Λύση στο «παζλ» της ημερομηνίας ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων επιχειρούν να δώσουν οι ειδικοί.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες στο MEGA, επανέλαβε ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Ιανουαρίου. «Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Κεραμέως αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά ενέχει μία αναστάτωση για όλους τους μαθητές και κυρίως για όσους θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις και προσέθεσε:
«Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης»
Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα (τηλεκπαίδευση) θα σταματήσουν για τα Χριστούγεννα στις 23 Δεκεμβρίου.
Διίστανται οι απόψεις των ειδικών για τα σχολεία
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, νωρίτερα τη Δευτέρα, δήλωσε για τα σχολεία ότι σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για άνοιγμα μετά τις γιορτές. «Η Πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση» υποστήριξε.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί έως τις 20 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι εκείνη την ημερομηνία.
Την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον Ρ/Σ «Θέμα 104,6» η κυρία Λινού αποκάλυψε ότι δημοσιεύτηκε μια νέα μελέτη από την Αυστρία η οποία ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα σχολεία. Η μελέτη, όπως εξήγησε, δείχνει ότι στα σχολεία παρατηρείται σημαντικός ρυθμός μετάδοσης. «Υπάρχει πολλή μετάδοση και στα σχολεία, αυτό έδειξε μελέτη στην Αυστρία» είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια πρότεινε πάντως ότι για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία θα πρέπει να «επιστρατευθούν» τα rapid test, τα οποία θα μπορούσαν να γίνονται τυχαία.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις