Αυξήσεις μισθωμάτων εν μέσω πανδημίας ζητήθηκαν από ιδιοκτήτες φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους εμπόρους, καθώς εκτός από την αντιμετώπιση των πολλών άλλων υποχρεώσεων, έχουν και το άγχος της αποπληρωμής των ενοικίων.
Βέβαια από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών που αντιλαμβανόμενοι την πολύ δύσκολη κατάσταση στην αγορά προσφέρθηκαν για μείωση των μισθωμάτων δημιουργώντας μια ανακούφιση στους εμπόρους.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» είπε πως «δύο είναι τα βασικά προβλήματα των εμπόρων αυτή την περίοδο, η ρευστότητα και τα ενοίκια. Όσον αφορά στη ρευστότητα οι έμποροι τέθηκαν για διάφορους λόγους εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που ανακοινώθηκαν σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση, όπως ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ. Υπάρχει πολύ χαμηλή ρευστότητα στην αγορά και δεν μπορούν οι έμποροι να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα των ενοικίων είπε πως «υπήρχε η έκπτωση 40% στην καταβολή του μισθώματος για τέσσερις μήνες, από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο, όμως με δύο μήνες κλειστά τα καταστήματα, η πληρωμή του ενοικίου είναι για τον έμπορο το κύριο πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που δεν φαίνεται να διαφαίνεται στον ορίζοντα η συνέχιση αυτής της έκπτωσης».
Και πρόσθεσε πως «δυστυχώς είχαμε και το φαινόμενο στην τοπική αγορά ιδιοκτήτες ακινήτων στο πλαίσιο λήξης των συμβολαίων με τους εμπόρους, να ζητήσουν αύξηση στα μισθώματα. Είναι δικαίωμά τους, όμως πώς να ανταπεξέλθουν σε αυτή την αύξηση οι έμποροι ζώντας αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο; Εμείς αποστείλαμε ήδη επιστολή στην ένωση ιδιοκτητών ακινήτων για την εξέλιξη αυτή που τη θεωρούμε άκομψη. Γενικότερα βλέπουμε τάση αύξησης των ενοικίων σε συγκεκριμένες περιοχές του εμπορικού κέντρου. Από την άλλη υπήρξαν και ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε γενναίες μειώσεις μισθωμάτων και αυτό ανακούφισε ιδιαίτερα τους εμπόρους. Και είναι προς τιμήν τους αυτή η ενέργεια».
Συμπλήρωσε μάλιστα πως το μίσθωμα για ένα κατάστημα 50 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Ερμού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 3.000 ευρώ, αντίστοιχα στις οδούς Ιωλκού και Καρτάλη και κάτω από την οδό Αλεξάνδρας στα 1.000 ευρώ, ενώ πιο φθηνά είναι πάνω από την οδό Αλεξάνδρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως «η αγοραστική κίνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περίοδο προ κορωνοϊού, με τους κλάδους της υπόδησης και της ένδυσης, να έχουν δεχθεί πιο σημαντικό πλήγμα σε σχέση με άλλους κλάδους. Γενικά ο κόσμος κατεβαίνει στην εμπορική αγορά και προσπαθεί να μπει σε ρυθμούς προ κορωνοϊού. Από την πλευρά τους τα εμπορικά καταστήματα έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και είναι καλό που ο κόσμος δείχνει να κατανοεί τη νέα κατάσταση για την τήρηση των κανόνων και υπάρχει συνεργασία με τους εμπόρους».
Για τα καταστήματα που έκλεισαν λόγω καραντίνας ο κ. Οντόπουλος επισήμανε «πως ήταν ελάχιστες δεκάδες και κυρίως εκτός κέντρου, περισσότερο σε περιφερειακές περιοχές. Όμως γι’ αυτό το θέμα καλύτερη εικόνα θα υπάρχει από Σεπτέμβριο και μετά, τότε θα φανεί περισσότερο, πόσοι έμποροι θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Άλλωστε το λουκέτο δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχουν εμπορεύματα που πρέπει να ρευστοποιηθούν».

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις