Ομάδες χρυσοθήρων στήνουν πρόχειρα εργοτάξια σε σπηλιές και μυστικά περάσματα αναζητώντας λίρες που άκουσαν από ηλικιωμένους ότι είναι θαμμένες από την Κατοχή. Η τραγωδία με τους τέσσερις φίλους που έχασαν τη ζωή τους στο Λουτράκι φέρνει στο φως την επιμονή στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού.

Πριν από μία εβδομάδα το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασαν τα μέλη μίας άλλης ομάδας που έσκαβε σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου ακόμα και την περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού, συντάσσοντας ψεύτικα έγγραφα μετακίνησης. Πέντε άτομα που συνελήφθησαν και αρκετά ακόμα που δεν έχουν εντοπιστεί συμμετείχαν σύμφωνα με τη δικογραφία “σε εγκληματική ομάδα με διακριτούς των μελών της ρόλους, με διαρκή δράση και με σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους, μέσω της παράνομης ανασκαφής ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας, της υπεξαίρεσης αρχαίων αντικειμένων και στη συνέχεια διακίνηση και εμπορία αυτών”.

“Η συμμετοχή μερικών κατηγορουμένων στις παράνομες αρχαιολογικές έρευνες – λαθρανασκαφές προκύπτει και από τη συνομιλία όπου οι Η και Μ συνομιλούν για τα έγγραφα για τα έγγραφα κίνησης που συνέταξαν για τη μετάβασή τους στην περιοχή της Κανδήλας, προκειμένου να δικαιολογούν την μετακίνησή τους, το διάστημα που ίσχυαν οι περιορισμοί κίνησης για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας”, αναφέρεται στη δικογραφία.

Όσο έσκαβαν προσπαθούσαν να μην γίνουν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς. Εκτός από τον αρχηγό η ομάδα είχε τσιλιαδόρους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στρατολογούνταν και κάτοικοι των περιοχών όπου γίνονταν οι έρευνες προκειμένου να βοηθήσουν. Στις συνομιλίες τους τα μέλη της ομάδας μιλούσαν με κωδικούς αποκαλώντας “κουβαδάκια” τα σημεία όπου θα άνοιγαν λάκκους.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης “εντοπίστηκαν δύο χώροι συνολικού εμβαδού περίπου έντεκα τετραγωνικών μέτρων, πρόσφατης διενέργειας λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, που είχαν πραγματοποιήσει οι συμμετέχοντες στην εγκληματική οργάνωση, σε απόκρημνη και δύσβατη, βραχώδη πλαγιά του όρους Κουτρουμάνα της τοπικής κοινότητας Κανδήλας του δήμου Τρίπολης Αρκαδίας, σε ύψος περίπου 35 μέτρων από το έδαφος”.

Οι εμπλεκόμενοι στις καταθέσεις τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. “Εξεταζόμενοι οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα σε βάρος τους και ισχυρίστηκαν ότι παρακολουθούσαν έτερη ομάδα που πραγνατοποιούσε λαθρανασκαφή στην περιοχή Κανδήλας, η οποία εγκατέλειψε το σημείο προ διημέρου και δεδομένου ότι είχαν πληροφορίες για ύπαρξη θησαυρού στην περιοχή επιχείρησαν στο σημείο, εντόπισαν τον εξοπλισμό και ερεύνησαν την περιοχή με αρνητικό αποτέλεσμα”. Οι έρευνες γίνονταν με ανιχνευτή που είχε εφεύρει ένας από τους εμπλεκόμενους, όπως είπε μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο ο δικηγόρος του Απόστολος Λύτρας.

“Όπως ισχυρίστηκαν, έψαχναν μόνο χρυσές λίρες που ως φημολογούνταν από ηλικιωμένους κατοίκους υπήρχαν στην περιοχή και όχι για αρχαία. Ο εντολέας μου είναι συνταξιούχος καθηγητής ηλεκτρονικός, κατείχε νόμιμα και με άδεια τον ανιχνευτή μετάλλων που βρέθηκε στην κατοχή του, τον οποίο είχε εφεύρει και κατασκευάσει. Δεν υπάρχουν ικανές ενδείξεις και δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας για το οποίο κατηγορούνται”, πρόσθεσε ο κ. Λύτρας.

Μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις