ΣΚ.Ο.Ε: Προτάσεις για το μέλλον της σκοποβολής

205

Η Ενωτική Κίνηση για την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ) – Ομάδα Σταθερού Στόχου ISSF προτείνει λύσεις για το μέλλον των αγωνισμάτων, την προβολή-ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τα έτη 2021-2032.

Οι τελευταίοι πανελλήνιοι αγώνες αεροβόλων Σταθερού Στόχου ISSF νεανίδων–εφήβων 2020 που έγιναν στο Σκοπευτήριο του Βύρωνα αλλά και πυροβόλων που έγιναν στο Σκοπευτήριο της Μαλακάσας, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν μεγάλα ταλέντα νέων αθλητών στη σκοποβολή. Καταρρίφθηκαν 6 πανελλήνια ρεκόρ και πολλοί σύλλογοι από την επαρχία με τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις (εν μέσω πανδημίας) κατάφεραν να πάρουν πολλές πρώτες θέσεις.

Πραγματικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις αθλήτριες/αθλητές, τους παράγοντες και τους γονείς των ομάδων για τη στήριξη που παρέχουν στο άθλημα της σκοποβολής. Αθλήτριες / αθλητές, προπονητές, σύλλογοι / παράγοντες και γονείς αποτελούν πρότυπο της κάθε επιτυχίας.

Για την ΣΚΟΕ όμως, ποιο θα πρέπει να είναι το κατάλληλο timing για την αφετηρία πολλών διακρίσεων για ένα μέσο διάστημα των επόμενων 5 με 10 τουλάχιστον χρόνων; Τι θα πρέπει να κάνει η Ελληνική Σκοποβολή για να έχει διακρίσεις στις επόμενες Ολυμπιάδες του 2024 στο Παρίσι και το 2028 στο Λος Άντζελες; Ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα και η νέα γενιά αθλητών μαζί με τους καταξιωμένους πρωταθλητές μας να πρωταγωνιστήσει;

1. Τη σημερινή εποχή που υπάρχουν Έλληνες αθλητές πρότυπα – Ολυμπιονίκες, νικητές Πανευρωπαϊκών αγώνων, Παγκόσμιοι πρωταθλητές και άλλοι νέοι αθλητές σε διεθνές υψηλό επίπεδο επιδόσεων –σε όλα τα αγωνίσματα της σκοποβολής- πρέπει να δοθεί μία νέα εκκίνηση με τη διοργάνωση διεθνών αγώνων όλων των κατηγοριών της σκοποβολής – Σταθερού Στόχου στη χώρα μας. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προτεραιότητα στη διοργάνωση διεθνών αγώνων, διεθνών Grand Prix αγωνισμάτων ISSF στην Ελλάδα. Η διοργάνωση διεθνών αγώνων στη χώρα μας θα μπορέσει να δώσει την εκκίνηση σε νέους αθλητές οι οποίοι θα γίνονται πρωταγωνιστές στη χώρα τους προβαλλόμενοι από τα Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Βεβαίως θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι η ΣΚΟΕ για το διάστημα 2021 – 2024 δεν υπέβαλε καμία διεθνή ανάληψη διοργάνωσης σκοπευτικών αγώνων ISSF στην Ελλάδα ακόμα και στο αεροβόλο πιστόλι / τυφέκιο. Συνολικά 21 χώρες υπέβαλαν αίτηση διεξαγωγής διεθνών αγώνων ISSF (2021–2024) και η προθεσμία έληξε πριν λίγες μέρες σε έγγραφο που κοινοποίησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Η ΣΚΟΕ είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους έλλειψης σκοπευτηρίων προδιαγραφών ISSF δεν πρότεινε την ανάληψη οποιασδήποτε διοργάνωσης και έτσι η χώρα μας για τα 4 προσεχή χρόνια θα είναι απούσα από κάθε διοργάνωση Σταθερού και Πήλινου στόχου. Αιτία φυσικά πάντα η έλλειψη Εθνικού Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου του Μαρκόπουλου από το 2008 που να πληροί τις προδιαγραφές διοργάνωσης αγωνισμάτων ISSF. Έτσι το 2024 θα συμπληρωθούν 20 χρόνια που η Ελλάδα θα είναι απούσα από τη διοργάνωση σκοπευτικών διεθνών αγώνων ISSF – Ολυμπιακών αθλημάτων.

2. Η παντελής έλλειψη προβολής δημιουργεί συνεχή ερωτηματικά τόσο για τους αθλητές όσο και για το σύνολο της σκοπευτικής οικογένειας. Η ΣΚΟΕ δυστυχώς δεν κατάφερε να προβάλει για άλλη μια φορά τους αγώνες σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι που απαιτείται η ελάχιστη μετακίνηση δημοσιογράφων στην Αθήνα (Βύρωνας και Μαλακάσα) ή έστω να μεθοδεύσει μία μετάδοση από το skoe.gr live streaming που είναι επιβεβλημένη με 1-2 κάμερες. Δυστυχώς το άθλημα της σκοποβολής απουσιάζει από την τηλεόραση και την τηλεθέαση. Ακόμα και η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού στον Βύρωνα δεν συνοδεύθηκε με μία live μετάδοση ή έστω από highlights. Ακόμα και ένα facebook για την επίσημη μετάδοση των αποτελεσμάτων είναι ακόμη δύσκολο για την ΣΚΟΕ. Βεβαίως η ανάρτηση στο skoe.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ θεωρείται σημαντική αλλά δεν φθάνει.
Το site της ΣΚΟΕ ως μέσο επικοινωνίας για όλους θα πρέπει να επανασχεδιαστεί σε λειτουργική μορφή και να προβάλει φωτογραφίες και Δελτία Τύπου από όλους τους συλλόγους κυρίως όταν υπάρχουν παρόμοιες επιτυχίες από τους νέους αθλητές. Προτείνεται άμεσα η δημιουργία νέου websiteαπό την ΣΚΟΕ καθώς επίσης και ενός λογαριασμού facebook που θα είναι σύγχρονο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της σκοπευτικής οικογένειας.
Γενικότερα το Γραφείο ΤΥΠΟΥ της ΣΚΟΕ να ενεργοποιηθεί και να πλαισιωθεί με ένα expert team ώστε να μπορεί να καλύψει της τεράστιες απαιτήσεις της προβολής του αθλήματος της σκοποβολής.

3. Το Κλειστό Σκοπευτήριο του Βύρωνα δεν διαθέτει ηλεκτρονικά όργανα σκόπευσης SIUSτα οποία είναι πιστοποιημένα από την ISSF. Δυστυχώς 60 ηλεκτρονικά όργανα για αεροβόλα πιστολιού – τυφεκίου μένουν αχρησιμοποίητα και σκουριάζουν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Μαρκόπουλου που έχει δοθεί εδώ και 12 χρόνια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (μέχρι το 2038). Το ίδιο σενάριο αχρηστίας υπάρχει και για τα αγωνίσματα 25 και 50 μέτρων πυροβόλων. Τα ηλεκτρονικά όργανα παραμένουν εκεί από το 2008 όταν το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου μεταβιβάστηκε από τα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για 30 χρόνια. Στο λεκανοπέδιο της Αθήνας δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού στόχου SIUS,όχι μόνο για την διοργάνωση διεθνών αγώνων από το 2004 και μετά αλλά και για την διοργάνωση ακόμα και πανελληνίων αγώνων.
Προτείνεται ΑΜΕΣΑ η αγορά όλων των υποδομών ηλεκτρονικού εξοπλισμού από την SIUSστο Εθνικό Σκοπευτήριο του Βύρωνα διότι ο χειροκίνητος έλεγχος της μέτρησης των στόχων ανήκει τουλάχιστον 40 χρόνια πίσω.

4. Θα πρέπει να ορισθεί 1 ομοσπονδιακός προπονητής / προπονήτρια για την Εθνική – Προεθνική ομάδα για τον Σταθερό Στόχο (και φυσικά και για τον Πήλινο Στόχο) ο οποίος σε συνεννόηση με την ΣΚΟΕ / Επιτροπή Προγραμματισμού και Αθλητικού Σχεδιασμού – Άρθρο 9 του Κανονισμού Οργάνωσης & Διεξαγωγής του Αθλήματος Σκοποβολής – να έχει για ένα κύκλο 4 – 5 χρόνια με μία δεξαμενή καταξιωμένων αθλητών αλλά και νέων ταλέντων για κάθε αγώνισμα. Έτσι όλοι οι αθλητές / πρωταθλητές θα πρέπει να πρέπει να κατατάσσονται σε μία ranking list κατά αγώνισμα και ηλικία η οποία θα πρέπει να αξιολογείται ετήσια από την παραπάνω επιτροπή τους ώστε να καθορίζονται επακριβώς όλες οι παρεχόμενες παροχές υποστήριξης για όλες τις αθλήτριες / αθλητές που εντάσσονται στην Εθνική Ομάδα ή αποτελούν μέλη της προεθνικής ομάδας αλλά και να πιστοποιείται η πρόοδος κάθε αθλητή.

5. Η συμμετοχή σε αγώνες στο εξωτερικό αποτελεί την βάση για την πρόοδο κάθε αθλήτριας / αθλητή όπου το επίπεδο είναι υψηλότερο. Θα πρέπει να σχεδιαστεί από την ΣΚΟΕ μεγαλύτερη συμμετοχή των πρωταθλητών στο εξωτερικό – με έξοδα της ΣΚΟΕ – εφόσον υπάρχει πρόοδος αθλήτριας / αθλητή και καλύπτονται τα κριτήρια επιλογής. Ειδικότερα οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας θα πρέπει να μένουν αναπόσπαστοι για 2 χρόνια πλήρως προσανατολισμένοι με τον ISSF/ ESC calendar ώστε να ξέρουν όλες τις συμμετοχές τους από πριν και φυσικά αξιολογούμενοι κάθε χρόνο. Πρακτικές καθορισμού μόνο συμμετοχής μόνο με άπιαστα υψηλά όρια για συμμετοχή σε αγώνες εξωτερικού από την ΣΚΟΕ αποτελούν παλαιά συνταγή που δημιουργεί στρες και αποτρεπτικό παράγοντα για επιτυχίες κυρίως στους νέους αθλητές. Φυσικά οι αγώνες πρόκρισης και η γενικότερη εικόνα του αθλητή μέσα στην χρονιά είναι επιβεβλημένοι παράγοντες για την συμμετοχή στα calendars των επόμενων ετών της ISSF / ESC.

6. Η ΣΚΟΕ με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ θα πρέπει να οργανώσει επισκέψεις σχολείων σε Σκοπευτήρια όταν υπάρχουν αγώνες – ασφαλώς μετά την εποχή της πανδημίας. Εκεί οι πρωταθλητές μας παλαιοί και νέοι να δίνουν interview σε όλα τα ΜΜΕ και να προβάλλονται σε video wall των σκοπευτηρίων εθνικές επιτυχίες της σκοποβολής από το παρελθόν.

7. Ιδιαίτερα, το φαινόμενο της σκοποβολής Άννας Κορακάκη ISSF σε ό,τι αφορά την προβολή του αθλήματος θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο όχι μόνο η ΣΚΟΕ αλλά και η ISSF. Πρόκειται για μοναδικό πρότυπο αθλήτριας η οποία μπορεί να επηρεάσει άμεσα όχι μόνο το σύνολο των χιλιάδων followers, αλλά και την Ελληνική νεολαία θυμίζοντας στιγμές των χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων του 2016 και του Παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2018.

8. Όλοι οι πρωταθλητές μας αλλά και αυτοί που πλαισιώνουν την εθνική ομάδα πρέπει να συμμετέχουν σε camp προετοιμασίας στο εξωτερικό και στη συνέχεια σε προολυμπιακά τουρνουά όπου συμμετέχουν όλοι οι αθλητές που έχουν προκριθεί σε μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλπ). Με αυτό τον τρόπο μόνο θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, εμπειρία και μέταλλο νικητή.

9. Νικητές ολυμπιακών αγώνων, παγκόσμιοι πρωταθλητές και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα μπορούν να αυξήσουν το sponsoring στην ΣΚΟΕ ώστε να καλυφθούν οι άμεσα αυξανόμενες ετήσιες αγωνιστικές ανάγκες του προϋπολογισμού. Η ΣΚΟΕ πρέπει να επενδύσει σε όλους τους μεγάλους -αξιόλογους αθλητές του Σταθερού – Πήλινου στόχου διότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρότυπο στην Ελληνική Σκοποβολή.

10. Οι σύλλογοι του ΚΕΒΟΠ Σταθερού Στόχου που φθάνουν τους 50 περίπου, θα πρέπει να ενισχυθούν με υλικοτεχνική υποδομή ώστε να μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί στην δημιουργία –εκπαίδευση– προπόνηση νέων αθλητών. Βασικό θεωρείται το θέμα της ασφάλειας του εξοπλισμού των συλλόγων από κλοπές καθώς και τα θέματα του Ηλεκτρικού Ρεύματος, της ασφάλειας των Πεδίων Βολής για κίνδυνο ατυχήματος, Πυρασφαλείας, Υγειονομικής Κάλυψης που έχουμε υποβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις στο παρελθόν.
Ιδιαίτερα για τους Συλλόγους του ΚΕΒΟΠ θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρέχουν τεράστιες υπηρεσίες για τους αθλητές / σκοπευτές οι οποίοι κατοικούν στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας και τους αρέσει η σκοποβολή ως άθλημα και ως αναψυχή. Κατά αυτόν τον τρόπο οι σύλλογοι του ΚΕΒΟΠ καλλιεργούν τον μαζικό αθλητισμό που σκοπό έχει την ανάπτυξη – προβολή του αθλήματος της σκοποβολής ως τρόπο ζωής αλλά και την παραγωγή ταλέντων που στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής θα έμεναν ανενεργά. Ειδικότερα στα Πεδία Βολής του ΚΕΒΟΠ υπάρχουν σκοπευτικοί σύλλογοι με μεγάλο αριθμό αθλητών που αποτελούν πραγματικά δεξαμενές αθλητών.

11. Να διοργανωθούν Σχολεία – Εκπαιδεύσεις προπονητών ανάλογες με τις εκπαιδεύσεις του 2017 με σκοπό την παραγωγή προπονητών πιστοποιημένων από την ΓΓΑ. Οι υπόψη Σχολές προπονητών να οργανωθούν κυρίως διαδικτυακά με σκοπό οι εκπαιδευόμενοι να μην είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται συνέχεια αφήνοντας την περιοχή διαμονής τους αλλά και να επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης. Ασφαλώς η τελική φάση των εξετάσεων και κάποιων βασικών υποχρεωτικών θεμάτων προπονητικής – μεθοδολογίας μπορεί να γίνει σε μία περιοχή όπου θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση.

12. Θα πρέπει να κατασκευασθεί ΑΜΕΣΑ ένα Εθνικό Σκοπευτήριο Σταθερού Στόχου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

13. Αναγκαίο είναι να δοθούν κίνητρα στους αθλητές / πρωταθλητές της σκοποβολής για την ανάπτυξη του αθλήματος. Τα κίνητρα θα πρέπει να είναι συμμετοχή σε meeting εξωτερικού και σε περιπτώσεις μεγάλων επιτυχιών αναλογικά ακόμα και χρηματικά. Να υπάρχουν κατηγορίες χρηματικών επάθλων για Ολυμπιακά μετάλλια / μετάλλια Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, Πανευρωπαϊκά / Παγκόσμια Κύπελλα, Πανελλήνιους αγώνες / υψηλές επιδόσεις με πανελλήνια ρεκόρ ώστε να γίνονται να λειτουργούν ως επιβράβευση των κόπων των αθλητών που έφθασαν στο υψηλό αυτό επίπεδο. Επιπλέον κατάρριψη πανελληνίου ρεκόρ δεύτερου ή και τρίτου μέσα στη χρονιά θα πρέπει να αναγνωρίζεται και όχι να υπολογίζεται μόνο το τελευταίο.

14. Κατά τη διάρκεια πανελληνίων αγώνων ή κυπέλλων θα πρέπει να υπάρχουν διαιτητές / κριτές αυτοί που απαιτούνται και καθορίζονται από τους κανονισμούς. Αυτοί όλοι θα πρέπει να έχουν τον ανάλογο ομοιόμορφο ιματισμό που προβλέπεται από την ΣΚΟΕ. Εάν δεν έχουν θα πρέπει η ΣΚΟΕ να παραγγέλλει μαζικά για όλους και κατά μεγέθη ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Την σημερινή εποχή θεωρείται απαράδεκτο το γεγονός να μην υπάρχει ομοιομορφία ή να υπάρχει έλλειψη κριτών και τα καθήκοντα τους να αναλαμβάνουν εθνικοί προπονητές ή απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ.
Επίσης να δοθούν σε όλους τους αθλητές της εθνικής / προεθενικής ομάδας και προπονητές φόρμες (χειμερινές – καλοκαιρινές), polo, ΤSHIRT και μπουφάν της Εθνικής Ομάδας ώστε να εκλείψει παντελώς το φαινόμενο της ανομοιομορφίας. Η χορήγηση μπορεί να είναι από ένα επίσημο sponsorτης Εθνικής ομάδας και δεν απαιτείται οικονομική επιβάρυνση της ομοσπονδίας.

15. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις σκοποβολής της ΓΓΑ θα πρέπει να αναβαθμιστούν ΑΜΕΣΑ με σκοπευτικά ηλεκτρονικά όργανα SIUS ώστε να μπορούν οι αθλητές να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις της τεχνολογίας. Επίσης θέματα υποδομών των σκοπευτηρίων θα πρέπει να λυθούν (θέρμανση, βλάβες, κοινόχρηστοι χώροι, είσοδος για ΑΜΕΑ, χώρος για θεατές – επισήμους, ηλεκτρονικά ταμπλό ενημέρωσης αποτελεσμάτων κλπ).

πηγή:fosonline.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like