και Τορμπέσηδες, συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα κοκ.
Ζάεφ: Τιμούμε την τουρκική γλώσσα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μ. Σέντοπ, ο πρωθυπουργός της βόρειας γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείου ΜΙΑ, εξήρε το γεγονός ότι η τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποφάσισε να επισκεφθεί τη χώρα, εν μέσω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας Τουρκικής Γλώσσας.
Κάτι που, κατά τον ίδιο, «αποτελεί επιβεβαίωση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών».
Και, αναφερόμενος, ως επί το πλείστον, στην πολυεθνική κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας, πρόσθεσε:
«Χτίζουμε με επιτυχία μια κοινωνία για όλους. Τιμούμε την Ημέρα της Τουρκικής Γλώσσας, επειδή είμαστε προσηλωμένοι στην ειρηνική συνύπαρξη και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.
Εστιάζουμε στη φιλία με όλους τους γείτονες και τους διεθνείς εταίρους, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας».
Επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας και την πρόοδο της χώρας», και ότι ο Ζ. Ζάεφ «ευχαρίστησε την Τουρκία για την τεράστια υποστήριξη που παρέχει στη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της, λέγοντας ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα».
Επίσης, ότι «ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Άγκυρα για την υποστήριξή της στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την υποστήριξη του στρατού στο πλαίσιο της συμμαχικής σχέσης εντός του ΝΑΤΟ».
Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, «το κοινό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσα στο πνεύμα της ισχυρής παραδοσιακής φιλίας και συνεργασίας».
Ακόμα, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής της βόρειας γείτονος, Ταλάτ Τζαφέρι, ο ίδιος «ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της στη Βόρεια Μακεδονία, κυρίως στον τομέα της άμυνας, των εσωτερικών υποθέσεων και της ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Και οι δύο εστίασαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια πίεζε αφάνταστα τα Σκόπια, προκειμένου να εκδώσουν «Γκιουλενιστές», τους οποίους στην Τουρκία χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες, καθώς και ότι μετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ως γνωστόν, η ηγεσία του Κοσσόβου είχε κάνει τα «στραβά μάτια» σε ομαδική απαγωγή από την Πρίστινα αρκετών «Γκιουλενιστών».
Τουρκική διείσδυση
Η τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια, και στη Βόρεια Μακεδονία ειδικότερα, ανησυχούσε ανέκαθεν την ΕΕ και πολύ περισσότερο την Ελλάδα.
Η Αγκυρα, η οποία είχε αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» ήδη από τις 8/2/1992, παρείχε συστηματικά την υποστήριξή της στα Σκόπια σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς ειδικά όσον αφορά την ονομασία.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η τακτική αυτή, καθώς και η στήριξη κυβερνήσεων της βόρειας γείτονος στο παρελθόν, προκειμένου να κρατήσουν αδιάλλακτη στάση στο ονοματολικό, είχε ως αφετηρία την υπονόμευση των σχέσεων της τότε fYROM με την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, η Τουρκία αναβάθμιζε συνεχώς την επιρροή της στη χώρα, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία έφτασε να είναι κάποια στιγμή ο 3ος μεγαλύτερος επενδυτής στη βόρεια γείτονα (Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, οι σημαντικότεροι επενδυτές).
Κι αυτό διότι η θέση της Ελλάδας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υποχώρησε. Τώρα, οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας δείχνουν αυξητικούς ρυθμούς, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αισιόδοξες.
Να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός τουρκικών επιχειρήσεων, καθώς και Τράπεζες, δραστηριοποιείται στην γείτονα. Μάλιστα, έχουν καταφέρει να πάρουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των διεθνών αεροδρομίων σε Σκόπια και Οχρίδα, καθώς και τη διαχείριση διοδίων σε εθνικές οδούς.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις