Τι ισχυρίστηκε χθες ο πρώην υπουργός Άμυνας μετά τον σάλο των αποκαλύψεών του για τους οχτώ – Το σχόλιο Δοξιάδη

Να τα μαζέψει προσπάθησε χθες ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης μετά την προχθεσινή κυνική παραδοχή του στο Mega, αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα στο θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών.

Συγκεκριμένα ο Αποστολάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ έκανε λόγο για προβλεπόμενη διαδικασία στη βάση των κανόνων που τηρούνται στην αεροπορία και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με «μυστική διπλωματία».

«Αφορά μια διαδικασία η οποία προβλέπεται», είπε και συνέχισε: «Το ελικόπτερο αυτό είχε έρθει και ζήτησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με mayday. Δηλαδή είχε κάποια βλάβη και υπήρχε η ανάγκη να προσγειωθεί κάπου. Του επιτρέψαμε να προσγειωθεί. Από εκεί και μετά, μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόλοιπη διαδικασία, αυτό που προβλέπεται είναι να επισκευαστεί το ελικόπτερο, να ελεγχθεί αν έχει βλάβη και να επιστραφεί πίσω. Σε αυτή τη διαδικασία δεν υπήρχε επικοινωνία».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας εξήγησε: «Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει έτσι κι αλλιώς. Αυτό ήταν το πιο φυσιολογικό. Δηλαδή αυτός ήρθε με βλάβη, προσγειώνεται, είχε δεν είχε βλάβη έπρεπε να το εξετάσουμε και μέσα σε αυτόν τον χρόνο έγινε μια προσπάθεια μήπως επιστρέψει πίσω».

Επιπλέον ξεκαθάρισε πως αυτή η προβλεπόμενη διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με «μυστική διπλωματία». «Η προσπάθεια να επιστραφεί το ελικόπτερο πίσω δεν είχε καμία σχέση με μυστική διπλωματία ή με κουβέντες του παρασκηνίου. Ήταν μια διαδικασία η οποία μπορούσε να γίνει υπό φυσιολογικούς όρους και με τους κανόνες που τηρούνται στην αεροπορία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και επειδή ήταν ένα ελικόπτερο στρατιωτικό με στρατιωτικούς, έπρεπε να γίνει αυτό».

Ο Αποστολάκης επιβεβαίωσε τον Ερντογάν

Παρά τις διευκρινίσεις και το ζήλο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης με τις αποκαλύψεις του επιβεβαίωσε πλήρως τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το Γενάρη του 2017 είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Τους τηλεφώνησα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των οκτώ και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15 με 20 ημέρες».

Ο Τσίπρας γνώριζε

Τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ο τέως Πρωθυπουργός ουδέποτε διέψευσε. Ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν αρνήθηκε ότι υποσχέθηκε στον Ερντογάν την έκδοση των οχτώ. Απλώς είχε περιοριστεί στην επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. «Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές», ήταν η σχετική ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του τέως Πρωθυπουργού στις 27 Ιανουαρίου 2017.

Ομοίως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αντιδράσει ούτε όταν ο Ερντογάν έθεσε εκ νέου το θέμα με αφορμή τη «σύλληψη» των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. «Όπως ο Τσίπρας, παρά τις υποσχέσεις του, δεν μπόρεσε να κανονίσει την υπόθεση των 8 “τρομοκρατών”, ούτε εγώ μπορώ να κάνω κάτι για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς», είχε δηλώσει με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος από την επαρχία Χατάι φορώντας στρατιωτική στολή. «Λυπάμαι είμαστε και μεις κράτος δικαίου», συμπλήρωσε χλευάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 1 Απριλίου 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντέδρασε ούτε τώρα που πρώην υπουργός του εκθέτει τον ίδιο αλλά και την κυβέρνησή του με τόσο σοβαρές αποκαλύψεις. Δεν αντέδρασε διότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τίποτε απ´ όλα αυτά και ότι ο Αποστολάκης ενεργούσε μόνος του. Ούτε μπορεί
φυσικά να «εξηγήσει» το περιβόητο «να γινόταν αυτό που έπρεπε». 

Απόστολος Δοξιάδης: «Ανακατεύτηκε μετά η δικαιοσύνη»

Οι αποκαλύψεις Αποστολάκη δημιούργησαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αίσθηση έκανε η εκτενής ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη με τίτλο «Δύο ναύαρχοι, δύο Ελλάδες», ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες στον αγώνα ώστε να μη γίνει έκδοση των οχτώ στην Τουρκία, αλλά να τους χορηγηθεί άσυλο.

Συγκεκριμένα ο συγγραφέας αναφέρει:

«Δύο ναύαρχοι, δύο Ελλάδες

Η χθεσινή δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ επί κυβέρνησης Σύριζα/ΑΝΕΛ, ναύαρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη για τους Οκτώ τούρκους ικέτες ήταν πραγματικά σοκαριστική. Βέβαια, όσοι από εμάς γνωρίζαμε το θέμα από τα μέσα, δεν εκπλαγήκαμε ιδιαίτερα. Το ακούγαμε από τον πρώτο καιρό της υπόθεσης των Οκτώ, ότι το ιδανικό της τότε κυβέρνησης ήταν να ξεφορτωθούν τους ικέτες την πρώτη στιγμή, και να τους στείλουν στον χαμό τους στα κρυφά, χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι.

Έτσι, η αποκάλυψη του ναύαρχου Αποστολάκη δεν μας ξάφνιασε–όσους ξέραμε. Αυτό που σοκάρισε όμως ακόμα και εμάς ήταν ο κυνισμός με τον οποίο αποκάλυψε τη φρικτή αλήθεια, σχεδόν εκφράζοντας τον καημό του που “ανακατεύτηκε μετά η δικαιοσύνη”; και δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν οι κυβερνώντες, μαζί με όσους επίορκους αξιωματικούς μπορεί να έβρισκαν να συνεργαστούν–θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έβρισκαν–το αντισυνταγματικό, παράνομο και απάνθρωπο σχέδιό τους. Και κάτι προσωπικό: για μένα, που για λόγους οικογενειακούς και προσωπικούς αγαπώ ιδιαίτερα το Ναυτικό, μαζί με το ξάφνιασμα και την οργή ήρθε και μια πίκρα. “Όχι να πάρει ευχή από αξιωματικό του Ναυτικού τέτοια πράγματα… Όχι από το Ναυτικό μας, της δημοκρατικής παράδοσης, του Αντιτορπιλικού Βέλος, που αντιστάθηκε στη χούντα…”

Αφού απέτυχε λοιπόν το πρώτο κόλπο της παλιανθρωπιάς, σε νέα κορύφωση πολιτικής και εθνικής αλητείας, ο Τσίπρας έταξε τους Οκτώ στον Ερντογάν, ανθρώπινο πεσκέσι στον τύραννο. "Θα στους στείλω το πολύ σε δυο βδομάδες" είπε στον επίδοξο σουλτάνο, φτύνοντας κάθε έννοια δικαιοσύνης, πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Επιλήφθηκε το παραδικαστικό μαγαζί του Μαξίμου, αρχίζοντας από την κορυφή, και την όλη παρεούλα, Θάνου (τότε πρόεδρο του ΑΠ), Παπαγγελόπουλο, κλπ. ώστε να φροντίσουν να τους διώξουν με μανδύα τάχα δικαστικής νομιμότητας. Όμως, δεν τα κατάφεραν.

Ξεσηκώθηκαν κάποιοι πολίτες και τους χάλασαν τα σχέδια, φέρνοντας το θέμα στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Οι δικαστές μας λειτούργησαν με γνώμονα τη συνείδησή τους, αλλά και με την ηθική στήριξη της κοινωνίας, κόντρα στην άνομη πίεση της εξουσίας. Τα τείχη άντεξαν. Η Δικαιοσύνη νίκησε.

Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως όσοι δεν παρακολούθησαν στενά την υπόθεση, είναι ότι στον αγώνα για να σωθούν οι Οκτώ πρωταγωνίστησε ένας άλλος ναύαρχος, ήδη εν αποστρατεία τότε, ο Stelios Fenekos. Είναι καλή ώρα σήμερα να το μάθουν.

Από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε το θέμα των Οκτώ, ο ναύαρχος Φενέκος τάχθηκε στην υπηρεσία αυτού του πραγματικά πατριωτικού σκοπού, δηλαδή της προστασίας της συνταγματικής νομιμότητας, της ανθρωπιάς και των ευρωπαϊκών αξιών, που ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό έλκουν την καταγωγή τους από την Ελλάδα. Γιατί η αρχαία Ελλάδα ήταν που κατέστησε ιερή την έννοια του ικέτη.

Ο ναύαρχος Φενέκος ήρθε μάρτυρας σε όλες τις δίκες στον Άρειο Πάγο (η υπόθεση, χωρίς ειδικό λόγο, είχε χωριστεί στα τρία, χωρίζοντας τους οκτώ ικέτες) και κατόπιν, μοναδικός μάρτυρας, και στις οκτώ πολύωρες, εξαντλητικές συνεδριάσεις των Δευτεροβαθμίων Επιτροπών Ασύλου, για τον καθένα από τους οκτώ.

Θυμήθηκα ξανά σήμερα το πρωί τις μέρες εκείνου του ωραίου αλλά δύσκολου αγώνα. Και ιδιαίτερα τον ναύαρχο Φενέκο, που με τη στάση του ξεπλένει στα μάτια μου το βαρύ στίγμα της δήλωσης Αποστολάκη. Θυμήθηκα τον ναύαρχο Φενέκο να καταθέτει μπροστά στους δικαστές του Αρείου Πάγου, σεμνός, αξιοπρεπής, λογικός, αλλά ακλόνητος υποστηρικτής του Δικαίου. Η παρουσία του ήταν για μένα, κάθε φορά, συγκλονιστική. Κάθε φορά που τον έβλεπα, στητό, λεβέντη, με το επιβλητικό του παράστημα τέλεια έφραση της ψυχής του, ένοιωθα μαζί με την ευγνωμοσύνη για την προσφορά του, μια ιδιαίτερη συγκίνηση που είχε να κάνει με το ποιος ήταν. Αυτός, ο άριστος αξιωματικός του Ναυτικού, ερχόταν σαν απλός πολίτης να καταθέσει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, για να υποστηρίξει τους συνανθρώπους του μιας άλλης χώρας, άγνωστούς του ως την προηγουμένη, που τώρα ήθελε η άνομη εξουσία να τους ξαποστείλει σε φρικτό τέλος.

Καθε φορά που έβλεπα τον ναύαρχο Φενέκο στο δικαστήριο ήταν για μένα σαν να βλέπω μια ολόκληρη παράδοση, χιλιετιών λεβεντιάς θαλασσινής, να ανασταίνεται. Και έναν λαμπρό αξιωματικό να αγωνίζεται με όπλο το θάρρος και την αξιοπρέπεια, για την τιμή της ανθρώπινης ύπαρξης. Αλλά και για την τιμή της πατρίδας του, που δεν κάνει παλιανθρωπιές, αλλά σέβεται τον εαυτό της και την παράδοσή της.

Κάθε κατάθεση του ναύαρχου Φενέκου, κάθε στιγμή μαζί του στην υπόθεση των Οκτώ, μου έφερναν στον νου εκείνο το ομηρικό “αμύνεσθαι περί πάτρης”.

Οιωνός άριστος ήταν η στάση του. Με αξιωματικούς σαν τον Στέλιο Φενέκο, αγνούς και γενναίους πατριώτες, η Ελλάδα σώζει την τιμή της».

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις