Το FBI ερευνά τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της OneTaste, σύμφωνα με podcast του BBC – Ποιος είναι ο στόχος του  «οργασμικού διαλογισμού» κατά τον οποίο μια γυναίκα ξαπλώνει ημίγυμνη σε μαξιλάρια και ένα άλλο άτομο κάνει πολύ συγκεκριμένες μαλάξεις στην κλειτορίδα της

Μια εταιρεία ευεξίας που χαρακτηρίζεται από κάποιους «σεξουαλική αίρεση» καθώς υποστηρίζει ότι οι γυναικείοι οργασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «αλλάξουν τον κόσμο» βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας του FBI, λόγω καταγγελιών που κάνουν λόγο για sex trafficking, πορνεία και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η OneTaste δημιουργήθηκε το 2004 με κύρια ιδρυτή την Καλιφορνέζα Nicole Daedone και εστιάζει στην πρακτική του «οργασμικού διαλογισμού». Στην περίπτωση των «workshop» της OneTaste, όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, αυτή η πρακτική περιλάμβανε μια γυναίκα, γυμνή από τη μέση και κάτω, να δέχεται χάδια στην κλειτορίδα της για 15 λεπτά, είτε από δικό της παρτενέρ ή από κάποιον άλλον πελάτη της εταιρίας.

Οι ομολογουμένως αμφιλεγόμενες πρακτικές της εταιρείας αποτελούν το αντικείμενο του podcast «The Orgasm Cult» του BBC, που εξερευνά την πορεία της OneTaste από το περιθώριο στην κατάκτηση φήμης, τις καταγγελίες και την έρευνα του FBI.

Χιλιάδες άνθρωποι γράφτηκαν στο πρόγραμμα οργανισμού διαλογισμού (ή ΟΜ) της OneTaste, πιστεύοντας τις υποσχέσεις της Daedone ότι θα μπορούσε να βελτιώσει την ερωτική τους ζωή και να τους βοηθήσει να «ανακτήσουν τον έλεγχο της σεξουαλικότητάς τους», ή ακόμα και να ξεπεράσουν κάποιο σεξουαλικό τραύμα. Η ίδια επέμενε εξάλλου ότι μια μέρα η πρακτική αυτή θα ήταν τόσο διαδεδομένη όσο η γιόγκα και ο κανονικός διαλογισμός.

Με δέλεαρ το λαμπερό «περιτύλιγμα» και το μήνυμα ότι ο «OM» μια μέρα θα μπορούσε «να αλλάξει τον κόσμο», πολλά μέλη του προγραμματος εξελίχθηκαν από πελάτες σε υπαλλήλους και πωλητές της εταιρείας, που προωθούσαν εργαστήρια, συμβουλευτικά προγράμματα και εκδρομές αξίας έως και 60.000 δολαρίων. Την περίοδο της ακμης της, η OneTaste είχε 150 άτομα προσωπικό, πολλά από τα οποία είχαν αρχικά έρθει στην «κοινότητα» ως πελάτες.

Εδώ και χρόνια όμως, την εταιρεία OneTaste «ακολουθούν» σκοτεινοί ισχυρισμοί από πρώην πελάτες που λένε ότι κατέληξαν καταχρεωμένοι πληρώνοντας τα πανάκριβα μαθήματα και προγράμματα, και από πρώην υπαλλήλους που λένε ότι τους ενθάρρυναν να κάνουν σεξ με πιθανούς πελάτες για να κλείνουν πωλήσεις.

«Για χρόνια υπήρχαν φήμες ότι η OneTaste είναι βασικά μια σεξουαλική αίρεση, με μια μεσσιανική φιγούρα για αρχηγό που όλοι τη λάτρευαν και της όφειλαν πλήρη αφοσίωση» εξηγεί η δημοσιογράφος του BBC Nastaran Tavakoli-Far στο πρώτο επεισόδιο του podcast «The Orgasm Cult». Η ίδια η εταιρεία από τη μεριά της διαψεύδει ως απόλυτα αναληθείς οποιουσδήποτε ισχυρισμούς για πρακτικές κακοποίησης ή άλλου είδους παράνομη δραστηριότητα. Πάντως, επί του παρόντος, δεν επιτρέπεται στην OneTaste να προσφέρει μαθήματα, ενώ βρίσκεται υπο εξέλιξη έρευνα του FBI και καταγγελίες περί «sex trafficking, πορνεία και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας» σύμφωνα με το podcast.

om-1

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής της έρευνας, η Tavakoli-Far μίλησε με δεκάδες άτομα που συνδέονταν με την OneTaste. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και μια υπάλληλος (και πρώην πελάτισσα) που είπε ότι υπέφερε από διαταραχή μετατραυματικού στρες όταν έφυγε από την εταιρεία.

«Εμφάνισα κανονικό PTSD όταν αποχώρησα από την OneTaste. Ήμουν πολύ-πολύ τρομαγμένη. Σχεδόν για δύο χρόνια έβλεπα εφιάλτες και υπέφερα από κατάθλιψη, μοναξιά, με την αυτοεκτίμησή μου να έχει πιάσει πάτο», λέει η γυναίκα ονόματι Michal.

O «oργασμικός διαλογικός» και πώς ξεκίνησε

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο oργασμικός διαλογισμός έχει τις ρίζες του σε ένα κοινόβιο στη Βόρεια Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’60 και η Daedone τον έμαθε από έναν Βουδιστή μοναχό. Ήταν μια στιγμή «πνευματικής αφύπνισης» για την Daedone, η οποία ξεκίνησε να διδάσκει τον OM το 2001. Εξηγώντας την πρακτική, η δημοσιογράφος του BBC αναφέρει: «Η γυναίκα γδύνεται από τη μέση και κάτω και ξαπλώνει σε μια “φωλιά” από μαξιλάρια για να της χαϊδέψει την κλειτορίδα ένα άτομο, συνήθως άνδρας, σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο στο άνω αριστερό τεταρτημόριο, το επονομαζόμενο σημειο “μία η ώρα”. Ένα χρονόμετρο ειδοποιεί πότε έχουν συμπληρωθεί 15 λεπτά».

Ο στόχος, όπως επισημαίνει, δεν είναι απαραίτητα ο οργασμός αλλά το να βιώσει κανείς τη συγκεκριμένη αίσθηση όσο το δυνατόν πιο έντονα, ενώ η διαδικασία φέρεται να επηρεάζει τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου με τον συμβατικό διαλογισμό.

Κάποια στιγμή στο επεισόδιο η Tavakoli-Far καταγράφει τον Chris Hubbard, πρώην επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της OneTaste και τη γυναίκα του να κάνουν μια επίδειξη οργασμικού διαλογισμού στο σπίτι τους στην Καλιφόρνια, η οποία περιλαμβάνει μάλιστα τον ήχο της… κορύφωσης της Beth Hubbard.

om-2
H Nicole Daedone

Η OneTaste πήρε αυτή τη βασική ιδέα, την «τύλιξε» σε μια «λαμπερή συσκευασία» και την πούλησε στους πελάτης της σε πανάκριβα πακέτα.

Το 2018, μαθητές πλήρωναν έως και 499 δολάρια για ένα διήμερο μάθημα, 4.000 δολάρια για μια «εκπαιδευτική» εκδρομή, 12.000 για μια θέση στο συμβουλευτικό πρόγραμμα και 16.000 για εντακτικά μαθήματα. Υπήρχε φυσικά και μια all-inclusive επιλογή στο αστρονομικό ύψος των 60.000 δολαρίων! Στα ομαδικά μαθήματα, δεκάδες γυναίκες ήταν ξαπλωμένες ημίγυμνες σε μαξιλάρια και τους χάιδευαν τις κλειτορίδες ταυτόχρονα άλλα άτομα.

Εξηγώντας τα οφέλη του OM σε μια συνέντευξη στο site GOOP (της Γκουίνεθ Πάλτροου), η Daedone ανέφερε ότι ο οργασμικός διαλογισμός «αλλάζει τον τρόπο που αντιδρούμε στην αίσθηση», επαναρρυθμίζοντας το μυαλό μας και «ενισχύοντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα». «Επηρεάζει τον μεταβολισμό μας, τους καρδιακούς παλμούς, την πίεση, την αναπνοή και τη χημεία του εγκεφάλου, δημιουργώντας παρατεταμένη αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης», πρόσθεσε η ιδρύτρια της εταιρείας.

Το glamorous περιτύλιγμα και σε ποιους απευθυνόταν

Η OneTaste ξεκίνησε να προωθεί τα προγράμματά της σε εργαζόμενες στη Silicon Valley που ήθελαν έναν έξυπνο τρόπο να «χακάρουν» τη σεξουαλικότητά τους και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Σιγά σιγά η προβολή από τον τύπο μεγάλωσε και, ενισχυμένη από τα κινήματα της γυναικείας ενδυνάμωσης και αυτοβοήθειας, η εταιρεία άρχισε να προσελκύει περισσότερους πελάτες.

Στην ακμή της, η OneTaste είχε πάνω από 150 υπαλλήλους σε εννέα πόλεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Σε μια έκθεση του 2018 αναφέρεται ότι 10.000 άτομα παγκοσμίως εφάρμοζαν τις πρακτικές της εταιρείας.

om-3

Μιλώντας ανώνυμα στο podcast, μια πρώην υπάλληλος της εταιρείας εξηγεί: «Μιλούσαν για σχέδια να προσεγγίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Έλεγαν ότι ήθελαν να αλλαξουν τον κόσμο. Ακουγόταν σέξι και τo site τους ήταν cool και μοδάτο, σαν το BuzzFeed. Το ύφος του προγράμματος ήταν super glamorous, τεχνολογικό και όλα έδειχαν νόμιμα. Απ’ έξω τίποτα δεν παρέπεμπε σε αίρεση».

Ωστόσο πρώην μέλη κάνουν λόγο για άκρως επιθετικές μεθόδους πώλησης και άσκηση τεράστιας πίεσης ώστε να καταβάλουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για μαθήματα. «Το προσωπικό πληρωνόταν κυρίως με προμήθειες, με τους υπαλλήλους να κερδίζουν ψίχουλα ενώ ζούσαν σε πολύ ακριβές πόλεις. Από πολλούς εργαζόμενους αναμενόταν να φλερτάρουν με πελάτες για να κλείσουν πωλήσεις. Άλλοι είχαν δεχθεί εντολή να κάνουν σεξ με πιθανούς πελάτες και είχαν απειληθεί ότι θα τους έδιωχναν από την ομάδα αν αρνούνταν. Οι υπάλληλοι της OneTaste έπρεπε να ζουν ουσιαστικά για την εταιρεία».

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο παλιός ιστότοπος της OneTaste δεν χρησιμοποιείται πια και το κανάλι της στο YouTube, με πάνω από 1,5 εκατομμύρια views, έχει να ανανεωθεί δύο χρόνια. Στον προσωπικό λογαριασμό της Daedone στο Instagram δεν αναφέρεται καμία σχέση με την εταιρεία στην ενότητα του βιογραφικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, το Bloomberg Businessweek δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την OneTaste, μετά από καταγγελίες πολλών ανδρών και γυναικών που βρέθηκαν καταχρεωμένοι μετά την εμπλοκή τους στην εταιρεία και υπαλλήλων που ισχυρίζονται οτι τους έλεγαν να κάνουν σεξ με πελάτες. Εκπρόσωπος της OneTaste είχε πει τότε στην DailyMail.com ότι αρθρο του Bloomberg είναι προκατειλημμένο εναντίον την εταιρείας και εστιάζει σε ελάχιστες καταγγελίες χαριν εντυπωσιασμού, χωρίς να αναφέρει τους χιλιάδες ικανοποιημένος πελάτες.

Υπήρχε επίσης μια διευκρίνιση ότι οι καταγγελίες αφορούν σε πολύ παλιά περιστατικά, πριν την μεταμόρφωση της OneTaste σε μια παραδοσιακή εταιρεία υπό νέα ηγεσία, με «καθαρές» πρακτικές πωλήσεων και αυστηρές πολιτικές HR.

Με πληροφορίες από Daily Mail, ΒΒC

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις