Δύο είναι τα σενάρια κλιμάκωσης με την Τουρκία για τις επόμενες ημέρες και αφορούν όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και την Κρήτη.

 Το πρώτο είναι η αποστολή γεωτρύπανου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο καθώς τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επαναλαμβάνει ότι αν από τις έρευνες του «Oruc Reis» διαπιστωθεί ότι υπάρχει φυσικό αέριο στα νότια του Καστελλορίζου τότε «θα πάμε να το βρούμε».

Το δεύτερο σενάριο είναι η Αγκυρα να επιχειρήσει μια διπλή πρόκληση, ίσως η δεύτερη να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός και να μην αποτελεί βασικό στόχο.

Η Τουρκία να ανακοινώσει αρχικά μια NAVTEX για σεισμικές έρευνες, για παράδειγμα στα νότια της Κρήτης. Και να στείλει εκεί ερευνητικό σκάφος. Αμέσως μετά μπορεί να ανακοινώσει και την αποστολή γεωτρύπανου την ίδια χρονική περίοδο στα νότια του Καστελλορίζου.

Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα με το Oruc Reis και βάσει των πληροφοριών ότι ο τουρκικός Στόλος θα κινηθεί νότια της Κρήτης συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος, η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας  από το Σάββατο σχεδόν όλη την περιοχή νότια της Κρήτης για «επιστημονικές έρευνες», όπως αναφέρει η ναυτική οδηγία.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε ανακοινώσει πριν πέντε ημέρες πως «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης».

Η ναυτική οδηγία δεν αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία για την λήξη της.

Tην περιοχή που δεσμεύει η Ελλάδα, την προσδιόρισε με κείμενό του ο σταθμός Ηρακλείου.

Η περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα είναι ακριβώς στο ύψος των συνόρων της ανατολικής Λιβύης, εισέρχεται ελαφρά στην περιοχή της δυτικής Αιγύπτου και αφήνει εκτός την ανατολική Κρήτη, αλλά η περιοχή που δεσμεύει εκτείνεται και πέραν την ελληνικής δυνητικής ΑΟΖ, εκτός των ορίων του FIR Αθηνών.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και ως “απάντηση” θα λέγαμε στην ελληνική αλλά και στον απόηχο των δηλώσεων Χρυσοχοϊδη, περί “εθνικισμού των 12 ν.μ”, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε ανακοίνωση για παράταση των ερευνών που πραγματοποιεί το Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα NAVTEX έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και αφορά επίσης τα πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Η νέα περιοχή ερευνών του Oruc Reis και των βοηθητικών του πλοίων Ataman και Cengiz Han, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, εκτείνεται στο νοτιοδυτικό όριο της ζώνης που κινούνταν τις προηγούμενες ημέρες ο τουρκικός στολίσκος.

Όπως φαίνεται από τα στίγματα, οι Τούρκοι έχουν φθάσει στη Ρόδο πλέον, μετακινούμενοι δυτικά και πλησιάζοντας πλέον την Κρήτη. Παρόλα αυτά ακόμη βρίσκονται στο όριο του 28ου μεσημβρινού.

Η περιοχή είναι η αποτύπωση σε χάρτη των δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας. Υπενθυμίζουμε ότι έχει μιλήσει και για αποστολή γεωτρύπανου.

Το ζήτημα είναι ότι οι Τούρκοι έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων αφού τους την έχει παραδώσει η ίδια η Αθήνα. Το πως θα κλιμακώσουν τις επόμενες ημέρες την κρίση εναπόκειται σε αυτούς.

Στην Αθήνα απλώς ψάχνονται για το πως θα… απαντήσουν, αν απαντήσουν…

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις