Σύμφωνα με ΜΜΕ της βόρειας γείτονος, η τοποθέτηση πινακίδων στα αγάλματα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πολιτών της χώρας στα social media

Έστω και με καθυστέρηση δύο ετών, από το 2018, οπότε υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, τοποθετήθηκαν πινακίδες σε αγάλματα, στις πόλεις των Σκοπίων και του Μοναστηρίου, όπου διευκρινίζεται ότι πρόκειται για αρχαιοελληνικές μορφές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ της γείτονος, τοποθετήθηκαν επεξηγηματικές πινακίδες σε επτά αγάλματα της αρχαίας ελληνικής περιόδου στη γέφυρα «Όκο», στο κέντρο των Σκοπίων, καθώς και στο άγαλμα του Φιλίππου στην πλατεία «Μαγκνολίγια» της πόλης, Μοναστήρι.

Σε αυτές αναφέρεται ότι τα αγάλματα ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία, πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Οι πινακίδες είναι στα σλαβομακεδονικά και στα αγγλικά. Αφορούν, δε, μεταξύ των άλλων, τα αγάλματα των: Αμύντα, Φιλίππου, Αρχελάου και Περσέα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της βόρειας γείτονος, η τοποθέτηση πινακίδων στα αγάλματα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πολιτών της χώρας στα social media.

Αντιδράσεις, επίσης, εκδηλώθηκαν και από την αντιπολίτευση. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης ιστοσελίδας, «Republika», η οποία σχολίασε το γεγονός ως εξής:

«Αφού η κυβέρνηση αποποιήθηκε την πολιτιστικη κληρονομιά μας, και άρχισε να βγάζει τον ήλιο της Βεργίνας ακόμα και από τα καλύμματα των φρεατίων, τώρα συνεχίζει να καταστρέφει τη μακεδονική ιστορία. Ετσι, στη γέφυρα “Οκο”, τοποθέτησε μπροστά από κάθε άγαλμα που αποτελεί μέρος της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας, μεταλλικές πινακίδες που τα χαρίζει όλα αυτά στην ελληνική ιστορία».

Να σημειωθεί ότι, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, η γειτονική χώρα είχε δεσμευτεί να τοποθετήσει τέτοιου είδους πινακίδες, όπως επίσης να «ξηλώσει» και να μεταφέρει σε άλλα σημεία κάποια από τα αγάλματα.

Θανάσης Αργυράκης
lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις