Πόλεμος χαρακωμάτων από μεγάλα εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα

Πόλεμος χαρακωμάτων από μεγάλα εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικά πρόσωπα, ενδιαφερόμενους να καταλάβουν ή να μην χάσουν τους θώκους τους, καθώς και πολιτικούς κύκλους του κυβερνώντος κόμματος που θέλουν να προωθήσουν τους «ανθρώπους», βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό στην ΕΑΒ.

Η νευραλγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), όχι μόνον αποτελεί μήλον της έριδος και εστία τριβής ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών, Αμυνας και τώρα πλέον και Αναπτυξης, αλλά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται διαρκώς στο «στόχαστρο» μεγάλων συμφερόντων. Κάτι, άλλωστε, που καταμαρτυρούν και ορισμένες «στοχευμένες» διαρροές εις βάρος της.

Ολα τα παραπάνω αντανακλούν σε επικείμενες εσωτερικές εξελίξεις στο σχήμα της ηγεσίας της. Κάτι που εντείνει τον διαγκωνισμό υποψηφίων, οι οποίοι «σπρώχνονται» από πολιτικούς «κύκλους», προκειμένου να καταλάβουν θέσεις – κλειδιά στην εταιρεία.

Σε όλα αυτά ήλθε να «κουμπώσει» πρόσφατα το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το οποίο «μεταφέρεται η αρμοδιότητα του συντονισμού των ενεργειών για την ανάπτυξη» της ΕΑΒ, καθώς και των «σχετικών επενδυτικών σχεδίων», από το υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να ευχαριστήσει το μέγαρο Μαξίμου για αυτή την απόφαση.

Αμερικανικοί σχεδιασμοί

Ωστόσο, η ανάρτηση Γεωργιάδη στο twitter έγινε εν μέσω πλειάδος δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία το μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για τον κορονοϊό.

Τα δημοσιεύματα, μάλιστα, συνοδεύονταν από «σενάρια», «διαρροές» και εκτιμήσεις για σύννεφα στις σχέσεις του ιδίου με την ηγεσία της κυβέρνησης.

Πάντως, από το Προεδρικό Διάταγμα, ούτε προκύπτει ότι η ΕΑΒ εκφεύγει παντελώς της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, ούτε προσδιορίζεται ποιος από το υπουργείο Ανάπτυξης θα χειριστεί την «ανάπτυξη» και τα όποια «επενδυτικά σχέδια» υπάρχουν, αν υφίστανται, για την εταιρεία.

Προ εβδομάδων, σε συνέντευξή του, ο Α. Γεωργιάδης, είχε περιοριστεί να δηλώσει: «Έχουμε αναλάβει πράγματι και την ΕΑΒ, η οποία είναι το επόμενο μεγάλο σχέδιο. Μια εταιρεία που αποτελεί εθνικό καθήκον να λειτουργήσει σωστά… έχει προβλήματα… θα την φτιάξουμε».

Αναδιάρθρωση; Ιδιωτικοποίηση; Άγνωστο, προς το παρόν, αν και ιδιαίτερα σοβαρές προτάσεις για σημαντικές επενδύσεις στην εταιρεία και, πολύ περισσότερο, την ιδιωτικοποίησή της, επισήμως και δημόσια δεν έχουν πέσει στο τραπέζι.

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ο αμερικανικός κολοσσός, Lockheed Martin, ο οποίος έχει «βαρύνοντα ρόλο» στην ΕΑΒ, λόγω των μεγάλων κατασκευαστικών σχεδίων, ενδιαφέρεται να πωλήσει στην Ελλάδα πολεμικά πλοία, και εποφθαλμιά, μαζί με εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, Ναυπηγεία στρατηγικής σημασίας της χώρας μας.

«Συντροφικά μαχαιρώματα»

«Ετσι, τώρα, στην πόρτα της ΕΑΒ συνωστίζονται πρόσωπα που διεκδικούν θέσεις – κλειδιά.

Μήλον της έριδος, όπως είναι αναμενόμενο, είναι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου που έχει «χηρέψει»  εδώ και καιρό.

Ταυτόχρονα, φημολογείται έντονα ότι πρόσωπα που είχαν «θητεύσει» παλαιότερα στην ΕΑΒ, σχεδιάζουν το come back τους στην εταιρεία είτε ως «άνθρωποι» του υπουργείου Ανάπτυξης, είτε και ως «γέφυρες» με άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αφού «κάηκαν» άλλες υποψηφιότητες, τελευταία στην Τανάγρα ακούγεται έντονα το όνομα του Δημήτρη Παπακώστα.

Είχε τοποθετηθεί στο ίδιο πόστο το 2013 και εφέρετο ως επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ηταν η περίοδος της ονομαζόμενης «κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου».

Στο υπουργείο Αμυνας, το οποίο κάνει τον μισό «τζίρο» στην ΕΑΒ, ως «πελάτης» της, φέρονται να πρόσκεινται οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου φέρεται, από τη μια να κλείνει το μάτι στην Ουάσιγκτον, και από την άλλη να αφήνει να αιωρείται η «επιφύλαξή» του απέναντι στις… υπερβολικές, υπερατλαντικές «ορέξεις» για σχεδόν ολόκληρη την πίτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των στρατηγικής σημασίας ελληνικών εταιρειών.

Υπό τις παρούσες συνθήκες του διαγκωνισμού για την «κατάληψη» καλύτερων θέσεων μάχης στα «χαρακώματα» της ΕΑΒ, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, δεν αποκλείονται ακόμα και «αποκεφαλισμοί» στην ηγεσία της εταιρείας.

Βέβαιον είναι, πάντως, ότι κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, εξαιτίας αυτής της ταραχώδους κατάστασης που διαρκεί εδώ και μήνες και τώρα έρχεται να προστεθεί, ως κερασάκι στην τούρτα, η εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Λεπτές ισορροπίες σε τεντωμένο σκοινί, αλλά και «συντροφικά μαχαιρώματα», πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις, που κάνουν την εταιρεία να υποφέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ιδιωτικοποίηση;

Κι’ όλα αυτά, σε μια στιγμή κατά την οποία άρχισε ο βομβαρδισμός με «διαρροές» περί ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να πουλήσει το Δημόσιο το 51% σε όποιον «ενδιαφερόμενο» εμφανιστεί. Βάσει των ιδίων «διαρροών», θα εκχωρηθεί το management της ΕΑΒ σε ιδιώτη, ενώ η εταιρεία θα ξαναπεράσει αποκλειστικά στον έλεγχο του Δημοσίου μόνον σε περίπτωση πολέμου (!).

Οπως και να’ χει, πάντως, η εκχώρηση του 51% σε ιδιώτη απαιτεί την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Εμιρατιανές μπίζνες

Να σημειωθεί ότι τελευταία, όπως άλλωστε δείχνει και η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), παρατηρείται έντονη κινητικότητα ανάμεσα στην Αθήνα και το Αμπού Ντάμπι.

Γενικότερα, όλα δείχνουν ότι στα ΗΑΕ έχει «ανατεθεί» ένας πολύ μεγαλύτερος ρόλος, διεθνής και περιφερειακός, που ξεπερνά κατά πολύ τα όποια «συμβόλαια» του Αμπού Ντάμπι για την στρατιωτική εκπαίδευση μονάδων τους στην Ελλάδα, καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα.

Η στενή συμμαχία τους με τη Σαουδική Αραβία και πλέον με το Ισραήλ, σε συνδυασμό με το πλούσιο θησαυροφυλάκιό τους, φέρνει τα ΗΑΕ στον αντίποδα του Κατάρ και της Τουρκίας.

Κάτι που δείχνουν τόσο οι μεγάλοι εξοπλισμοί των ΗΑΕ, όσο και η στρατιωτική δράση του στη Βόρειο Αφρική, ειδικότερα στη Λιβύη.

Εξάλλου, τα ΗΑΕ, στα οποία, όπως λέγεται έχουν «αποθηκευτεί» ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά από Ελληνες επιχειρηματίες, διαθέτουν πολύ μεγάλη εμπειρία από «επενδύσεις» και «μπίζνες» στην Ελλάδα, καθώς και από διασυνδέσεις με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό.

Μεταξύ των άλλων, γνωστών, προγραμμάτων των ΗΑΕ στην Ελλάδα, είναι η κατάρτιση πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας τους, ύψους 130 εκ. ευρώ. Το έργο αυτό θα αναλάβει από ελληνικής πλευράς η ΕΑΒ.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις