Η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη και υπό αμφισβήτηση λόγω της εντυπωσιακής περιφερειακής συνεργασίας που έχουν διαμορφώσει το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και οι χώρες του Κόλπου

«Μυστική συνάντηση μεταξύ παραγόντων μυστικών υπηρεσιών, διαδόσεις για επιστροφή των πρέσβεων και ένα ασυνήθιστο δημοσίευμα Τούρκου απόστρατου ναυάρχου. Ενόψει της κυβέρνησης Μπάιντεν και υπό το φως της νέας περιφερειακής πραγματικότητας, διαφαίνεται μήπως βελτίωση των σχέσεων;», διερωτάται η ισραηλινή ιστοσελίδα Y-NET.

Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, συνεργάτης στο ισραηλινό Ινστιτούτο Περιφερειακής Εξωτερικής Πολιτικής (Mitvim), Michael Harari, στο άρθρο του, αναφέρεται στην πλειάδα δημοσιευμάτων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τα οποία πιθανώς να υποδεικνύουν την πρόθεση της Τουρκίας να βελτιώσει τις πολύ κακές σχέσεις της με το Ισραήλ.

Εστιάζει, δε, στο δημοσίευμα του απόστρατου Τούρκου ναυάρχου, Τζιχάτ Γιαιτζί (Cihat Yayci), γνωστού ως εμπνευστή του σχεδίου της «γαλάζιας πατρίδας».

Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο εκτιμά ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί προσπάθεια «τοποθέτησης σφήνας» μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και ίσως «δελεασμού» του Ισραήλ να μην αποκλείσει εντελώς την πρόταση του ναυάρχου.

Η άμεση αναφορά στο κοίτασμα του φυσικού αερίου, «Αφροδίτη», ένα ζήτημα που το Ισραήλ και η Κύπρος δεν έχουν ακόμη επιλύσει, αν και δεν επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είναι σαν να θέλει η Αγκυρα να «κλείσει το μάτι σε κάποιον στην Ιερουσαλήμ».

Ο Michael Harari, ωστόσο, σημειώνει ότι στην πράξη κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, δεδομένης της σημασίας που δίνει το Ισραήλ στις συμμαχίες που έχει σχηματίσει στην περιοχή.

Ο αρθρογράφος, πάντως, δεν αποκλείει οι τωρινοί τουρκικοί «υπαινιγμοί» προς το Ισραήλ να αποτελούν κάποιο μήνυμα ενόψει της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Κατά τον ίδιον, πάντως, οι τουρκικές κινήσεις μπορούν να εκληφθούν ως επιφυλακτικά και διστακτικά σημάδια ενδιαφέροντος για βελτίωση της ατμόσφαιρας μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

Σε τελική ανάλυση, αναφέρει, η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη και υπό αμφισβήτηση λόγω της εντυπωσιακής περιφερειακής συνεργασίας που έχουν διαμορφώσει το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και οι χώρες του Κόλπου.

Οι διαφωνίες του Ισραήλ, προσθέτει, με την κυβέρνηση Ερντογάν είναι βαθιές. Το επιτυχημένο περιφερειακό σύστημα, που με μεγάλη προσπάθεια διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, εξυπηρετεί καλά τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ.

Στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο προστέθηκαν πρόσφατα και αυτές με τις χώρες του Κόλπου. Κι’ αυτό διότι άπαντες βλέπουν με ανησυχία την τουρκική πολιτική στην περιοχή.

Ωστόσο, παρατηρεί, ένας βελτιωμένος διάλογος Ισραήλ-Τουρκίας είναι απαραίτητος. Υπάρχει πιθανότητα να τους επιτρέψει να ξεκαθαρίσουν διαφωνίες, να αποφύγουν παρεξηγήσεις υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή και να επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ τους.

Η επιστροφή των πρέσβεων στο Τελ Αβίβ και στην Άγκυρα είναι ένα απαραίτητο προκαταρκτικό και προσεκτικό βήμα το οποίο δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Αν η Τουρκία προσπαθήσει να βελτιώσει τον διάλογο με το Ισραήλ, συνιστάται στο Ισραήλ να απαντήσει καταφατικά, ενημερώνοντας παράλληλα τους συμμάχους του στην περιοχή, συμπεριφερόμενο με διαφάνεια προς αυτούς.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις