Περίεργα μηνύματα εκπέμπει η Τουρκία καθώς φαίνεται να κλιμακώνει την επιθετική ρητορική, αυτή τη φορά μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.Και έτσι ενώ η ελληνική πλευρά διέρρεε ότι υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης η τουρκική πρεσβεία ανακοίνωνε μέσω tweet ότι το Oruc Reis ξεκινά έρευνες (δήλωσε ότι ξεκινά όχι στην περιοχή της NAVTEX, αλλά γενικά στην αν.Μεσόγειο)!

Μάλιστα στο ίδιο tweet η Άγκυρα επιτίθεται στην Ελλάδα καθώς διατράνωσε ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Βέβαια, αυτό πιθανόν ήταν η αρχή, γιατί η «βόμβα» ήταν στην υπόλοιπη μακροσκελή ανάρτηση των Τούρκων.

Στο στόχαστρο μπήκε και πάλι το Καστελόριζο, με την Τουρκία να επικαλείται το… Διεθνές Δίκαιο (φυσικά με δημοσίευση σχετικών χαρτών made in Turkey που εξηγούν αυτό το Διεθνές Δίκαιο όπως τους βολεύει) υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό νησί καταρχήν είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και κατά δεύτερον, ότι λόγω μεγέθους δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιας ζώνης. Για μια ακόμη φορά χαρακτηρίζεται η Ελλάδα ως χώρα με  «μαξιμαλιστικούς» ισχυρισμούς που θέλει να περιορίσει την Τουρκία!

Το ότι η αναλυτική αυτή ανάρτηση γίνεται, όχι από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ούτε καν από την τουρκική Προεδρία, αλλά από την τουρκική Πρεσβεία στις ΗΠΑ, κατά μία εκτίμηση ίσως έχει να κάνει με την είσοδο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69)  που   εισέρχεται στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ και θα πλεύσει νοτίως της Κρήτης όπου θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις και με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ίσως θέλουν έτσι να δημιουργήσουν την ένταση σε εκείνο το σημείο που θα κάνει τοςυ Αμερικανούς να βρεθούν στην μέση και θα πουν το “περίφημο” από τα Ίμια το 1996: «No ships, no troops, no flags»

Η πλήρης ανάρτηση της τουρκικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί Καστελόριζο.

Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.

Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις.

Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζουν τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, σε αυτά τα νησιά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.

Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή, από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των διάμεσων ηπειρωτικών, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση CS / ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.

Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας».

Οι περίφημοι τουρκικοί χάρτες του… “Διεθνούς Δικαίου”

Το στάσιμο Oruc Reis που ξεκίνησε τις έρευνες!

Το ότι ανακοινώθηκε πως το ερευνητικό ξεκίνησε τις έρευνες δεν αποτυπώνεται στην εικόνα, όμως, την ώρα που δεν έχει κλείσει το AIS (Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως) που περιλαμβάνει δέκτη εντοπισμού θέσης GPS και αυτό το δείχνει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, προκαλεί απορίες.

πηγή:pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις