Σακελλαροπούλου: Οι νίκες στους Περσικούς Πολέμους είναι η απαρχή της μακράς και θαυμαστής διαδρομής του δυτικού πολιτισμού

60

«Η τιμή και μνήμη των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας συνιστά την ηχηρή υπόμνηση της ευθύνης και της βαριάς ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αυτής που προσέδωσε στο έθνος μας το ιστορικό του βάθος και το συνέδεσε ακλόνητα με την Ευρώπη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την ομιλία της στον εορτασμό του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

ΗΠρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «μία ανεκτίμητη παρακαταθήκη που οφείλουμε να διατηρήσουμε ακέραια και ζωντανή, με πλούσιες επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις, και να καταστήσουμε ελκυστική και προσιτή στην κοινωνία, κυρίως στους νέους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι σήμερα, η χώρα μας και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και διαφορετικές δοκιμασίες: στην οικονομία, στη δημόσια υγεία, στη γεωπολιτική.

Μάλιστα, τόνισε ότι «Πολλοί μιλούν για κρίση της δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτισμού μας» και επεσήμανε ότι « η εμβάθυνση στην ιστορία και τα διδάγματά της, στα γεγονότα που ακτινοβολούν μέσα στους αιώνες, είναι το ανεξάντλητο γνωστικό και ψυχικό μας απόθεμα».

Όπως είπε «Καθαρίζει τη σκέψη μας από τις προκαταλήψεις και μας επανασυνδέει με τα ουσιώδη, τα θεμέλια της συνύπαρξής μας. Μας προφυλάσσει από ιστορικούς αναχρονισμούς και απλουστεύσεις που συρρικνώνουν τα όρια της κατανόησής μας και υπονομεύουν τον διάλογο των πολιτισμών».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «στους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις μας ξαναπιάνουμε το νήμα της δημοκρατίας και του φωτεινού πνεύματος που συνδέει την αρχαία με τη σύγχρονη Ελλάδα και την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε ότι «ο επετειακή επιστροφή στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα αποτελεί την ελάχιστη τιμή και οφειλή στην εθνική μας υπερηφάνεια και την οικουμενική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σήμερα τιμάμε τη μνήμη των προγόνων που πολέμησαν για την ελευθερία τους, αντλώντας θάρρος και έμπνευση από τη σύμπνοια και την αυταπάρνησή τους, τη στρατηγική ευφυΐα και την εφευρετικότητά τους απέναντι σε έναν εχθρό με συντριπτική υπεροχή, αριθμητική και στρατιωτική.

Όπως τόνισε «Στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, η αρχαία Ελλάδα ενώθηκε και πολέμησε για τον πιο υψηλό κοινό σκοπό. Κατάφερε με σχέδιο, επινοητικότητα και ομοψυχία να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη, αλλά και να διαφυλάξει έναν πολιτισμό που έμελλε να ανθίσει και να καθορίσει, με την καθολικότητα των ιδεών και των αρχών του, ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αισθανόμαστε δέος και συγκίνηση για την αυτοθυσία και το απαράμιλλο φρόνημα των γενναίων των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας και διευκρίνισε «Όχι όμως μόνο για τα πολεμικά τους κατορθώματα και τη σθεναρή αντίστασή τους στον κατακτητή. Οι επικές αυτές στιγμές, που ανακαλούμε και γιορτάζουμε 2500 χρόνια μετά, συγκροτούν την ιστορική μας συνείδηση και συμπυκνώνουν τις θεμελιώδεις αξίες των πολιτικών και πολιτισμικών μας καταβολών. Αυτές τις αξίες φύλαγαν στις Θερμοπύλες και υπερασπίζονταν στη Σαλαμίνα εκείνοι «οι δίκαιοι κι ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις / αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία» όπως τόσο όμορφα τους θυμάται ο Καβάφης».

Όπως παρατήρησε, χάρη σε εκείνους διασώθηκε και ήκμασε ο ελληνικός πολιτισμός της αρχαιότητας, μήτρα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού και υποστήριξε ότι «οι νίκες στους Περσικούς Πολέμους δεν είναι μόνον κτήμα της ελληνικής ιστορίας, αλλά η απαρχή της μακράς και θαυμαστής διαδρομής του δυτικού πολιτισμού».

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like