Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με νέους κανόνες, με στόχο την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, λειτουργούν από τις 16 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες, με τους ιδιοκτήτες «μπιτς μπαρ» σε όλη την Ελλάδα να έχουν προσαρμοστεί, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, στη νέα πραγματικότητα. Στον Βόλο, δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες, που προτίμησαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Τρεις από αυτούς μοιράζονται με τη «Θ» τους προβληματισμούς και τις προβλέψεις τους για το καλοκαίρι που βρίσκεται ενόψει.

Ο κ. Παναγιώτης Λιαδέλης, ιδιοκτήτης «μπιτς μπαρ» και εστιατορίου στις Αλυκές θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση και εξηγεί: «Οι πρώτες μέρες λειτουργίας μας μπορώ να πω πως ήταν ικανοποιητικές, ωστόσο δεν έχω σημάδια ακόμη, αφού λειτουργούμε μόνο λίγες μέρες. Πάντως αυτό που κυριαρχεί, είναι η αμφιβολία και η ανασφάλεια, για το πώς θα είναι το καλοκαίρι. Έχουμε τηρήσει τις αποστάσεις των 4 μέτρων ανάμεσα στα ομπρελοκαθίσματα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ λιγότερα. Ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα, να αναπτύξουμε περισσότερα ομπρελοκαθίσματα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα καταστήματα δίπλα και υπάρχει διαθέσιμος χώρος, αλλά εμείς παρόλο που μπορούμε να το κάνουμε, επιλέξαμε να μην εκμεταλλευτούμε την έκταση, γιατί είναι ένα περίεργο καλοκαίρι, δεν έχουμε θετικά μηνύματα, οπότε δεν ξέρω, αν θα χρειαστεί. Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά σημαίνουν αυτομάτως και μείωση στον τζίρο και το εργατικό δυναμικό, δεν βγαίνει η κατάσταση αλλιώς. Ενδεικτικά, την πρώτη μέρα λειτουργίας είχαμε ένα 80% πληρότητα, όμως, αν σκεφτείτε ότι λειτουργούμε με τα μισά σχεδόν ομπρελοκαθίσματα, δεν υπάρχει κέρδος. Για παράδειγμα, στην πρωινή βάρδια πέρυσι απασχολούνταν 6 άτομα, ενώ τώρα μόνο 3. Τα έξοδα είναι ακριβώς ίδια με άλλες χρονιές όμως τα έσοδα αναγκαστικά λιγότερα. Δεν μας είπε κανείς από την κυβέρνηση να μας μειώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος ή τα τέλη επιτηδεύματος ή το ενοίκιο. Ουσιαστικά μας λένε δούλεψε με 40% λιγότερες ξαπλώστρες αλλά με τα ίδια έξοδα. Δε γίνεται αυτό, πώς θα τα βγάλουμε εμείς αυτά; Δε μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα έτσι, για αυτό και θεωρώ απαραίτητο, να υπάρξει μια στήριξη από την κυβέρνηση. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο κόσμος»
Στο ίδιο κλίμα, ιδιοκτήτρια μπιτς μπαρ στην Κάτω Γατζέα θεωρεί πως θα είναι δύσκολο να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες τον συνωστισμό των πελατών τους και αναφέρει: «Ανοίξαμε αυτή τη βδομάδα, όμως δεν έχω εικόνα του πως θα κινηθεί η σεζόν, καθώς δεν έχουμε καθόλου δουλειά ακόμη. Δεν έχει ξεκινήσει κανονικά η προσέλευση του κόσμου, οπότε δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη ακόμη, ίσως είναι νωρίς. Για να καταλάβετε, την πρώτη μέρα λειτουργίας μας είχαμε μόνο 20 πελάτες. Όμως μπορώ να πω με σιγουριά, ότι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είμαστε μείον αυτές τις μέρες στα έσοδά μας. Λειτουργούμε με τις μισές σχεδόν ξαπλώστρες και έχουμε τηρήσει και εμείς τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους. Μεγάλο πλήγμα για εμάς είναι το ότι δεν θα έχουμε ξένους πελάτες, που ήταν και οι καλύτεροι. Πιστεύω πάντως ότι θα έχουμε πρόβλημα σαν καταστηματάρχες, στο να ελέγξουμε τον κόσμο. Εμείς έχουμε τηρήσει τα μέτρα και τα έχουμε κάνει όλα σωστά και όπως πρέπει. Π.χ. βάλαμε αντισηπτικά παντού, απολυμαίνουμε συχνά τον χώρο κ.λπ. Όμως τον κόσμο που θα έρχεται και έχει την τάση να συνωστίζεται, πώς θα τον κουμαντάρουμε; Θα πρέπει εμείς να κάνουμε τους αστυνομικούς. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε παραπάνω προσωπικό από πέρυσι, αφού υπάρχουν επιπλέον άτομα στην καθαριότητα, στις τουαλέτες, στην είσοδο, προκειμένου να ενημερώνουν τον κόσμο. Περισσότερα άτομα δηλαδή, με λιγότερα έσοδα. Οπωσδήποτε θα υπάρξει σημαντική μείωση του τζίρου και του κέρδους. Θεωρώ πως η κυβέρνηση οφείλει να δείξει κατανόηση και να υπάρξει στήριξη για τις επιχειρήσεις, για παράδειγμα με μία μείωση των εισφορών του ΙΚΑ».

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος»
Με τη σειρά του ο κ. Τάσος Μαρινάγης, υπεύθυνος «μπιτς μπαρ» στην Άφησσο προβλέπει ένα δύσκολο καλοκαίρι και έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα: «Έχουμε αναπτύξει το 60% των ομπρελοκαθισμάτων, όπως προβλέπει ο νόμος, ωστόσο αναμένω μεγαλύτερη μείωση τζίρου από το 40%. Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε και το προσωπικό. Φαντάζομαι ότι ανάλογα με τα κρούσματα τα μέτρα θα ελαφραίνουν ή θα γίνονται πιο αυστηρά. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο και να χρειαστεί να κλείσουμε. Εμείς πάντως έχουμε «φυτέψει» τις ομπρέλες με απόσταση 4 μέτρων μεταξύ τους, αλλά από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του πελάτη, αν θα τραβήξει την ξαπλώστρα του πιο κοντά σε άλλους. Δεν μπορούμε εμείς να το ελέγξουμε αυτό. Αυτό θα εξαρτάται και από την πορεία του ιού. Εμείς διατηρούμε και ξενοδοχείο πίσω από το «μπιτς μπαρ» και μπορώ να πω πως η χρονιά δε σώζεται καθόλου. Έχουμε κρατήσεις στο 30%, ενδεχομένως και λιγότερες, γιατί δεν είναι απαραίτητο, ότι θα έρθουν τελικά όσοι έχουν κάνει κράτηση. Δυστυχώς, προβλέπω πως ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι πολύ δύσκολος για όλους μας». Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ΚΥΑ, οι ιδιοκτήτες «μπιτς μπαρ» υποχρεούνται να έχουν τις ομπρέλες τους τοποθετημένες σε απόσταση 4 μέτρων μεταξύ τους και κάτω από κάθε ομπρέλα να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες. Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες είναι το 1,5 μέτρο. Επιπλέον, ο μέγιστος αριθμός ατόμων ορίζεται στα 40 ανά 1.000 τ.μ., ενώ απαγορεύεται και η αναμετάδοση μουσικής. Στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 25.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας έως και 20 ημερών.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις