Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα επικρατεί σε πολλούς κλάδους μικρομεσαίων επιχειρηματικών στη Μαγνησία. Κλάδοι, όπως αυτός των εποχικών καταλυμάτων, περιμένουν την επαναλειτουργία τους και την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από Νομό σε Νομό. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις χρειάζονται οικονομική στήριξη και φορολογικές πρωτοβουλίες από το κράτος για να ορθοποδήσουν και να καλύψουν τη μεγάλη απώλεια των προηγούμενων μηνών.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες εποχικών καταλυμάτων στη Μαγνησία μίλησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων στον Νομό Νίκος Πλουμιστός. Ο ίδιος, μετά από επικοινωνία του με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας Θανάση Σπύρου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες του κλάδου. «Υπάρχουν κλάδοι που θίγονται. Τα καταλύματα δεν είναι όλα εποχιακά και η άδειά τους είναι 12μηνη. Η κυβέρνηση επιτρέπει στις ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίξουν, αλλά δεν το επιτρέπει στα εποχιακά καταλύματα, στην πρώτη φάση λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων».

Ο κ. Πλουμιστός τόνισε ότι υπάρχουν κλάδοι που πλήττονται και η επαναλειτουργία τους προϋποθέτει την άρση απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ των Νομών, ενώ πρόσθεσε ότι μικροί επιχειρηματίες με ενοικιαζόμενα 5-10 δωματίων μπορούν να είναι πιο ευέλικτοι συγκριτικά με τις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν με δεκάδες δωμάτια. «Θέλουμε να ξεκινήσει ο κλάδος των εποχικών καταλυμάτων, που χρειάζεται στήριξη, να δουλεύει. Η λειτουργία τους αποτελεί αλυσίδα για την τοπική οικονομία».
Όπως σημείωσε τα εποχικά καταλύματα αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις και πρόσθεσε πως οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν λάβει ακόμη διευκρινιστικές οδηγίες, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επαναλειτουργία τους.
Ο κ. Πλουμιστός τόνισε την ανάγκη να υπάρχει αλληλοστήριξη, προκειμένου «να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. «Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τον εσωτερικό τουρισμό στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κυλικείων που δεν έχουν δουλέψει καθόλου το προηγούμενο διάστημα, όπως και όλα τα σωματεία που ανήκουν στην Ομοσπονδία.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική ελάφρυνση. «Με το πολύ χαμηλότοκο δάνειο, που έχει εξαγγελθεί, ουσιαστικά μεταθέτεις το πρόβλημα για αργότερα και το αυξάνεις. Όσο χαμηλό και αν είναι το επιτόκιο, κάποια στιγμή θα αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο στα υπάρχοντα. Είναι δανεισμός για καθημερινές ανάγκες» ανέφερε.
Ο κ. Πλουμιστός προτείνει τα έξοδα μιας επιχείρησης για τους μήνες που έχει πληγεί, αλλά και που θα συνεχίσει να πλήττεται και αφορούν στο κράτος (όπως ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, φόροι επιτηδεύματος) να μηδενιστούν: «Η μετακύλιση του προβλήματος για τον Σεπτέμβρη δεν είναι λύση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις επιχειρήσεις είναι τα πάγια που αυξάνουν τα έξοδα. Πρέπει να γίνει οριστική αναστολή των πληρωμών αυτών και το κράτος να τα προσμετρήσει σαν να τα εισέπραξε».

Ο κλάδος των συνεργείων θεωρητικά λειτουργούσε το προηγούμενο διάστημα, αλλά ουσιαστικά υπολειτουργούσε εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών και των αυστηρών μέτρων για τη μετακίνησή τους. Ο κλάδος εντάχθηκε στις πληττόμενες επιχειρήσεις και έλαβε το χρηματικό βοήθημα των 800 ευρώ. Μάλιστα, τα συνεργεία λειτούργησαν και ως κλάδος ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των ασθενοφόρων, των περιπολικών. «Είμασταν στην πρώτη γραμμή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και εμείς έχουμε οικογένειες, παιδιά και τις ανησυχίες μας. Δεν ανοίξαμε γιατί περιμέναμε δουλειά. Είχαμε την αίσθηση της ευθύνης ότι πρέπει να είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη» δήλωσε ο κ. Πλουμιστός.
Συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης αύξησε τη δουλειά στα συνεργεία, αλλά σε καμία περίπτωση η «κίνηση» δεν συγκρίνεται με την εποχή προ κορωνοϊού.
e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις