Tο αίτημα του Βόλου, του Αλιβερίου (Μηλάκι) και της Θεσσαλονίκης για παύση της καύσης των σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, μετέφερε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Διδάκτωρ Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Σημειώνεται ότι μεταξύ των βουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή ήταν και ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της καύσης, ο οποίος τήρησε σιγήν ιχθύος. Ο Βαξεβανόπουλος ζήτησε να συζητηθεί εκ νέου και αποκλειστικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα της καύσης των σκουπιδιών, αλλά αυτή τη φορά και με εκπροσώπους των κινημάτων του Βόλου, της Εύβοιας, της Φυλής και της Θεσσαλονίκης, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως η πρόεδρος της Επιτροπής.

Το θέμα της συνεδρίας ήταν τα πλαστικά μίας χρήσης, με τον κ. Βαξεβανόπουλο να εξηγεί το πόσο οξύμωρο είναι από τη μία να προωθείται η καύση σκουπιδιών σε τσιμεντοβιομηχανίες, ατμοηλεκτρικοί σταθμοί (ΑΗΣ) και νέα εργοστάσια μέσω του τελευταίου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, και από την άλλη να μιλάμε για κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. “Το βασικό συστατικό που καίνε τώρα τα εργοστάσια είναι το πλαστικό. Αν αυτό το νομοσχέδιο πετύχει, δεν θα υπάρχει υλικό προς καύση. Άρα, είτε μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι καταδικασμένο να μην εφαρμοστεί, είτε οι τσιμεντοβιομηχανίες και οι Μονάδες που είναι σχεδιασμένες να κατασκευαστούν δεν θα έχουν υλικό προς καύση”, τόνισε.

Επίσης, ο κ. Βαξεβανόπουλος ζήτησε να υπάρξουν έργα βελτίωσης της ποιότητας του νερού για να μην ξοδεύονται χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια, επισημαίνοντας ότι στο παρόν νομοσχέδιο το αίτιο της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού οριζόταν η έλλειψη από βρύσες σε δημόσιους χώρους, που όντως υφίσταται. “Αλλά σκεφτείτε”, είπε, “στον Βόλο, ακόμη κι αν υπήρχαν βρύσες σε όλα τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους, θα πίναμε αυτό το νερό”;

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις