«Δεν υπάρχει καμιά απόφαση βάσει του διεθνούς Δικαίου που να αναγκάζει την Τουρκία να αποδεχθεί την οικουμενικότητα του Πατριάρχη», σημειώνει μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ

Μέρες αφότου έγινε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία μόνο για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά χωρίς καμία συνάντηση στο «καρνέ» του με Τούρκο πολιτικό και κυβερνητικό παράγοντα, ούτε και με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζονται οι επικρίσεις και οι επιθέσεις στον κ. Βαρθολομαίο.

Με σχολιασμούς επί σχολιασμών, μερίδα του τουρκικού Τύπου θεωρεί ότι η επίσκεψη Πομπέο δείχνει την ενόχληση του ιδίου και της Ουάσιγκτον για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς και για τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, που κατά πολλές αμερικανικές απόψεις αποδυναμώνει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπέρ της Ρωσίας.

Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο οποίος χειραγωγείται θεματικά από το «προεδρικό μέγαρο», και προφανώς σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει τις θέσεις του, επικεντρώνουν στη σημειολογία της επίσκεψης κυρίως ως προς την ενίσχυση της εικόνας του Πατριάρχη ως Οικουμενικού, και όχι ως επικεφαλής μιας τοπικής Εκκλησίας στην Τουρκία, όπως υποστηρίζει η Τουρκία ότι είναι το Φανάρι.

«Δεν υπάρχει καμιά απόφαση βάσει του διεθνούς Δικαίου που να αναγκάζει την Τουρκία να αποδεχθεί την οικουμενικότητα του Πατριάρχη», σημειώνει μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ.

«Ο Πατριάρχης παρουσιάζει τον εαυτό του ως Οικουμενικό στον Πρόεδρο των ΗΠΑ», αναφέρουν άλλα ΜΜΕ, αφήνοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, να διαφανεί η ενόχληση της Αγκυρας γι’ αυτό το θέμα. Και προσθέτουν: «Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντάται στη χώρα μας με τον αρχιερέα (!) λες και είναι ομόλογος του».

Από τα δημοσιεύματα, επίσης, διαφαίνεται σαφώς η ανησυχία ότι και η προεδρία Τζο Μπάϊντεν θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πολιτική απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Είδαμε -γραφεί τουρκική εφημερίδα- ότι ο Ρωμιός Πατριάρχης Φαναρίου ήταν από τους πρώτους που έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή στον Μπάϊντεν. Ο Πατριάρχης, ο οποίος ξεχνά ότι είναι Τούρκος πολίτης και θρησκευτικός λειτουργός στην Τουρκία, στην επιστολή του -γραμμένη στα ρωμαίικα και αγγλικά- εξυμνεί την πολιτική Μπάϊντεν, του υπόσχεται στήριξη και του εύχεται καλή πορεία στα νέα του καθήκοντα».

Aλλα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η εφημερίδα Turkiye, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη «μυστηριώδη», και φτάνουν στο σημείο να ζητούν την «απολογία» του κ.Βαρθολομαίου, που ως «Τούρκος πολίτης» υποχρεούται «να μεταφέρει (σ.σ. στις κρατικές αρχές) το τι ειπώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης».

Αφού αναφέρει, επίσης, ότι το γεγονός πως ο Πομπέο δεν επισκέφτηκε την Αγία Σοφία ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια, σχολιάζει πως αυτό αποτελεί διαμαρτυρία στην απόφαση σχετικά με την Αγία Σοφία.

Κατά την εφημερίδα, «η στάση του Πομπέο αξίζει προσοχή, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι πολιτικές των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας», ενώ παρατηρεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «υπήρξε από τους βασικούς οργανωτές της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις