Με την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του Γραμματέα ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και άπαντες στην Κουμουνδούρου ελπίζουν να πέσουν πλέον οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
Μετά από έναν δύσκολο Αύγουστο, όπου κυριάρχησαν οι αντεγκλήσεις των τάσεων μέσω διαδικτυακών κυρίως παρεμβάσεων, ο 38χρονος νέος γραμματέας καλείται να επαναφέρει το κόμμα σε αντιπολιτευτική τροχιά. Όπως, όμως, κάθε διεργασία στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι και αυτός ο εσωτερικός «ανασχηματισμός» αφήνει πίσω του νικητές και ηττημένους, γεγονός που πιθανώς να επηρεάσει μελλοντικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: Ο απόλυτος άρχοντας στην Κουμουνδούρου
Μεγάλος κερδισμένος είναι ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας καθώς αποκτά πλέον τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Με Τζανακόπουλο Γραμματέα και Ηλιόπουλο εκπρόσωπο Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δημιουργήσει μία συνεκτική καθοδηγητική ομάδα, πλήρως ευθυγραμμισμένη στο πολιτικό του σχέδιο και απόλυτα ελεγχόμενη από τον ίδιο. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο έβδομος όροφος (Γραφείο Προέδρου), ο έκτος (Γραφείο Γραμματέα) και ο τρίτος (Γραφείο Τύπου) βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Αν προσθέσει, κανείς, το στελεχιακό δυναμικό που βρίσκεται δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα (Καλπαδάκης ως διπλωματικός σύμβουλος, Ανδριόπουλος στην επικοινωνία) δημιουργεί την εικόνα μίας απολύτως συμπαγούς ομάδας που θα «τρέχει το κόμμα», μαζί με τον «πρωινό καφέ». Αν και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας με τα 29 λευκά και το 1 άκυρο, είναι ένα έστω ισχνό μήνυμα του κομματικού μηχανισμού στην ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει, τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο, ανοιχτό πλέον τον δρόμο να διαμορφώσει την δική του στρατηγική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τζανακόπουλος: Γραμματέας με δύσκολο έργο
Αδιαμφισβήτητα κερδισμένος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Είναι πλέον ο δεύτερος τη τάξει του κόμματος χωρίς, μάλιστα, να υπάρξει καμία ανοικτά διατυπωμένη αντίρρηση για το πρόσωπο του. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας έχει πλέον δύσκολο έργο καθώς καλείται να αναλάβει ενοποιητικές πρωτοβουλίες σε ένα κόμμα διχασμένο, όχι μόνο στο ανώτερο επίπεδο αλλά και στο μεσαίο στελεχιακό δυναμικό. Θεωρείται δεδομένο, πάντως, ότι γύρω από τον κ. Τζανακόπουλο θα εγκατασταθεί μία ομάδα στελεχών της γενιάς του η οποία θα στελεχώσει καίρια κομματικά πόστα.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Τσακαλώτος: Ο δικαιωμένος για το μαξιλαράκι
Πόντους κέρδισε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίζει αναφανδόν την επιλογή του «μαξιλαριού ασφαλείας», παίρνοντας, έτσι, σαφή θέση στη σύγκρουση Τσακαλώτου – Πολάκη. «Θέλω λοιπόν να πω ότι είναι αυτά ακριβώς τα χρήματα, που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Την οποία θα πλήρωναν πρώτοι και πιο ακριβά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι. Είναι αυτό το μαξιλάρι, που έκανε δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο.
Αν υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε ένα μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει, όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς, να το συζητήσουμε. Αλλά για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε. […] Κι αυτό οφείλουμε να το εξηγούμε στους πολίτες και όχι να αποτελεί στοιχείο αυτοκριτικής», ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο
Προσθέτοντας, την σχεδόν βέβαιη μετακίνηση του Αλέξη Χαρίτση (στέλεχος πολύ κοντά στον κ. Τσακαλώτο) στον Τομέα Οικονομίας και την άρνηση της Λούκας Κατσέλη να αναλάβει επικεφαλής της «αντι-Επιτροπής Πισσαρίδη», γίνεται αντιληπτό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κερδίζει ξανά πόντους εντός της Κουμουνδούρου. Δεν διέλαθε της προσοχής, πάντως, ότι η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου στην Κεντρική Επιτροπή κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους καθώς επέλεξε να μην αναφερθεί στο επίμαχο ζήτημα του «μαξιλαριού» και κινούμενος σίγουρα σε πολύ διαφορετικό τόνο από τοποθετήσεις των υπόλοιπων στελεχών της τάσης των 53.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Η αποχώρηση Σκουρλέτη από το κόμμα
Ο Πάνος Σκουρλέτης, παρά το γεγονός ότι απομακρύνθηκε από την θέση του Γραμματέα, αναμένεται να αναλάβει χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και διατηρεί έτσι θέση στην κομματική επετηρίδα. Άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζεται θετικά για τη δίχρονη θητεία του λέγοντας ότι πολλές φορές ανέλαβε προσωπικό κόστος ενώ στη δική του ομιλία έκανε εκτενή αναφορά στη διαφωνία του με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών πριν τις εθνικές εκλογές αλλά και στις προσωπικές, όπως είπε, επιθέσεις, που δέχθηκε ακόμα και από φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα.
Ο Πάνος Σκουρλέτης
Σε δύσκολη θέση η ομάδα Παππά
Μεγάλη χαμένη προς το παρόν κρίνεται η ομάδα των «σκληρών Προεδρικών» (Παππάς, Πολάκης, Σπίρτζης) καθώς η αναβολή του Συνεδρίου θεωρήθηκε ήττα της συγκεκριμένης τάσης που πίεζε μέχρι τελευταία στιγμή ακόμα και για διαδικτυακή του διεξαγωγή. Παράλληλα, είναι κοινό μυστικό ότι δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις με τον νέο Γραμματέα ενώ και το «άδειασμα» Τσίπρα σε Πολάκη για το μαξιλαράκι ασφαλείας, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. Όπως, άλλωστε, είχε επισημάνει το iefimerida.gr, οι αποφάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δεν πρέπει να θεωρούνται ασύνδετες με το κλίμα γύρω από τον Νίκο Παππά μετά τις υποθέσεις Μιωνή και Καλογρίτσα. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Παππά να αναλαμβάνει υποδεέστερο χαρτοφυλάκιο στον εσωτερικό ανασχηματισμό, τότε γίνεται αντιληπτό ότι βρίσκεται, πλέον, σε προσωρινή έστω δυσμένεια.
Ο Νίκος Παππάς
Παραμένουν ανήσυχοι οι «πασοκογενείς»
Τέλος, χαμένοι πρέπει να θεωρούνται και οι «πασοκογενείς» καθώς συγκαταλέγονταν σε όσους ήθελαν διακαώς την άμεση διεξαγωγή Συνεδρίου, ενώ έμειναν χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση στα σημαντικό κομματικά πόστα. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, φρόντισε δύο φορές τις τελευταίες μέρες να επιβεβαιώσει την προσήλωση του στο στόχο της διεύρυνσης και της μετεξέλιξης του κόμματος, ενώ δεσμεύθηκε να συνεδριάζει συχνά και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στο οποίο συμμετέχουν και οι «πασοκογενείς». Παράλληλα, η τοποθέτηση τριών αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου σηματοδοτεί την βούληση για άνοιγμα και εκπροσώπηση και των συμμάχων.
Μηνύματα για το μέλλον
Αν και η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ίσως η ηπιότερη των τελευταίων χρόνων, η ψηφοφορία για την εκλογή Γραμματέα έστειλε μηνύματα σε διάφορες πλευρές. Τα 29 λευκά και το ένα άκυρο θεωρούνται αρκετά, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ομόφωνη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα 29 λευκά προέρχονται τόσο από την προεδρική τάση όσο και από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ο Νίκος Ηλιόπουλος
Περίπου τα μισά προέρχονται από τους «σκληρούς Προεδρικούς» που θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται αρκετά υποχωρητικός απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Από την ίδια πλευρά, πιθανώς να υπάρχουν και ορισμένες αμφιβολίες για το ίδιο το πρόσωπο του νέου Γραμματέα. Τα υπόλοιπα λευκά (10-15 υπολογίζονται) προέρχονται από την ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και αφορούν κυρίως το ζήτημα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Ορισμένα «λευκά» των 53 μπορούν να θεωρηθούν και μήνυμα διαφοροποίησης από τις τελευταίες επιλογές του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε αν το κλίμα των «σκληρών» στις δύο τάσεις μπορεί να πάρει κι άλλες μορφές στο άμεσο μέλλον.
Αδάμος Ζαχαριάδης
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-kerdismenoi-kai-hamenoi-sti-mahi-tis-koymoyndoyroy
Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Φωτογραφίες: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ, SOOC / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις