Χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο διορισμός των μελών μιας διπλωματικής αποστολής σε ξένη χώρα, τοποθετήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου ο Γραμματέας του, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, ο οποίος και έχει συλληφθεί για την υπόθεση κατασκοπείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τοποθέτηση του έγινε με παράκαμψη των απαιτούμενων διαδικασιών, χωρίς δηλαδή να έχει ανακοινωθεί ο διορισμός του με ρηματική διακοίνωση, όπως επιβάλλεται για τα μέλη κάθε διπλωματικής αποστολής, τα οποία και απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο Σ. Μπαιράμ, ο οποίος έχει ελληνική ιθαγένεια, δεν απολαμβάνει την διπλωματική ασυλία που ισχύει κανονικά για τα μέλη μιας αποστολής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται επιτόπιο προσωπικό για το οποίο ο νόμος ορίζει πολύ περιορισμένη προστασία και με την στενή έννοια της άσκησης των καθηκόντων του. Ακόμη επομένως κι αν του εκδοθεί εκ των υστέρων διπλωματικό διαβατήριο, αυτό από μόνο του δεν θα αρκεί προκειμένου να του προσφέρει διπλωματική ασυλία.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει κατασκευασμένη υπόθεση τη σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, «από κύκλους που», όπως υποστήριξε, «θέλουν να αυξήσουν την ένταση με την Τουρκία».

Η Άγκυρα καταδίκασε τη σύλληψη και κατηγόρησε την Ελλάδα για «παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Βιέννης», καθώς και «του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του».

«Τα απαραίτητα διαβήματα έγιναν προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις έρευνες που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους πρόθυμους να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες 

Στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου, κατέγραψαν στα ευρήματά τους οι αρχές ασφαλείας από την κατάσχεση υλικού των συλληφθέντων για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΣΚΑΪ η έρευνα της ΕΥΠ και Κρατικής Ασφάλειας έχει επεκταθεί και σε ενδεχόμενη «συνεργασία» των δύο ανδρών που αφορούσε την καταγραφή πληροφοριών για εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο, καθώς το πλοίο του 56χρονου πραγματοποιούσε δρομολόγια και στα συγκεκριμένα νησιά.

«Ήθελε να στρατολογήσω και άλλους ναυτικούς ή εργαζόμενους σε άλλα πλοία της γραμμής προκειμένου και εκείνοι να του στέλνουν υλικό από ελληνικούς στόχους και κινήσεις ελληνικών πλοίων», φέρεται να υποστηρίζει ο 56χρονος μάγειρας για τις δραστηριότητες του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ στο ΣΚΑΙ προσθέτοντας ότι «οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν, ίσως είναι και σίγουροι, για ένα ευρύτερο, έστω και «ερασιτεχνικό» αρχικά, δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών».

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται  «στις έγγραφες εξηγήσεις του ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου επικαλείται μια Ευρωπαϊκή Συνθήκη και συμβάσεις της Βιέννης για να μην χρησιμοποιηθούν έγγραφα και υλικό από έναν φορητό υπολογιστή του, επικαλούμενος ότι είναι υλικό άλλης χώρας».

Ωστόσο, συνεχίζει «αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η κατάσχεση συμβεί σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο, και όχι στο σπίτι υπαλλήλου του όπως συνέβη», με τις αρχές να εκτιμούν ότι σε αυτόν υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνουν την παράξενη έως κατασκοπευτική δράση του.

Σε αντίστοιχη κίνηση έχει προβεί και ο Τούρκος πρόξενος, ο οποίος έχει αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου προκειμένου να επιστραφούν ένας υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο κάτι όμως που θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Ρόδο.

Ακόμα, με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούν 2 στενές επαφές του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου στην Ελλάδα και μία ακόμη στην Τουρκία», ενώ τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα ανασύρουν όλο και περισσότερα στοιχεία από το μεγάλο όγκο των ψηφιακών πειστηρίων μεταξύ αυτών και 8 υπολογιστών.

Σημειώνεται ότι μετά την σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αναμένεται να αιτηθούν την άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και οικονομικά «ανταλλάγματα» ανάμεσα στους δύο άνδρες ή τρίτους.

liberal.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις