Οι γιοι του μεγαλύτερου ναρκοβαρώνου πολεμάνε το πρώην δεξί χέρι του πατέρα τους Ίσμαελ Ζαμπάντα, που θεωρεί ότι αυτός είναι πλέον το αφεντικό

Τα αυτόματα «ξερνούσαν» σφαίρες κατά ριπάς. Οι εφτά άνδρες που είχαν πέσει σε ενέδρα δεν είχαν πολλά περιθώρια αντίδρασης εκείνη την Τετάρτη του περασμένου Ιούνη.

Οι εκτελεστές των «Λος Τσαπίτος»-παρατσούκλι για τους τρεις γιους του περιώνυμου «Ελ Τσάπο»-άφησαν τους εφτά «sicarios» του Ίσμαελ Ζαμπάντα νεκρούς μέσα σε μια λίμνη αίματος. Τους ανακάλυψαν λίγες ώρες μετά οι αρχές ασφαλείας της Σιναλόα, ενώ οι σκληρές εικόνες και τα βίντεο που είχαν τραβήξει κάποιοι είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί στα social media και σε κάποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες. Οι άνδρες κείτονταν νεκροί δίπλα σε ένα φορτηγό στην γειτονιά του Τεπούτσε, ενώ άλλοι οχτώ νεκροί βρέθηκαν στην κοινότητα Λος Μπαγκρεσίτος, σε αυτό τον εμφύλιο για που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στο καρτέλ της Σιναλόα.

Αυτό που έμεινε «ορφανό» μετά την σύλληψη και την καταδίκη του διάσημου ναρκοβαρώνου Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή των ΗΠΑ, αλλά με δύο βασικούς διεκδικητές. Ο πρώτος είναι ο Ίσμαελ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, το δεξί χέρι του «Ελ Τσάπο» που πίστεψε ότι μετά την σύλληψη του αφεντικού, αυτός ήταν ο νέος patron, δηλ. το αφεντικό. Φαίνεται όμως ότι δεν είχε υπολογίσει πιστεύοντας ότι είναι μικροί ή ότι δεν θα τολμούσαν να τα βάλουν μαζί του, τους τρεις γιους του Γκουσμάν, τον Ιβάν Αρχιβάλντο, τον Χεσούς Αλφρέδο και τον Οβίδιο. Οι «Λος Τσαπίτος» όπως τους αποκαλούν αποδείχτηκαν πολύ σκληροί και απόλυτοι, θεωρώντας ότι αυτοί είναι τα νέα αφεντικά του καρτέλ και έτσι ο εμφύλιος πόλεμος δεν άργησε να ξεσπάσει.

Εταιρία Δολοφόνων: Όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη του αιώνα

Δεν είναι ο πρώτος και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος σε αυτή την πολιτεία του Μεξικού που πρωταγωνιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στο εμπόριο της κοκαϊνης και της κρυσταλικής μεθαμφεταμίνης. Απαγωγές, φρικτές δολοφονίες και πτώματα κρεμασμένα από γέφυρες με σημειώματα καρφιτσωμένα στο στήθος τους, μετέτρεψαν την Σιναλόα σε μια κόλαση επί της γης. Έναν τόπο που η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για τους ναρκοβαρώνους, οι οποίοι προκειμένου να επιβάλλουν τις απόψεις τους σπέρνουν τον τρόμο με τους sicarios-οι εκτελεστές τους-οι οποίοι σκοτώνουν ανεξέλεγκτα.

Η προδιαγεγραμμένη μοίρα

Ο Ζαμπάντα φέρεται να έχει στην διάθεση του τους «Λος Ρούσος» με «διοικητή» τους τον «Ρώσο» όπως είναι γνωστός, ενώ οι γιοι του «Ελ Τσάπο» διαθέτουν αρκετούς πιστούς «στρατιώτες» του πατέρα τους. Οι εκτελέσεις των δεκαπέντε ανδρών του «Ελ Μάγιο» άνοιξαν και πάλι τον ασκό του Αιόλου στην μαρτυρική Σιναλόα και το Κουλιακάν, όπου η παρασκευή και το εμπόριο ναρκωτικών είναι στην πρώτη γραμμή.
Μόνο που εκτός από τον εμφύλιο έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της πανδημίας. Σύμφωνα με το Vice η αλυσίδα εφοδιασμού των καρτέλ ναρκωτικών με τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την παρασκευή της μεθαμφεταμίνης και της φιαντανόλης ταυτίζεται κυρίως με την Κίνα. Ο κορωνοϊός και το παγκόσμιο lockdown προκάλεσαν έλλειψη των συγκεκριμένων χημικών και ο Ζαμπάντα έστειλε πριν λίγους μήνες ένα μήνυμα στους δικούς του εμπόρους.

«Όλοι θα πουλάνε μισό κιλο κρυσταλλικής 15.000 πέσος (560 ευρώ) από εδώ και μπρος. Αν δεν συμμορφωθείτε θα υπάρξουν συνέπειες» κατέληγε το μήνυμα του ναρκοβαρώνου. Αυτού που θεωρεί ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του καρτέλ στην Σιναλόα και φέρεται να ετοιμάζει τα αντίποινα για την δολοφονία των 15 ανδρών που δούλευαν γι’ αυτόν, από τους εκτελεστές των υιών Γκουσμάν. Η μοίρα τους για πολύ κόσμο ήταν προδιαγεγραμμένη, μετά την σύλληψη και την καταδίκη του πατέρα τους, που μεταφέρθηκε στην σκληρότερη φυλακή των ΗΠΑ, την ADX Florence, στο Κολοράντο. Έπρεπε να αποδείξουν, ότι παρά την απουσία του αυτοί «κληρονόμησαν» το καρτέλ της Σιναλόα από τον άνθρωπο που ξεκίνησε να χτίζει την αυτοκρατορία του λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο εμφύλιος των «Λος Τσαπίτος» με τον Ζαμπάντα θα τελειώσει, όταν ένα από τα δύο αντίπαλα μέρη καταφέρει να εξολοθρεύσει το άλλο, με όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή του. Μόνο που για να συμβεί αυτό θα χυθεί κι άλλο αίμα στην Σιναλόα και το Κουλιακάν, εκεί που «γεννήθηκε» και ανδρώθηκε ένα από τα πιο φονικά καρτέλ ναρκωτικών. Αυτό που διαφέντευε ένας κοντός, άσχημος άνδρας με σπινθηροβόλο βλέμμα που ξεκίνησε από οδηγός ενός patron και εξελίχθηκε σε έναν αυτοκράτορα της κοκαϊνης.

Διονύσης Θανάσουλας

πηγή:newsauto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις