Η τελική έκβαση της υπόθεσης Κοντονή προβλημάτισε ακόμη περισσότερο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κορυφαία στελέχη του για τη «διαδικασία fast track»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση της Κουμουνδούρου να διαγράψει -ακόμη και χωρίς να το καταμαρτυρά ρητά στη σχετική ανακοίνωσή της- τον πρώην υπουργό και στέλεχος της Αριστεράς παιδιόθεν, Σταύρο Κοντονή, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο σε ζητήματα διαχείρισης της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Μολονότι ο απόηχος των δηλώσεων Κοντονή για απόπειρα προνομιακής μεταχείρισης της Χρυσής Αυγής μέσω τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα επί ημερών Τσίπρα κλόνισε την γαλήνη όλων των τάσεων, η απόφαση για την οριστική ρήξη ήρθε σχεδόν 12 ώρες μετά την τηλεοπτική εμφάνιση του πρώην υπουργού και ενώ βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητούσαν εναγωνίως απαντήσεις αναφορικά με τα κίνητρα και τη χρονική συγκυρία που ο σύντροφός τους επέλεξε. Αν και η αιτία της ολικής του ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Κοντονή αποτέλεσε η λειτουργία μηχανισμών ενόψει του Συνεδρίου, αλλά και η παρατεταμένη εσωστρέφεια, η απόφασή του να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (για την οποία είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα) διευκόλυνε κατά πολύ τους εσωκομματικούς χειρισμούς και σε κάθε περίπτωση δεν προμήνυε την διατύπωση ότι «απεμπόλησε την ιδιότητα του μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του και ως εκ τούτου δεν ανήκει πλέον στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρότι ο γόρδιος δεσμός της… αυτοδιαγραφής Κοντονή λύθηκε, η τελική έκβαση της υπόθεσης προβλημάτισε ακόμη περισσότερο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κορυφαία στελέχη του για τη «διαδικασία fast track», χωρίς δηλαδή να συγκληθούν τα κομματικά όργανα ή έστω το δίδυμο Τζανακόπουλου- Γεροβασίλη για να επιβάλει πειθαρχικά ποινές. «Έχουμε ξεπεράσει και το αρχηγικό κόμμα» σχολίαζε μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος, καταδεικνύοντας την υπερπήδηση της… συλλογικότητας, γεγονός που ενίσχυσε την επιχειρηματολογία Κοντονή περί μεθόδων «σταλινισμού».

Ο τελευταίος επανήλθε χθες δηλώνοντας πως «αποδέχομαι την διαγραφή μου. Αυτή είναι η ποιότητά τους, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν», ενώ διευκρίνισε πως «δεν μου το έχει ανακοινώσει κανείς, το είδα στις εφημερίδες και αποδέχομαι την διαγραφή μου, που δεν ξέρω αν έγινε πριν ή μετά τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για την πρώτη διαγραφή που γίνεται από το γραφείο Τύπου, αυτές τις περίεργες ώρες. Ας το ανακοινώσουν, για να ξέρω ποια μέρα διαγράφηκα».

Ο κ. Κοντονής, μάλιστα, έκανε λόγο για «εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης. Θυμίζει δεκαετία ’80 και τα “ο ένας κατέβηκε από το τρένο”. Εκφράσεις από το παρελθόν. Δεν αντλούν κάτι από το μέλλον, αλλά από το παρελθόν» στην ανακοίνωση της διαγραφής του, αποκαλύπτοντας και το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα. «Συζητήσαμε και του είπα ότι είναι αμετάκλητη η απόφασή μου να αποχωρήσω από την ΚΕ. Ο λόγος ήταν κάποια εσωτερικά θέματα. Μια κατάσταση ακραίας εσωστρέφειας, με αναρτήσεις στο Facebook, με προσωπικές επιθέσεις. Εννοώ όλους αυτούς που, με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα ήθη της Αριστεράς, δημοσιοποιούσαν απόψεις, όταν αυτές στρέφονταν κατά ενός ή άλλου συντρόφου. Με άκουσε και έφυγα. Δεν συνδυάστηκε ποτέ η αποχώρησή μου με το θέμα της δίκης», κατέληξε.

Η αναπαραγωγή της εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνιστά και έναν από τους κύριους λόγους που ακόμη και ψύχραιμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν ότι η «υπόθεση Κοντονή θα δρομολογήσει εξελίξεις». Ενδεικτικό αυτού συνιστά το χθεσινό άρθρο – παρέμβαση με τίτλο «Πως τα καταφέραμε πάλι, σύντροφοι;» του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος επισημαίνει πως «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους ούτε στα -ναι, συχνά απαράδεκτα- ΜΜΕ» και προσθέτει πως «παρά το 31,5% τον Ιούλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τους πολίτες».

Στον αντίποδα, ο Ευρωβουλευτής διαπιστώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε μια αυξανόμενη εσωστρέφεια, χωρίς σαφή προσανατολισμό και συσπείρωση, τέτοιων που θα εμπόδιζαν την εμφάνιση ή θα περιόριζαν την εμβέλεια των όποιων παρατράγουδων αλά Κοντονή», αποτιμώντας τις χθεσινές εσωκομματικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «είναι η ηγεσία του κόμματος που πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για μια συντεταγμκρένη πορεία προς τα μπρος. Και ενωτική, καθώς συχνά αβάσιμες καχυποψίες τρέφουν αντιπαλότητες και τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας», για να καταλήξει πως η ηγεσία «πρέπει να αναλύσει που χάθηκε το παιχνίδι με τη διαχείριση της εξουσίας, την έλλειψη προγράμματος καθώς και τα λάθη που συνέβαλαν στη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος αλλά και στον αργοπορημένο εντοπισμό του».

Ανάμεσα στα ερεθίσματα συγγραφής του άρθρου δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται και η ψηφιακή ανταλλαγή πυρών μεταξύ του τραγουδιστή, Σάκη Ρουβά και του πρώην Αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη. Ο κ. Πολάκης μίλησε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για καλλιτέχνες που επέδειξαν ανοχή απέναντι στην Χ. Αυγή, τοποθετώντας και τον κ. Ρουβά μεταξύ των. Αποτέλεσμα ο κ. Ρουβάς να στείλε εξώδικό στον κ. Πολάκη, που εγκαλούσε το “pop idol», με τον γνωστό καλλιτέχνη να καλεί τον πρώην υπουργό να επανορθώσει, ανακαλώντας -εις μάτην- τα όσα είπε.

Πλην του κ. Πολάκη, ενεργή στα κοινωνικά δίκτυα παραμένει και η αδελφή του κ. Τσίπρα, Ζανέτ Τσίπρα, αφού έλαβε δημόσια θέση απέναντι στην υπόθεση Κοντονή. «Υπάρχουν και όρια» σχολίασε η κ. Τσίπρα στο προφίλ της στο facebook, διερμηνεύοντας από την πλευρά των «προεδρικών στελεχών» την απόφαση για έξοδο του πρώην υπουργού από το κόμμα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον αναφορικά με τους/τις υποψήφιους προς αποχώρηση.

Γεωργία Σαδανά
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις