Αυτή δεν είναι δική μου άποψη αλλά του Ρώσου ΥΠ.ΕΞ Λαβρόφ, ο οποίος έδωσε σήμερα συνέντευξη σε δημοσιογράφους, εκπροσώπους της επικοινωνιακής/προπαγανδιστικής μηχανής της Ρωσίας στο εξωτερικό (RT, Sputnik). Στη συνέντευξη ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα, όπως για παράδειγμα, όταν ο Λαβρόν δεν απάντησε ξεκάθαρα στο ερώτημα για το «εάν η Ρωσία θεωρεί εαυτόν αυτοκρατορία». Σε αυτό είπε ότι το παλιό μοντέλο όπου οι αποφάσεις λαμβάνονταν από 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες αλλά χρειάζεται ένα «πολύ-κεντρικό μοντέλο» όπου πέντε ή περισσότερες ισχυρές χώρες θα λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Είπε ότι η Ε.Ε. είναι αυτοκρατορία και ως τέτοια αποκτά ορισμένα προβλήματα όταν επεκτείνεται και δεν μπορεί να ελέγξει τα άκρα της. Εδώ εννοούσε τις πρώην σοβιετικές χώρες που έχουν γίνει μέλη της Ε.Ε. υπονοώντας ότι μια άλλη «αυτοκρατορία» (η δική του προφανώς) θα τα έφερνε καλύτερα βόλτα. Κάπου εκεί είπε ότι σαφώς οι ΗΠΑ παραμένουν πιο ισχυρή χώρα αλλά όχι τόσο ισχυρή για να παίρνει μόνη της τις αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν τα κατάφεραν στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη και πως γενικά οι αμερικάνοι δεν φέρονται σωστά επειδή κατέλαβαν μέρος της Συρίας και υποστηρίζουν διάφορα αποσχιστικά κινήματα, όπως τους Κούρδους.

Η συνέντευξη του Λαβρόφ είχε διάφορα ωραία, όπως για παράδειγμα όταν ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι συμφωνίες του ΜΙΝΣΚ (2015) για το θέμα του Ντονμπάς συμφέρουν τη Ρωσία. Εδώ βέβαια δεν του έκανε κάποιος το ερώτημα, «και τις δουλειά έχουν τα συμφέροντα της Ρωσίας σε ένα θέμα που -όπως οι ίδιοι οι ρώσοι υποστηρίζουν- είναι αμιγώς εσωτερικό θέμα της Ουκρανίας». Τέλος πάντων, είπε και άλλα.

Είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να δώσει περισσότερη βάση στο θέμα της «μαλακής δύναμης», «να δράσουμε πιο ενεργά στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών» εννοώντας την επιρροή μέσω ΜΚΟ, ομάδων «ακτιβιστών». Και βέβαια εννοώντας και την οικονομική στήριξη των ΜΜΕ που προωθούν την ρωσική ατζέντα.

Εδώ λοιπόν αξίζει να αναφερθεί το θέμα της Μολδαβίας. Ο Λαβρόφ είπε ότι εκεί θα είναι η επόμενη εστία έντασης. Και επειδή ο Ρώσος υπουργός μάντης δεν είναι, είτε που ξέρει ήδη κάτι παραπάνω, είτε την ένταση που λέει σκοπεύει να την δημιουργήσει ο ίδιος. Τι γίνεται λοιπόν στη Μολδαβία;

Στη Μολδαβία (η οποία όπως θυμάστε συνδέεται στενά με ένα άλλο ρωσικό «δημιούργημα», την Υπερδνειστερία) στις 1 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Δεν θα μπω προς το παρόν σε λεπτομέρειες των εκλογών ωστόσο θα αναφέρω ότι σε ανακοίνωσή της προς τη Μολδαβία η Ε.Ε. -ζητώντας δημοκρατικές εκλογές- μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ζητάει «εγγύηση για τη διαφάνεια χρηματοδότησης των κομμάτων και της προεκλογικής καμπάνιας». Σήμερα ο David Hale – υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Μολδαβίας Igor Dodon, για το θέμα των επικείμενων εκλογών. Μεταξύ άλλων, ο Hale τόνισε την σημασία της «κατάργησης της παράνομης εξωτερικής υποστήριξης των πολιτικών καμπανιών».

Για ποια λοιπόν «εξωτερική παρέμβαση» κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ; Μήπως για εκείνη την «μαλακή δύναμη», την οποία ανέφερε ο Λαβροφ;

Στο θέμα της Μολδαβίας λοιπόν στρέφονται τα βλέμματα.

Kostas Onisenko

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις