Συνεχίζονται οι «φωτιές» που άναψε η συνάντηση Πομπέο μόνο με τον κ. Βαρθολομαίο

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, παρ’ ότι έχει περάσει ήδη μια εβδομάδα από τότε.

Σημαντική μερίδα του τουρκικού Τύπου επικρίνει τον Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ότι, μέσω της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, επιδιώκει να καθιερώσει τον ρόλο του Πατριαρχείου ως Οικουμενικού, να το μετατρέψει σε ένα «Ορθόδοξο Βατικανό», και τον Πατριάρχη σε «νέο Πάπα».

Μάλιστα, μερίδα του Τύπου που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, κατηγορεί την κυβέρνηση για την σιωπή της, η οποία κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δείχνει σαν να αποδέχεται de facto την «οικουμενικότητα» του Πατριαρχείου.

Η Τουρκία δεν αποδέχεται το Πατριαρχείο ως Οικουμενικό, το θεωρεί ως μια τοπική Εκκλησία της χώρας, και τον Πατριάρχη ως «Τούρκο υπήκοο» υποκείμενο στη δικαιοδοσία της.

Ως εκ τούτου, και η σφοδρή ενόχληση που εκδηλώνεται, μέρες τώρα, για την απόφαση Πομπέο να συναντηθεί μόνο με τον Βαρθολομαίο, αλλά με κανέναν Τούρκο κυβερνητικό παράγοντα. Ούτε με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρ’ ότι ο τελευταίος φέρεται να του το ζήτησε.

Πόσο μάλλον, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Αμερικανός υπουργός, που, όπως υπογραμμίζει ο Τύπος της γείτονος, «το 2024 θέλει να είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για πρόεδρος των ΗΠΑ», συναντήθηκε με τον «Ρωμιό Πατριάρχη Φαναρίου», προκειμένου «να δείξει τόσο στην Τουρκία όσο και σε όλο τον κόσμο ότι αποδέχεται την οικουμενικότητα του».

«Σιχαμένοι γιάνκηδες»

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σειρά δημοσιευμάτων, τουρκικά ΜΜΕ καταφέρονται εναντίον του Μάϊκ Πομπέο, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Ενδεικτικά, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Safak, κάνει λόγο για «επίσημη παρέλαση σιχαμένων», ενώ καταγγέλλει τον «γιάνκη» Πομπέο για «ελλειψη διπλωματικής ευγένειας».

Από τη μεριά της, η εφημερίδα, Cumhuriyet, κάνει λόγο για «αναιδή στάση» Πομπέο που «έδειξε για ακόμη μια φορά ότι αγνοεί την ύπαρξη του τουρκικού δικαίου και έθιξε την εθνική υπερηφάνεια μας».

Καταφέρεται, ακόμα, κατά του «ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης», που «επί σειρά ετών, ασκούν πιέσεις στην Τουρκία για να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου».

Μάλιστα, κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της χώρας για υποχωρητικότητα, διότι, όπως γράφει, κρατάει «παθητική στάση που ενθαρρύνει τους Δυτικούς», ενώ καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην επιτρέψει στο Πατριαρχείο «να καταστεί κράτος εν κράτει και ο Πατριάρχης να συμπεριφέρεται ως κυβερνητικός αξιωματούχος, και όχι ως θρησκευτικός λειτουργός που είναι».

«Ορθόδοξο Βατικανό»

Η ιστοσελίδα, Odatv, επίσης, αναφέρεται σε επαφές που έκανε ο Πατριάρχης, κατά τους ισχυρισμούς του συντάκτη του δημοσιεύματος, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, που, «μαζί με τους δικηγόρους του τον είχε επισκεφθεί, μεταφέροντας του σειρά αιτημάτων και προβλημάτων.

Ο Γκιούλ, όμως, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την χρήση του όρου «οικουμενικός», ενώ αρνήθηκε να αποκτήσει το Πατριαρχείο ακίνητα στο Φανάρι, με την αιτιολογία πως η στάση του δίνει την εντύπωση πως μετατρέπεται σε ορθόδοξο Βατικανό».

Στην εφημερίδα, Cumhuriyet, τέλος, παρατίθεται άρθρο της καθηγήτριας Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, Σιμπέλ Οζέλ (Sibel Οzel), η οποία καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να μην επιτρέψει στο Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον όρο οικουμενικός.

Η χρήση του τίτλου αυτού από τον Πατριάρχη έχει νομικές και πολιτικές συνέπειες. Εάν το Πατριαρχείο γίνει οικουμενικό, θα εκλείψει η υποχρέωση του Πατριάρχη να είναι Τούρκος πολίτης.

Το Πατριαρχείο θα αποκτήσει διεθνή νομική οντότητα, θα υπερβεί το τουρκικό δίκαιο και θα γίνει θεσμός του διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις