Ο Μάικ Πομπέο με τη συνάντησή του με τον κ.Βαρθολομαίο ανέδειξε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου – Βαριά απειλή για την Τουρκία η ισχυρή στήριξη στο Πατριαρχείο, επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος

Παρ’ ότι ήδη παρήλθαν δύο ημέρες από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά με κανέναν Τούρκο πολιτικό παράγοντα, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από αυτήν.

Κάτι που δείχνει την ιδιαίτερη ανησυχία που προκάλεσε η επίσκεψη στην Αγκυρα. Κι’ αυτό, όχι μόνο επειδή ο Μάικ Πομπέο, αποφεύγοντας να συναντήσει μέλη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, έδειξε έτσι την αμερικανική -και την προσωπική- δυσαρέσκεια, αλλά και επειδή, με τη συνάντησή του με τον κ.Βαρθολομαίο, ανέδειξε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Κάτι, το οποίο αμφισβητεί μονίμως η Αγκυρα, ισχυριζόμενη πως το Φανάρι δεν αποτελεί Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά, απλά, μια… τοπική Εκκλησία της Τουρκίας.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχες θέσεις έχουν εκφραστεί, κατά καιρούς, και στο εσωτερικό της Χριστιανικής Εκκλησίας, διεθνώς. Ιδιαίτερα, δε, κατά την περίοδο της σκληρής κόντρας Οικουμενικού Πατριαρχείου-Πατριαρχείου Μόσχας, μετά την απόδοση της αυτοκεφαλίας στην «Ουκρανική Εκκλησία» εκ μέρους του κ.Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, μάλιστα, ένας από τους λόγους της συνάντησης Πομπέο-Βαρθολομαίου, ήταν να δηλωθεί για μια ακόμη φορά η στήριξη της Ουάσιγκτον προς το Φανάρι, στην κόντρα του με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Αυξήθηκαν τα προβλήματα

Ενδεικτικοί της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Τουρκία είναι τίτλοι στον τουρκικό Τύπο, όπως «η επίσκεψη Πομπέο στο Πατριαρχείο αύξησε τις φθορές στις σχέσεις με τις ΗΠΑ» ή η «ισχυρή υποστήριξη στο Πατριαρχείο και βαριά απειλή για την Τουρκία».

Η εφημερίδα Hürriyet, χαρακτηριστικά, αναφέρει πως ναι μεν «είναι συνηθισμένο γεγονός Δυτικοί ηγέτες που μεταβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη να επισκέπτονται τον Πατριάρχη Φαναρίου», ωστόσο η επίσκεψη Πομπέο «είναι από κάθε άποψη εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για επίσκεψη που όμοιά της δεν υπήρξε στο παρελθόν. Τάραξε τις διπλωματικές πρακτικές, με αποτέλεσμα τον εκνευρισμό της Άγκυρας».

Στο ίδιο δημοσίευμα, αφού αναφέρεται ότι η επίσκεψη δείχνει πως οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ «έχουν φτάσει στο ναδίρ», παρατηρείται ότι ο Πομπέο και στο θέμα της «αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, αφήνοντας απ’ έξω την Τουρκία».

Και καταλήγει: «Δεν θα τον δούμε ξανά μετά από δύο μήνες. Στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει ο Μπάϊντεν. Ωστόσο, και εδώ η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική».

Υποστήριξη στον Βαρθολομαίο

Από τη μεριά της, η εφημερίδα Cumhuriyet θεωρεί πως η επίσκεψη «μόνο στο “Ρωμαίϊκο Πατριαρχείο Φαναρίου”, φανερώνει πως το καθεστώς του Πατριαρχείου στο τουρκικό δίκαιο δεν έχει καμιά σημασία για τις ΗΠΑ».

Αφού, επίσης, αναφέρει πως «ΗΠΑ και Ευρώπη ισχυρίζονται ότι η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου δεν περιορίζεται μόνο στην Τουρκία, αλλά είναι η ανώτερη θρησκευτική εξουσία για όλους τους ορθοδόξους παγκοσμίως», σημειώνει πως «ασκείται πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να εδραιωθεί νομικά το καθεστώς του Πατριάρχη ως θρησκευτικο-πολιτικού παγκόσμιου ηγέτη».

Κατά το δημοσίευμα, η επίσκεψη Πομπέο και «η ισχυρή υποστήριξη στο Πατριαρχείο αποτελεί βαριά απειλή για την Τουρκία. Στην περίπτωση που η Τουρκία υποκύψει στις πιέσεις για το καθεστώς του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, θα δημιουργηθεί ένα “θρησκευτικο-πολιτικό κράτος” εντός της Τουρκίας που δεν θα υπάγεται στο τουρκικό δίκαιο».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις